Korona virüs Türkiye topraklarına girdiğinden bu yana 5 ayı geride bıraktık. Tüm dünyada panik havası yaratan virüsle mücadele konusunda mart-nisan aylarında çok daha sıkı bir mücadele yürütülürken ek...
Korona virüs Türkiye topraklarına girdiğinden bu yana 5 ayı geride bıraktık. Tüm dünyada panik havası yaratan virüsle mücadele konusunda mart-nisan aylarında çok daha sıkı bir mücadele yürütülürken ekonomideki çarkların dönmesi ve insanların ekonomik açıdan hayatlarını sürdürebilmesi için kontrollü yeni düzene geçtik.
Özellikle turizmcilerin bu yıldan beklentilerinin korona virüs nedeniyle gerçekleşmemesi nedeniyle Kurban Bayramı başta olmak üzere virüse bağlı sınırlamalar esnetildi. İnsanlar tatile çıktı, gitmeye de devam ediyor. Yurt dışından gelen sınırlı turist ile tatil beldelerinde ciddi yoğunluk oluştu.
Maske ve sosyal mesafe gibi uygulamaların eskisi kadar önemsenmemesi nedeniyle birçok şehirde vaka sayıları arttı. Yoğun bakım yatakları ağır vakalara hizmet veriyor. Asker uğurlamaları, taziyeler, nişan ve düğün gibi etkinlikler de eklenince özellikle Güneydoğu Anadolu illerinde vaka sayıları tırmanışa geçti. Birçok şehirde maske kullanımının istenilen düzeye bir türlü ulaşamaması da vaka sayılarının artmasındaki ana etken.
Sağlık Bakanlığı sürecin en başından bu yana yalnızca günlük verileri Türkiye genelinde açıklıyor. Zaman zaman resmi kanallardan yalnızca bazı illerdeki tehlikeli yükselişten bahsediliyor. Hala il bazında veriler paylaşılmadığından hangi şehrin, ilçenin, bölgenin sıkıntılı olduğu konusunda bilgimiz yok. Birçok bölgede vakalar tırmanmasına rağmen insanlar sanki süreç tamamlandı ve normale dönüldü gibi davranmaya devam ediyor.
İnsanların süreci ciddiye almaları için tehlikenin ne kadar yakınlarında olduğunu anlamaları, fark etmeleri şart. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının il ve bölge bazında da değerlendirme yapıp kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor.
İZMİR NE KÖTÜ NE İYİ
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen "Kovid-19 Tedbirleri Denetimleri" konulu genelge kapsamında İzmir'de kent genelinde pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma araçları, alışveriş alanları, lokantalar ve kafeteryalarda denetimler de tüm hızıyla sürüyor.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşker birçok ilçede denetimlere katılıyor. Son olarak Konak’ta Tarihi Kemeraltı Çarşısı Kızlarağası Hanı’nda incelemelerde bulunan Vali Köşker gelen sorular üzerine İzmir’deki son durumu açıkladı.
Köşger, "Daha önce söylediğim gibi İzmir çok kötü değil. Türkiye ortalaması civarında ama biz daha iyi olmasını istiyoruz. Çünkü İzmir, Türkiye'nin ekonomik olarak da önemli vilayetlerinden birisi. Ekonominin durmaması, günlük hayatın devam etmesi lazım, yeni normale uyum sağlayarak bu aşı bulununcaya kadar kurallara riayet ederek hayatımızı idame ettirmemiz lazım. Okulların açılması yaklaşıyor, hayatı tekrar durdurmak zorunda kalmak istemiyoruz."
65 yaş üzeri vatandaşlara getirilen kısıtlamalarla İzmir’de salgının boyut değiştirdiği ortada. Hepimize düşen görev maske ve sosyal mesafe uygulamalarına dikkat etmek. Bu virüsün ne zaman biteceği maalesef belli değil.