Dünya Hayvanları Koruma Günü geldi yine. Ülkenin dört bir yanında ‘hayvan’ temalı yüzlerce etkinlik düzenleniyor eş zamanlı. Kimi eğlenceli, kimi hüzünlü, kimi konunun derinine giden, kimi ise yalnızca günün adını geçirmek için öylesine organize edilen yüzlerce etkinlik…

Türkiye 2024 yılında sokak hayvanlarının yaşamını ilgilendiren çok önemli bir gelişmeyle yalnızca ülkede değil neredeyse dünyanın dört bir yanında kendinden söz ettirmeyi başardı.

Yürürlüğe giren sokak hayvanları düzenlemesi, 17 maddelik "160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" 2 Ağustos’tan bu yana uygulama içerisinde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladıkları kanun ile ilgili toplumun geniş kesimlerinden olumsuz tepkiler geldi, gelmeye de devam ediyor.

Farklı birkaç kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 60’ından fazlası sokak hayvanlarına yönelik girişilen bu kanun teklifine karşı.

Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanları, tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılıyordu. Sokaktaki hayvanları tedavi ya da kısırlaştırma amacı olmaksızın toplayıp yerinden etmek kanunen yasaktı.

YÖNTEM DEĞİŞTİ

Ancak yeni düzenlemeyle birlikte ‘topla, aşıla ve kısırlaştır, yerine bırak’ metodu yürürlükten kaldırıldı.

Meclis'ten geçen yeni yasa, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmediyor.

Yerel yönetimlere ise bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028'e kadar süre tanıyor. Bugüne kadar doğru düzgün kısırlaştırma operasyonu dahi yapamayan yerel yönetimlere çok büyük ve kapsamlı bir sorumluluk veriliyor. 

Yerel yönetimlerin SGK borçları çıkmazına sokulup makam odaları haczediliyorken tam teşekküllü yüzlerce barınak inşa etmeleri, kısırlaştırma operasyonlarını tamamlayarak hayvanları sahiplendirilmeleri bekleniyor. Ne kadar mümkün, siz söyleyin!

AK Parti hükümetinin açıkladığı verilere göre Türkiye’de 4 milyon sokak köpeği bulunuyor. Yine aynı veri setine göre Türkiye’de yalnızca 322 barınak bulunuyor ve bu barınakların toplam kapasitesi yalnızca 105 bin.

Mevcut yasayla birlikte 4 milyon sokak köpeğine ev sahipliği yapabilecek yaklaşık 3 milyon 900 bin kapasiteli daha barınak inşa edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki 4 yılda bu şartların oluşturulması hayal filan da değil. Bunu düşünebilmenin ancak gerçeklik duygusunu kaybetmekle bir bağlantısı olabileceğini öngörmek mümkün.

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde sokaktaki can dostlarımızın hayatını koruyabilecek adımları atmak için hala geç olmadığını hatırlatmak istedim.