Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Kavukçu genç yazarlara tavsiyelerde bulundu. Kavukçu, edebiyatta şöhret olmak y...
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Kavukçu genç yazarlara tavsiyelerde bulundu. Kavukçu, edebiyatta şöhret olmak yerine kalıcı çalışmalar yapmanın önemli olduğunu söyledi Cemil Kavukçu, Türk edebiyatında romanları ve öyküleriyle ön planda olan bir isim. Ayrıca, edebiyatımızın hafızasına dair de yazan, konuşan bir isim. Edebiyatımızda son 40 yılın kalıcı ve okunan kalemleri arasında. Kavukçu’ya nasıl yazdığını, çalışma tarzını ve gençlere tavsiyelerini sorduk. Uzun yürüyüşlerin onda yaratıcılığı tetiklediğini ifade eden Kavukçu, öykü yazarken kendine tanıdığını “disiplinsizliği” sevdiğini söylüyor. Yazar, aynı zamanda gençlere de çok önemli tavsiyelerde bulunuyor.- Yazarlar “Yeni kitap ne zaman?” çıkacak diye sorulmasından pek hoşlanmıyorlar genelde ki siz de geçtiğimiz yıl yeni bir kitap yayımlamıştınız zaten ama diliniz öylesine akıcı ve anlatımınız o kadar cezbedici ki, elinizden çıkmış olan kitaplar bir çırpıda okunuyor ve okur olarak biz hadi yenisi gelsin diyoruz. Bu nedenle yeni bir çalışmanız var mı?
- Bir öyküyü yazmanız ne kadar zamanınızı alıyor? Çalışma prensibinizden bahseder misiniz?
- Roman yazarı olmak ile öykü yazarı olmak arasında ne gibi farklar var, biri diğerinden daha zor ya da kolay diyebilir misiniz?
- Öykülerinizdeki karakterler o denli gerçek ki çoğu zaman etrafımıza dikkatlice bakarsak onları görebileceğimizi düşünüyorum, karakterlerinizin bu denli gerçekçi olmasını nasıl başarıyorsunuz?
- Lise yıllarında geçirdiğiniz rahatsızlığın ardından yazar olma serüveninizin başladığını ifade ediyordunuz, yazar olmasaydınız bunun dışında bir planınız var mıydı?
- Sadece yazarlık yaparak geçinmek mümkün mü, eğer bunu yıllar içinde elde ettiyseniz ne kadar zamanınızı aldı? Bunun hayalini kuran genç yazarlara nasıl bir öneride bulabilirsiniz ya da bir öneriniz olur mu?
- Türkiye’deki okuma alışkanlığını nasıl görüyorsunuz?
- Siz neler okuyorsunuz, nasıl bir okuma alışkanlığınız var? Okumayınca kendisini rahatsız hissedenlerden misiniz? İyi bir yazar olmak için öncelikle iyi bir okur olmak gerekir mi?
- Türkiye’nin en önemli edebiyat ödüllerini almış ve kitapları ardı ardına baskılar yapan bir yazar olarak, edebi açıdan tatmin oldunuz mu yoksa olmayı beklediğiniz yere henüz varamadığınızı mı düşünüyorsunuz?
- Türk ve dünya edebiyatlarını çok iyi bilen bir yazar olarak, bazı yayın evlerinin size son okumaları yaptırdıklarını da biliyoruz, bunun dışında özellikle genç yazarlardan size metinler de geliyordur diye tahmin ediyorum. Yazar olma hevesindekilerin yazma gayretini nasıl buluyorsunuz. Bu konuda çalışan arkadaşlarımıza gelen metinler bazen bıktırıcı olabiliyor, siz ne düşünürsünüz?