İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (İSİYAD), İzmir İl Başkanı Sait Karaaslan, pandemi ort...
İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (İSİYAD), İzmir İl Başkanı Sait Karaaslan, pandemi ortamının milli ekonomi olgusunu haklı çıkardığını söyledi
İSİYAD, İstanbul merkezli bir dernek. Ancak, başta İzmir olmak üzere Ege’de de il başkanları üzerinden faaliyet yürütüyor. İzmir’de, kamuoyunun STK’lerdeki aktiviteleriyle tanıdığı iş insanı Sait Karaaslan İSİYAD İzmir İl Başkanı olarak görev yapıyor. Karaaslan ile İSİYAD’ı, salgın döneminde ekonominin durumunu ve hedeflerini konuştuk. Karaaslan, küçük ölçekli sanayi siteleri başta olmak üzere İzmir’in ekonomisine güç katacak alanlar yaratmak istediklerini kaydetti. Milli ekonomi için tarım politikalarının önemine dikkat çeken Karaaslan, “Amacımız İzmir'de girişimci, yatırımcı, kendi ekonomik bütçesi çerçevesinde üretim yapmaya çalışan üreticimizin ve sanayicimizin gücünü İSİYAD çatısı altında bir araya getirip yatırıma yönelik hamleler yapmaktır” dedi.
İSİYAD, hali hazırda İzmir’de ne yapıyor?
Belki sohbetimizin ileriki safhasında hedeflerimiz hakkında konuşacağız. Ama bir süredir İSİYAD’ı İzmir’de tanıtma yönünde çalışmalarımız var. Geçtiğimiz günlerde Sayın İzmir Valimizi ziyaret ederek derneğimiz hakkında bilgi verdik ve yeni görevinde başarı diledik. İzmir’de benimsediğimiz ekonomik hedefleri yerine getirecek, buna dahil olacak iş insanlarına ulaşıyoruz ve derneğimize katılımlarını sağlıyoruz. Bu konuda da bir ilerleme kaydettik.
Evet, hedeflerinizi konuşacağız ama önce güncel konularda konuşmak isterim. Korona virüsün ekonomik alanda bize öğrettiği ne oldu sizce?
Korona virüs sadece ülkemiz açısından değil, tüm insanlık açısından önemli tecrübelerle dolu. Ekonomi, bilim, siyaset ve kültür dünyası bu salgının etkilerini daha uzun bir süre konuşacak. Her alanda salgının etkilerinin ve önlemlerinin belirleyici olduğu yıllar önümüzde duruyor. İstanbul Sanayici ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (İSİYAD), çağın gelişmelerini takip eden bir STK olarak bu zorlu dönemi daha öncesinden doğru yorumlamış olacak ki, ekonomi alanında yaşanan tartışmalar bizi haklı çıkardı.
Hangi konularda haklı çıkardı?
Aslında haklı çıkmamızı önemsemiyoruz. Ancak bazı konularda ilerlemek, yani ülke ve toplum olarak ilerlemek bizim için önemli. Bakın, geçmişte ekonomik krizler patlak verdiğinde herkesin ilk söylediği kavram “Milli Ekonomi” olmuştur. Krizin etkileri azalınca, başka bir ifadeyle “Piyasa krize karşı direnç kazanınca” bu kavram da hemen unutulmuştur. Salgın ortamının öğrettiği ilk konulardan biri de tarım ve temel ihtiyaçlarını kendi üreten bir güce erişmenin gerekliliği oldu. İSİYAD olarak, kurulduğumuz günden beri kooperatifleşme başta olmak üzere yerel ekonomik unsurların etkin olduğu hedefleri önüne koymuştur.
Neler yapılabilir bu konuda?
Türkiye, tarım ve turizm başta olmak üzere doğal zenginliklerine dayanarak yürüttüğü ekonomik faaliyet ekonomimiz için çok daha geniş imkanlar yaratabilir. Tarımsal üretimin çağdaş sanayilerle desteklenmesi, tarım faaliyetinin kırsaldan kopmadan geliştirilmesi kendi kendine yetebilen ülke konumunun çok daha ötesine bizi ulaştırabilir. Bunun da tek yolu yerli ekonomik unsurlarımızı güçlendirmektir.
Biraz da İzmir’i konuşacak olursak, kentimizi nasıl değerlendiriyorsunuz ve hedefleriniz neler?
İzmir, ekonomik faaliyetin canlılığı açısından her dönemde iç dinamiklerini harekete geçirebilen ve böylelikle Akdeniz havzasında önemli bir kent olabilme özelliğini sürdürebilmiştir. İSİYAD, İzmir’in bu özelliğinin farkında olarak kentimizde ekonomik faaliyet alanı açma çalışmalarını sürdürüyor.
Amacımız İzmir'de girişimci, yatırımcı, kendi ekonomik bütçesi çerçevesinde üretim yapmaya çalışan üreticimizin ve sanayicimizin gücünü İSİYAD çatısı altında bir araya getirip yatırıma yönelik hamleler yapmaktır.
İSİYAD’ın öncelikli hedefi nedir ve çalışmalarınızda en önemli avantajınızın ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Konuşmanın başında da milli ekonomi kavramına değinmiştik. Hedeflerimiz de ekonomimizi bu açıdan güçlü kılacak çalışmaları önceliyor. Yerel ekonomiye güç katmanın örneği olarak gördüğümüz küçük ölçekli sanayi sitesi kurarak bu alana öncülük etmek istiyoruz. İSİYAD genel merkezi, ülkemizdeki şubeleri ve 22 ülkede var olan temsilciliklerinin ön açıcı gayretleri ve projeleriyle bunu başaracak güçtedir. Uluslararası alanda faaliyet gösteren kurumsal yapımız sayesinde İzmir’imize ve Ege’mize üretim ve ihracat noktasında da önemli faaliyetler yürüteceğimize inanıyorum. Bu bağlamda hedefimiz; sanayici, üretici, girişimci ve yatırımcı iş insanlarını İSİYAD bünyesinde toplayıp İzmir'e yeni bir güç katmaktır. İzmir’de faaliyet gösteren iş insanlarını İSİYAD’ı tanımaya ve bu hedefler etrafında bütünleşmeye davet ediyorum.
SAİT KARAASLAN KİMDİR?
1960 yılında Mardin'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Mardin'de bitirdi. Yıllarca Sağlık Teşkilatı'nda çeşitli hizmetlerde bulundu. 1992 yılında İzmir'e yerleşti. İzmir'de farklı iş alanlarında faaliyet gösterdi. İzmir'in önemli tarihi çarşısı Kemeraltı'nda ikinci ve üçüncül ekonomik sektör alanlarında hizmet verdi. 1995-2000 yılları arasında Balıkesir Dursunbey'de Kömür Ocağı işletmeciliği yaptı. 2000 yılında i sanayiciliğe ilk adımımı atarak İzmir Oluklu Mukavva Kutu Fabrikası’nı açtı. 2006 yılında inşaat sektörüne atıldı. Halen inşaat sektörü içerisinde yer almaktadır.
FOTO ALTI: İSİYAD Genel Başkanı Cemal Çoban (solda), iş insanı Mümtaz Necimoğlu (ortada) ve İSİYAD İzmir İl Başkanı Sait Karaaslan…