Motosiklet kullananların trafikte, trafiği tehlikeye atarak, çoğu zamanda kazaya sebebiyet vererek, yayaların kullandığı kaldırımdan gitmesi, arabaların sağından, solundan, iki aracın arasından geçmesi serbest mi ki, bu konuda bir trafik denetlemesi yapılmıyor?
Yapılan denetlemeler kask vb. ekipmanlar ile ehliyet, ruhsat gibi evraklar üzerinden yapılıyor. Hemen her gün trafikteyiz ve her geçen gün artan trafikteki motor sayısı.
Trafikteki motosiklet sayısının artması bakımından ülkemizin her geçen gün adeta Hindistan’a benzemesi tedirgin ediyor. Trafik kazaları sonucunda en çok yaralanma ve can kaybı motosiklet kazalarında yaşanıyor. Kazalara motosiklet karışınca ölüm ve yaralanmadaki risk kat be kat artmaktadır. Kazalardaki riski azaltmak için motosiklet sürücülerinin kask, ceket, pantolon ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar giymeyi ihmal etmemeleri hayati önem taşımaktadır. Motosiklet, kullanıcılarının dengesini koruması için, etrafındaki çevresel faktörlerden etkilenmesi, mesela, yanından geçen büyük bir aracın rüzgarından etkilenmesi bile çok daha kolaydır.
Ekonomik sıkıntılar ve trafik sorunuyla birlikte her geçen daha çok vatandaş tarafından kullanılan ulaşım araçları motosikletler olmuştur.
Özellikle şehir içi ulaşımda tercih edilen motosikletler, hızlı ve rahat bir ulaşım yöntemi olduğu için, kullanımı her geçen gün yaygınlaşarak artmaktadır.
Ancak, motosikletler, arabalara ve toplu taşıma araçlarına kıyasla daha tehlikeli bir ulaşım yöntemidir. Daha tehlikeli olmasının başlıca sebebi ise, dikkatsiz sürücülerin sebep olduğu kazalardır. Trafik kazaları, can ve mal kaybının olduğu felaketlerdir. Motosiklet kullanımının diğer araçlara kıyasla daha yüksek bir kaza riski taşıdığını düşünürsek, güvenli motosiklet kullanımı sayesinde kaza riski minimuma indirilebilir. Böylece, yalnızca motosiklet kullanıcısı değil, çevredeki diğer kullanıcılar da güvenli bir şekilde hayatlarına devam edebilir.
SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Kaza riskini azaltmak, trafik kurallarına uymak, doğru sürüş tekniklerini öğrenmek ve dikkatsizlik sonucu oluşabilecek hatalardan kaçınmak gibi basit eylemler ile mümkün hale gelir. Trafik kazalarının belki de en ciddi sonuçlarından birisi can kayıpları ve yaralanmalardır. Bir saniyelik dikkatsizliğin böylesine ciddi sonuçlarının olması, motosiklet kullanırken dikkatli olmanın ve güvenlik önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Tüm araçlarda aşırı hız, istenmeyen sonuçlara yol açabilecek başlıca trafik kazası etkenlerindendir. Aşırı hızlı giden bir sürücünün, aracın kontrolünü rahat bir şekilde sağlaması neredeyse imkânsızdır. Aşırı hız, sürünün doğru zamanda tepki vermesine ve ani manevralar yapmasını engeller. Hele ki aşırı hız yapan bir motosikletse, bir kaza anında sonucunu düşünmek bile istemeyiz. Bütün bunları göz önünde bulundurulduğunda, hız sınırına uymayan bir sürücünün kaza yapmasının kaçınılmaz olduğunu tahmin etmek zor değildir. Dört tekerlekli bir otomobilin kaza yapmasıyla iki tekerlekli bir motosikletin kaza yapması arasında dağlar kadar fark vardır. Güvenli bir şekilde motosiklet kullanmak isteyen kişinin trafik kurallarını iyi bir şekilde öğrenmesi ve bu kurallara göre hareket etmesi çok önemlidir.