Musa Anter Destanı’nı yazan şair Vejdin Çiçek, “Ape Musa’yı öldürenler bilsin ki, Anter yiğitlik zamanlarının bir kelime ır...
Musa Anter Destanı’nı yazan şair Vejdin Çiçek, “Ape Musa’yı öldürenler bilsin ki, Anter yiğitlik zamanlarının bir kelime ırgatıydı. Onun türküsü ve ıslığı hiç susmadı, susmayacak” dedi Gazeteci Musa Anter 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürüldüğünde 72 yaşındaydı. Basın özgürlüğü ve faili meçhuller deyince akla ilk gelen isimlerden biri oldu. Hakkında kitaplar yazıldı, tiyatro oyunları oynandı, film çekildi. Şair Vejdin Çiçek, onu şiir-destan olarak yazarak Musa Anter adına bir ilki gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Pupa Yayınları’ndan çıkan “Musa Anter Destanı” adlı şiir kitabı hakkında sorularımızı yanıtlayan Çiçek, Anter’i yazmanın ağırlığını ve hüznünü anlattı. Çiçek, ağıt ve öldürülme kısımlarını yazmanın kendisi için çok zor olduğunu kaydetti.- Sevgili Vejdin Çiçek, sizinle 2020 yılının başlarında “Yanan Külde Vuruldum” kitabı vesilesiyle söyleşmiştik. Şimdi de şaşırtan bir hızla ve özel bir konuyla karşımızdasınız. “Musa Anter Destanı” bu aralıkta mı yazıldı, yoksa öncesi var mı?
- Musa Anter, bugüne kadar şiir-destan olarak yazılmadı. Dolayısıyla siz bir ilki gerçekleştirmiş oldunuz. Nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz?
- Musa Anter, Türkiye’de gazetecilik ve faili meçhuller adına sembol bir isim. Adına her yıl gazetecilik ödülleri verilen, yazılar yazılan bir ismi yazmanın ağırlığını yaşadınız mı?
- Peki, okurlarından size gelen görüşler nasıl? Kitabınızın okuyucuyla buluştuğu etkinlikler de yapılıyor…
- Evet, biraz da bunu konuşalım. Karanlık bir cinayete kurban giden bir gazeteciyi yazdınız. Örneğin cinayet anı…O anı nasıl hissetiniz?
- Kitap Anter’in memleketi Mardin’e köyüne ulaştı sanırım…
- Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?