Yerel seçimler yaklaştıkça belediye başkanlıklarına talip olan yüzlerce aday adayı sahaya ilgili siyasi partinin adayı olabilmek için girişimlerde bulunmaya başladı. Bu süreçte ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinde girişilen kirli propaganda araçları mevcut belediye başkanı ve siyasetçiler üzerinden algı yaratma çabasında.

Instagram, X (Twitter), Facebook, TikTok ve Youtube’a sponsorlu olarak pompalanan içerikler kamuoyu nezdinde yalan makinesi gibi çalışmaya devam ediyor. Son yıllarda gelişen teknolojiler ve internete erişim imkanlarının artmasıyla birlikte dijital mecralar üzerinden ilgili kitleye ulaşmak çok daha kolaylaştı.

Gerçekten çok düşük bütçelerle kamuoyunda yaratmak istediğiniz algı ve mesajı bir şekilde yaratabiliyorsunuz. Bunu doğru içerik ve doğru mesajlarda kullanabildiğinizde bir şekilde dünyanın aydınlanmasını sağlayabiliyoruz. Keşke bu büyük güç dünyanın daha iyi bir yer olması için kullanılsaydı da hepimiz daha keyifli, daha sağlıklı, daha eğitimli ve daha bilgili kişilere dönüşebilseydik.

Dijital dünyada iletilen mesaj bombardımanı arasından hangi bilginin doğru hangi bilginin yanlış olduğunu ayırmak o kadar zorlaşmaya başladı ki Teyit gibi platformların ne kadar önemli olduğunu hemen hemen her gün görüyoruz, yaşıyoruz.

Bu kötü gündemde özellikle çocuklar ve belli bir yaş üzerindeki insanları medya okuryazarlığı konusunda eğitmeli, doğru bilgiye erişme noktasında farkındalık yaratacak eğitimler ve atölyeler konusunda seferberlik ilan etmeliyiz.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimlerinde sosyal medya (Facebook) üzerinden seçim sonuçlarının etkilenebildiği şu günlerde dijital medyanın bu gücünün farkında olmak şart.

YANLIŞ BİLGİ

Gazze’ye İsrail’in giriştiği hukuksuz mücadelede sosyal medyada paylaşılan ve gerçeklikle yakından uzaktan ilgisi olmayan görsel ve videolarla kamuoyunda öyle bir algı yaratıldı ki savaş hukukuna açıkça aykırı olan hastane bombalamasını neredeyse Gazzelilerin kendi kendilerine yaptığını düşündü dünya.

Tüm bu okumalar içerisinde bugüne kadar sosyal medyada maruz kaldığımız tüm bilgileri gözden geçirip geçmişte nelere inandığımız ve hangi bilgileri harmanlayıp gerçek bilgiymiş gibi hayata adapte ettiğimiz konusunda fazlaca üzülmemiz gerek.

Whatsapp üzerinden gönderilen bayrak zincirleri, 10 kişiyle paylaşmazsanız ücretsiz uygulamanız ücretliye dönecek çağrıları, tıkladığınızda alışveriş kuponu kazanacaksınız gibi saçma sapan gerçek dışı bilgilere hala bu kadar kıymet veren bir kitlenin olduğunu düşünmek acı verici.

Tüketici Hakları Federasyonu Başkanı’nın dolandırılabildiği bu kadim topraklarda her yeni güne yepyeni sürprizle uyanmak mümkün. Türkiye’ye hoş geldiniz.