Kamu hastanelerinin bitmeyen problemlerinden biri de yemek sorunudur.

Yemek sorununu yıllardır dile getiriyoruz. Ancak, ne duyan var, ne gören var. Gün geçmesin ki, hastane yemeklerinin içerisinden kurt, böcek, sinek ve yabancı maddelerin çıktığı bilgisi gelmesin. Hastanelerde yapılan yemeklerin özelleştirilmesiyle birlikte, yemeklerin hijyenden uzak, kaliteden yoksun ve doyurucu olmaması maalesef büyük sorun haline gelmiştir. Beslenme insan yaşamında hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenemeyen bir bireyin sağlıklı olması, yaşamında ve yaptığı işte verimli olması mümkün değildir.

Ayrıca beslenme insanların sosyal ve kültürel yönlerini tamamlayan en önemli kriterlerden de biridir. Hayatımızdaki en önemli ihtiyaç olan beslenme, hastanelerde çalışan personel ve yatan hastalar için de oldukça önemlidir. Yatan hastaların tedavilerinde önemli bir yer tutan beslenme çalışanların moral ve motivasyonları açısından da oldukça önemlidir. Yemek hizmeti hasta memnuniyeti ve hizmet kalitesinin değerlendirilmesinde de önemli bir faktördür.

HİZMET VERİMLİLİĞİ

Hastane çalışanlarına sunulan yemek hizmetlerinin kalitesi ve çalışanların algısı hizmet verimliliği açısından da büyük önem taşımaktadır. Sağlık sektöründe asıl amaç, toplumundaki bireylerin var olan sağlık seviyelerini korumak ve sağlık düzeylerinin yükseltmektir. Sağlık kuruluşlarının verdikleri hizmetler ile toplum ve bireylere sağlıklı bir hayat için bilgi, sağlıklı kalma isteği, davranışları ve bilincinin kazandırılması ile sağlıklı bir çevre ve toplum meydana getirmek sağlık sektörünün ilk hedefleri arasındadır. Yakın zamanda; hastane yemekhanesinde personele verilen salatadan canlı böcek, pek çok kez kurt,  salatadan taş, salyangoz vb. canlıların sürekli çıkıyor olması, yemeklerin kalitesini alenen ortaya koymaktadır. Bir hafta içinde bazı sağlık kurumlarında yemeklerinden kurt, canlı böcek ve tırtıl çıkması kabul edilebilir bir durum değildir. Genel itibarıyla kamu hastanelerindeki yemek hizmetleri özel şirketlere verilmiştir. Genel itibarıyla bu şirketlerin siyasi bağlantıları olduğu için de, pek çok hastane yöneticileri müdahale edememektedirler. İlerleyen süreçte bu yemek hizmetlerinin kamulaştırılması ta çok kolay olmayacaktır gibi görülüyor.

Çünkü şirketlere göre, hastanedeki yemeğin içinden neyin çıktığı önemli değil, şirketlerin kazandığı para önemlidir. Mesela İzmir ilinde İl Sağlık Müdürlüğü kendi yemeklerini kendi personeliyle yapmakta ve bize ulaşmış bir tek şikâyet yok. Ancak, İzmir’deki devlet hastanelerinden her gün şikâyetlerin gelmesi normal bir durum mudur? Tabi bunların yanında zaman zaman hastane yemeklerinden zehirlenen personellerimizi de unutmamakta fayda var. Bayatlamış ve bozulmuş yiyeceklerin çalışanlara yedirilmesi de bilinen bir gerçek. 6331 sayılı iş sağlığı güvenliği yasasına göre, işveren çalışanın sağlığını ve güvenliğini korumakla mükelleftir. Bu güne dek sağlık çalışanlarının güvenliğini koruyamadınız. Sağlık çalışanları hemen her gün şiddete maruz kaldı. Bari sağlıklı yemek yedirin de, sağlığını koruyun.