Yetkili sendika ve mevcut hükümet arasında, her iki yılda bir yapılan toplu sözleşmelerde, yetkili sendikanın görevinin, memurun hakkını hukunu araması gerekirken, her dönem memuru ekonomik kayba uğra...
Yetkili sendika ve mevcut hükümet arasında, her iki yılda bir yapılan toplu sözleşmelerde, yetkili sendikanın görevinin, memurun hakkını hukunu araması gerekirken, her dönem memuru ekonomik kayba uğratmış, 2021 yılı Ağustos ayında 2022 ve 2023 yıllarının maaş zamlarının görüşüldüğü 6.’ncı dönem toplu sözleşmelerde, her iş kolunda yüzde 1 üye çoğunluğu olmayan sendikalara örgütlenme engelini de beraberinde getirmiştir.
Tüm İş kollarında yaklaşık 195 sendikayı etkileyen yüzde 1 barajını kim getirdi dersiniz? Zamanında baraj kalksın diye yargıya giden sendika MEMUR SEN.
Ne kadar samimiyetsiz bir davranış değil mi?
Memur Sen'in aleyhine olursa kötü. Lehine olursa iyi. Birde siz bu sendikalardan hak hukuk adalet liyakat bekleyeceksiniz.
Sağlık İş Kolunda faaliyet gösteren ve yüzde 1 üye çoğunluğunu sağlayamamış olan sendikalar KAMU SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET SENDİKALARI platformunu oluşturdu.
ANADOLU SAĞLIK SEN, BİRLİK SAĞLIK SEN, HUZUR SAĞLIK SEN, LİYAKAT SAĞLIK SEN, MİL SAĞLIK SEN, SOSYAL HİZMET SAĞLIK SEN, SAHİM SEN, HEP SEN, ONURLU SAĞLIK SEN, ŞEHİT GAZİ SAĞLIK SEN, YURT SAĞLIK SEN, GÜVEN SAĞLIK SEN, TÜM SAĞLIK SEN, BAĞIMSIZ SAĞLIK SEN, BİZ SAĞLIK SEN ve SAĞLIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI olmak üzere sağlık iş kolunda 16 sendikanın genel başkanları Ankara’da bir araya gelerek, birlikte hareket etmek için, platform oluşturdu.
Hani hepimizin bildiği bir söz vardır ya "Her şerde bir hayır vardır" diye. İşte o sözün manası tam da bu olsa gerek. Olağan şartlarda Ülkemizin her bir köşesinden birbirini tanımayan sendika başkanlarına bir araya getirmek isteseniz de getiremezdiniz. Ancak yaşanan bu musibet o insanları bir araya getirdi. Tanışmalarına, kaynaşmalarına sebep oldu. Sadece sağlık iş kolunda mı? Elbette hayır. Memur sendikalarındaki 11 iş kolunun 11’ini de bir araya getirdi. Yani önümüzdeki günlerde siyasi parti kontrolündeki sendikalara alternatif birleşik bir konfederasyon gelebilir.
İşte o zaman vay halinize. Bizden söylemesi.
Platformun amacı bundan sonraki süreçte 16 sendikayla birlikte mücadele etmek. Ben derim ki, yüzde 1 barajını destekleyen sendikalar dua etsin ki yargı örgütlenmenin önünde engel olan yüzde 1 barajını iptal etsin. Yoksa sendikalarınızda kerhen duran binlerce memur en kısa sürede alternatif sendikaya geçecektir, bilesiniz. Ne kadar zorlarsanız zorlayın. Görünen köy kılavuz istemez.
4688 sayılı yasaya göre 11 iş kolu bulunan memur sendikalarında, 11 iş kolunun 11 inde de yetkili olan MEMUR SEN'e sormak gerek. Bu başarıyı nasıl elde ettiniz diye? Memurlar sizin sendikanıza yetkili konfederasyon olarak beş dönemden bu yana yapılan toplu sözleşmelerde hükümet yetkilileriyle birlikte oynanan tiyatroyu beğendikleri için sizin sendikanıza üye olmadılar herhalde. Genel olarak her toplu sözleşmede alınan maaş zamları enflasyonun altında kalmış ve ay itibarıyla gerçekleşen enflasyonla düzlenmiştir. Yani enflasyon oranında alınan zammın sıfır zam olduğu gerçeğini de düşünürsek, toplu sözleşmelerin ne kadar başarısız olduğunu anlatmaya bile gerek yoktur.
Kaldı ki, reel enflasyonun hükümetin açıkladığı TÜİK rakamlarının olmadığını ve 2002 den bu yana memur maaşlarının alım gücünün yaklaşık yüzde 50 düştüğü de ortadadır.
Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18.95 olarak açıklandığı, sürekli işçi arkadaşlarımıza yüzde 18 zammın verildiği, bir ortamda, yüzde 21 zam isteyip, yüzde 12 ye imza atmakta nedir?
Her üç ayda bir sendika tazminatı olarak verilecek olan 400 liranın yüzde 1 üye çoğunluğuna ulaşamamış sendika üyelerine verilmeyecek olmasının, mevcut yasalara aykırı olduğunu, yıllarca farklı yollarla üye yapanlar bu toplu sözleşme döneminde de her iş kolunda yüzde 1 barajı getirilerek, adeta kendi ayaklarına sıkmışlardır.
Yaklaşık 10 yıldır dayanışma aidatında ısrar eden yetkili sendikanın, her ne hikmetse bu dönem yüzde 1 de barajında ısrar etmesi, hükümetle yüzde 1 barajı üzerinden yaptıkları pazarlık kendilerinin de sonunu getirecektir.
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun yürürlüğe girdiği ilk yıllarda baraj kalksın diye dava açan MEMUR SEN bu gün baraj gelsin diye hükümetle pazarlık yapıyor. Ya olduğunuz gibi görünün. Ya da göründüğünüz gibi olun. Sizin toplu sözleşmelerdeki göreviniz barajlarla uğraşmak değil, memurun hakkını hukukunu aramak olmalıydı.
Adaleti ortadan kaldıranların, haksızlık ve hukuksuzluk yapanların bir gün katlettikleri adaletin eline düşeceklerini unutmamak gerek.