Bugün baktım ki herkes 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü öncesinde hazırlıklarını yapıyor… ‘Ah keşke böyle bir gün olmasa’ diye dertleniyorum… Ne acı şey, değil mi! Küçükken bütün dünyanın el ele verdiği, bayram tadında bir hayat hayal ederdim… Büyüdükçe acı gerçeklerle birer birer yüzleştim. Hayat ne yazık ki çoğu zaman bayram tadında değil, çok acı anlar da var… Bunu kadın, çocuk, erkek diye kategorize etmek istemiyorum ama… Bu dünyada şiddet mağduru denildiğinde ne yazık ki akla ilk olarak kadınlar ve çocuklar geliyor… Çok acı, çok çok acı…

Bunları tek tek anlatmak, bildiklerinizi size bir kez daha söylemek değil derdim. Ama toplumun ve paydaşların bir şekilde adım atması gerekiyor. Bu konuyla ilgili politikalar üretilmeli, toplumun her kesimi de bu mücadelede ortak hareket etmeli. 

ÖRNEK ADIMLAR

Örneğin yerel yönetimler… İzmir’deki yerel yönetimlerin 25 Kasım öncesi pek çok panel, söyleşi gibi etkinlikler düzenlediğini biliyorum. Siz de incelerseniz bu çalışmaları öğrenebilir ve hatta dahil de olabilirsiniz. İzmir gibi kentler, yerel yönetimlerin kadınları destekleme noktasında örnek teşkil eden adımlar atarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına önemli katkılarda bulunuyor.Kadınların toplumsal hayattaki haklarını savunmak ve güçlendirmek, sadece merkezi hükümetlerin değil, yerel yönetimlerin de sorumluluğunda. Bir toplumun gerçek anlamda kalkınabilmesi için kadınların her alanda eşit haklarla var olması gereklidir. Bu bağlamda, yerel yönetimlerin sunduğu destekleyici politikalar ve projeler, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda daha güçlü bir duruş sergileyebilmesi için büyük önem taşır. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların toplumda daha fazla yer edinmesi için birçok projeyi hayata geçiriyor. Kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik eğitim programları, kadın girişimciliğini destekleyen teşvikler ve kadın istihdamını artırmaya yönelik sosyal politikalar üretiliyor. Aklımda kalan şu anda Karşıyaka ve Karabağlar… İki belediyede de kadın girişimciler destekleniyor ve üretici pazarlarında emeklerini sergileme ve kazanç elde etme fırsatı buluyorlar. 

SAVUNMA EĞİTİMİ

Kadınların güvenliğini sağlamak, yerel yönetimlerin en önemli sorumluluklarından biri. Kadınların şiddet karşısında yalnız olmadığını hissettiren belediye, barınma, psikolojik destek, hukuki yardım gibi hizmetlerle mağdur kadınlara her alanda destek sunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Balçova Belediyesi’nin savunma eğitimleri geliyor hemen aklıma, araştırın derim… 

Kadınların sağlık hizmetlerine kolay erişimi, sadece beden sağlıkları için değil, toplumsal cinsiyet eşitliği adına da kritik bir öneme sahiptir. Yerel yönetimler, kadınların sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanabilmesi için birçok proje sunuyor. Özellikle üreme sağlığı, kadın hastalıkları, meme kanseri ve diğer önemli sağlık konularında yapılan ücretsiz taramalar, bilgilendirme toplantıları, kadınların sağlıklarını korumalarını sağlıyor. Konak Belediyesi’nin bu konuda çok güzel projeleri var, Bayraklı Belediyesi de bu noktada projeler üretmiş. Diğer belediyelerin de daha pek çok projesi var. Yeter ki bizler bunları bulalım, araştıralım ve kendimiz için bir şeyler yapalım… 

Kendi değerini bilmeyen, başkasının seni değersiz kılmasına izin vermeye çalışır… Değerinizi bilin ve güçlenin! Güçlü bir kadın, en büyük fırtınalara meydan okur ve gökkuşağını kucaklar… Gökkuşaklarını kucaklamaya haydi!