İREM BUSE KIRKKAYALI / EGE TELGRAF- İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. üyesi Mehmet Burak Öztop, aile hekimliği sistemini ve Sağlık Bakanlığı’nca 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliğinin getirdiği yenilikleri anlatmak ve gündemi değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda Öztop, İzmir’deki çalışmaları anlattı, aile hekimleri için hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte hekimlerin hastalara daha fazla zaman ayırarak daha çok ilgilenmelerini hedeflendiğinin altını çizdi.
“Bakanlığımızın ana hedeflerinden bir tanesi aile hekimine düşen nüfusu azaltmak” diye sözlerine başlayan Öztop, “Yaklaşık 4 milyon 450 bin İzmir nüfusunda bin 428 aile hekimliği ve 377 aile sağlığı merkezi ile sağlık hizmetleri vermekteyiz. Her aile sağlığı merkezinde 2’den 12’ye kadar giden birimlerimiz var. Aile hekimliğine düşen nüfusumuz 3 bin 165. Vatandaşımıza nitelikli kolay ulaştırılabilir ve sürdürebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Hekimlerimizin ve hastalarımızın daha fazla zaman kaybetmemesi ve daha fazla kaliteli bir sağlık hizmeti vermek adına biz var olan aile sağlığı merkezlerimizi ve aile hekimliği birimlerimizi arttırmaya çabalıyoruz. Ekim ayından bu yana Bakanlığımızın nüfusu düşürebilmesi adına İzmir’den 61 tane yeni birim açılma talebi iletildi. 33 tanesi onay alıp şuan hizmet veriyor. Tek planımız bu sayı değil önümüzdeki zamanlarda 2025 yılı içerisinde de 100 civarlarında aile hekimliği birimi oluşturmaya çabalayacağız” dedi.
‘İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK SİSTEM’
Vatandaşa nitelikli ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetlerinin verilmesi gerektiğinin altını çizen Öztop “Hekimlerimizin hastalarına daha fazla zaman ayırmalarını ve doğru tedaviyi almalarını istiyoruz. Aile hekimlerinin maksimum nüfusu 4 binden 3 bin 500’e düşürerek hastalarına daha fazla zaman ayırmaları hedeflendi. Aile Hekimliği Birimlerini kişinin tüm sağlık sorunları için ilk başvuru noktası haline getiriyoruz. Değiştirilen nüfus katsayıları ile lohusa, gebe, bebek, çocuk, yaşlı ve kronik hastalarda daha önemli hale gelmiştir. Hipertansiyon, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik Hastalık Yönetim Platformu (HYP) sisteminin daha aktif kullanımını sağlayarak toplum sağlığını genel olarak iyileştirmeye yönelik hale gelmiştir” İfadelerini kullandı.
‘DÜZENLEMELER YAPILIYOR’
Ülkemizin en büyük sağlık probleminin antibiyotik kullanımı olduğunun altını çizerek sözlerine devam eden Öztop, “Antibiyotik direncinin önüne geçmek ve bunun yanında birçok kronik hastalıkla bağlantılı mide koruyucu ve ağrı kesicilerin kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapılıyor. Aile Hekimliğine kayıtlı nüfusun aile hekimini daha aktif kullanıp gereksiz ikinci ve üçüncü basamak başvuruların önüne geçilmeye çalışılıp ihtiyacı olan hastaların da aile hekimi üzerinden randevu alabilmeleri hedeflenmiştir” dedi.
‘SAĞLIK HİZMETİ ALMAK BİRİNCİ ÖNCELİK’
Yeni mevzuatın ardından hekimlerin eylemleriyle ilgili konuşan Öztop “Her yeniliğe karşı mutlaka bir ön yargı vardır” dedi. Yaşananları değerlendiren Öztop, “Biz, geçen iki hafta içerisinde halk sağlığı başkanımızla yoğun şekilde aile hekimlerini dolaştık. 100’e yakın aile hekimleriyle ve sendikalarla görüştük. Yönetmelikte genel olarak anlaşılmayan veya kabul görmeyen bir yer yok. Lokal bazda anlaşılmakta zorluk çekilen veya sonuçların ne getirdiğini hesaplayamadığımız ve kafalara takılan bazı soru işaretleriyle eylemlerin olduğunu anladık. Bu konuda da onlarla görüştük ve geçiş süreci olduğunu, 3 aylık bir süreci görüp düzeltilmesi gereken şeyleri de iletelim dedik. Bu açıdan eylemler demokratiktir. Sağlık hizmeti almak da birinci önceliktir” diye konuştu.