Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarımızda çalışan personele ve üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarına ödenen ek ödeme adı altındaki ücreti sokakta gezen, sağlık hizmetleri su...
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarımızda çalışan personele ve üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarına ödenen ek ödeme adı altındaki ücreti sokakta gezen, sağlık hizmetleri sunumuyla hiç alakası olmayan vatandaşımız bile bilir. Neden derseniz? Çünkü bu ücret gerek devlet büyükleri tarafından, gerek basın yayın organlarımızda çıkan haberlerde çokça dillendirilir. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerini yüzde elli, yüzde yüz artırdık gibi ifadeler, farklı kişilerden ve basın yayın organları tarafından pek çok kez duyduğumuz ifadelerdir.
Aslında bu aylık olarak ödenen bu ücret özellikle sağlık kuruluşlarımızda hekim dışı sağlık çalışanlarımızın, yani özellikle idari personel olan memurlarımızın, şoförlerimizin hemen hiç almadığı, hemşire, teknisyen gibi hekim dışı sağlık çalışanlarımızın genel olarak hiç almadığı, bazen de, kısmen 300-500 TL civarında aldığı ücrettir. Ancak, sağlık çalışanları dışındaki vatandaşlarımızda oluşan algı, sağlık çalışanlarının maaşlarının %50, %100 arttığı yönündedir.
Bu ek ödemede yaşanan karmaşaya, birde kurum yöneticisi arkadaşlarımızın; ödüllendirme, özellikli birim, o hemşire çok çalışıyor, bu teknisyen az çalışıyor diyerek, kendi yandaşlarına tolerans geçmesi eklenince, çalışanlar arasında huzursuzluk kaynağı olan ek ödemede yapılan haksızlıklar işin tuzu biberi oluyor.
Öncelikle çalışanlarımız arasında huzurun sağlanması gerek. Huzurun sağlanması için ise kurum yöneticilerin haktan, hukuktan adaletten liyakatten ayrılmaması gerek. Sağlık kurumlarımızda o kadar çok haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik ve liyakatsizlikler yaşanıyor ki, her seferinde “Bu kadar da olmaz” desek de, emin olun ki bir sonraki sefer de daha kötüsünün yaşandığına şahit oluyoruz.
Sağlık çalışanları sıkça dillendirilen pek çok çalışanın almadığı, kurumlarımızda huzursuzluk kaynağı olan ek ödeme adaletsizliklerinden bıkmış durumda. Pek çok çalışanımız olmaz olsun böyle ek ödeme noktasında.
Tüm memurlara sabit ödeme adı altında genel bütçeden ödenen ücretin, sağlık kurumlarımızda genel bütçeden ödenmeyip, döner sermaye gelirlerinden ödenmesi, hem kurumlarımızı, hem çalışanlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Sağlık kuruluşlarımızda pek çok harcamanın döner sermaye gelirlerinden yapılması, sağlık kurumlarımızı zor durumda bırakmaktadır.
Bir yılı aşkın bir süredir devam eden pandemi döneminde bile, ek ödemelerde yaşanan sıkıntı, 2021 ocak, şubat, mart aylarında ek ödeme yapılmaması sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu bozmuştur.
Tüm memurlarımızın esnek çalıştığı, mesailerinin kısaltıldığı dönemlerde bile sağlık çalışanlarının izin almaları, emekli olmaları hatta memuriyetten istifa etmeleri bile yasaklandı. Üç gün alkışlanan sağlık çalışanlarına, maalesef pandemi döneminde bile sahip çıkılmadı. Her geçen gün ekonomik kayba uğrayan sağlık çalışanlarını, bu dönemde bile değilse, ne zaman sahip çıkacaksınız ki?