Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinden biri de yaşanan enerji krizi oldu. Bu krizin etkisiyle güneş enerjisi santrallerinin kurulumlarında rekor düzeyde yatırımlar gerçekleşti. Enerji kaynaklarının sını...
Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinden biri de yaşanan enerji krizi oldu. Bu krizin etkisiyle güneş enerjisi santrallerinin kurulumlarında rekor düzeyde yatırımlar gerçekleşti. Enerji kaynaklarının sınırlı olması ve çevresel etkileri, fosil yakıtların tükenmesi, iklim değişiklikleri, hava kirliliği ve enerji güvenliği gibi konular dikkate alındığında yaşanan bu kriz, olumlu gelişmelere de sebep oldu.
Çevreye zararlı emisyonlar yaymayan ve doğal kaynakları tükenmeyen güneş enerjisi, enerji bağımlılığını ve ithalatını azaltmaktadır. Ayrıca düşük işletme maliyeti, uzun ömürlü ve güvenilir bir enerji kaynağı olması da avantajları arasındadır. Bu sebeple özellikle çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin kurulumuna yönelik bürokratik uygulamalar, dünya genelinde basitleştirilmiştir. Sağlanan bu imkanlar doğrultusunda Avrupa Birliği’nde güneş enerjisi kurulumları, 2022 yılında 41,4 gigavatla rekor kırmış ve toplam güneş enerjisi kapasitesi 200 gigavatı aşmıştır. Savaş sebebi ile yaşanan enerji krizi öncesinde 50 gigavat kapasitenin 2025 yılında aşılması öngörülüyordu. Gerçekleşen yatırımlar ile yıllık kapasite artışının öngörülenden iki yıl erken olacak şekilde ilk kez 2023’te 50 gigavat limitini aşması bekleniyor.
Ülkemizde ise, Türkiye İstatiktik Kurumu verilerine göre; 2020 yılında elektrik santrallerinde toplam 306.703,1 gigavat brüt üretim gerçekleşmiş olup, tüketim miktarı 261.192,8 gigavat olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülkedir. Yılda ortalama 2700 saat güneşlenme süresi bulunmaktadır. Bu durum güneş enerjisi üretimi için uygun bir ortam sağlamaktadır. 2011 yılında başlayan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile güneş enerjisi yatırımlarına büyük bir ivme kazandırılmıştır. 2020 yılı itibariyle, Türkiye güneş enerjisi kapasitesi bakımından Avrupa'da 5. sırada yer almaktadır. Güneş enerjisi projeleri, özellikle Güneydoğu Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Bu projeler sayesinde, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesi hızla artmış ve güneş enerjisi üretimi önemli ölçüde gelişim göstermiştir. 2022 yılında mevcutta 8,3 gigavat olan güneş enerjisi kurulu kapasitesinin 2030 yılına kadar çatı ve saha tipi projelerle 25 gigavatı aşacağı öngörülmektedir. Ancak, Türkiye'deki güneş enerjisi yatırımlarının önünde bazı zorluklar da bulunmaktadır. Bunlardan biri, yüksek maliyet diğeri ise uygun finansman kaynaklarına ulaşımda yaşanan zorluklardır.
Sonuç olarak; enerji ihtiyacının her geçen gün arttığı günümüzde yerli üretim ve teknolojik gelişim desteklenerek, çevresel, ekonomik ve enerji güvenliği açılarından önem arz eden bu yatırımların devam etmesi sağlanmalıdır.
Gelecek hafta verilerin açıklanacağı takvimden önemli olanları aşağıda paylaşıyorum.
Ekonomik Veri Takvimi
17 Nisan 2023, Pazartesi Türkiye Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (TL)
18 Nisan 2023, Salı Çin Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)
18 Nisan 2023, Salı GSYH (Dönemsel-Yıllık)
18 Nisan 2023, Salı Euro Bölgesi Dış Ticaret Dengesi(Euro)
18 Nisan 2023, Salı Euro Bölgesi İthalat-İhracat
19 Nisan 2023, Çarşamba İngiltere TÜFE (Yıllık)
19 Nisan 2023, Çarşamba Türkiye TÜİK/TCMB Tüketici Güven Endeksi
19 Nisan 2023, Çarşamba Euro Bölgesi Çekirdek TÜFE
20 Nisan 2023, Perşembe Almanya ÜFE (Aylık-Yıllık)
21 Nisan 2023, Cuma İngiltere Perakende Satışlar(Aylık)
21 Nisan 2023, Cuma Almanya S&P Global İmalat Sektörü PMI
21 Nisan 2023, Cuma Euro Bölgesi S&P Global İmalat Sektörü PMI
21 Nisan 2023, Cuma ABD S&P Global İmalat Sektörü PMI
Ekonomi ve Finans Sözlüğü
Kredi Arzı Daralması: Ekonomide likiditenin azaldığı, yatırım sermayesi elde etmenin zorlaştığı ve sonuç olarak kredi arzının daraldığı bir durumu ifade eder.
Tüketici Güven Endeksi: Tüketici güvenindeki gelişmeleri izlemek amacıyla Tüketici Eğilim Anketi’nin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir.
Valör: Üzerinde anlaşma sağlanan bir işlemin, fiilen yerine getirileceği örneğin, karşılıklı olarak hesaplara alacak ve borç kaydedileceği tarihtir.
İletişim: [email protected]