Konumuz pek yabancı olmadığımız KPSS’de soru çalma iddiaları. Gün geçmesin ki merkezi sistemle yapılan sınavlarda bir olumsuzlukla karşılaşmayalım. Hepimizin bildiği gibi son yaşanan sınav olumsuzluğu...
Konumuz pek yabancı olmadığımız KPSS’de soru çalma iddiaları. Gün geçmesin ki merkezi sistemle yapılan sınavlarda bir olumsuzlukla karşılaşmayalım. Hepimizin bildiği gibi son yaşanan sınav olumsuzluğu, 31 Temmuz tarihinde yapılan KPSS sınavı. Sınavda bazı soruların Yediiklim Yayıncılık’ın deneme sınavındaki sorularla aynı olduğu iddiaları üzerine yaşandı. Tabi sorular çalındı mı? Sınav sorularını hazırlayanlar ilgili dershanenin sorularını hiç değiştirmeden alıp, sınav sorusu mu yaptılar? Ya da dershaneyle iş birliği içerisinde olup, sınav sorularını hazırlayan kişi ya da kişiler dershaneyle diyalog kurarak dershanenin sorularının aynısını mı sordular belli değil.
Belli olan, ortada olan bir tek gerçek var. Binlerce öğrencinin hayallerinin yıkıldığı, adalete olan güvenlerinin sarsıldığı, zamanlarının boşa harcandığı.
Yeri gelmişken ifade edelim sınav sorularını çalmak, çaldırmak, dışarı sızdırmak nasıl ki, kabul edilmeyecek bir durumsa mülakatla memur almakta aynı şeydir. Birileri bir şeyleri konuşurken, yaptıkları uygulamalarla siyasetten uzak, torpili olmayan gariban gençlerimizin hakkını yediğini de unutmamalıdır.
Tabi ülkemizde ilk yaşanan soru çalma, soru çalmaya bağlı sınav iptali sadece bu sınavda yaşanan değil.
Mesela 1973 yılında Üniversite Yerleştirme Sınavı, sınavdan önce soruların çalındığı gerekçesiyle iptal edilmiş.
1992 yılında Anadolu Liseleri sınavı, Hürriyet gazetesi muhabiri Saygı Öztürk’ün, 23 Mayıs 1992 tarihinde gerçekleştirilecek Anadolu Liseleri sınavı sorularının bulunduğu kitapçığın para karşılığı satıldığını iddia etmesi, sınavdan bir gün önce kitapçığın ele geçirdiği iddiasını noter aracılığıyla tasdik ettirmiş. Ve sınav iptal edilmiş.
1999 yılında yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sınavı öncesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Bağlarbaşı’ndaki kampüsünde soru kitapçıklarının bulunduğu çuvaldan iki kitapçık çalınmış ve sınav iptal edilmiş.
2009 yılında yapılan Polis Meslek Yüksek Okulları Öğrenci Adaylığı sınav sorularının, bazı dershanelerde öğrencilere deneme testi olarak çözdürüldüğü iddiası üzerine de polis okulları sınavı iptal edilmiş.
Bir diğer iptal de 2010 yılında yapılan KPSS’de gerçekleşmiş. Savcılık ise tamamladığı soruşturmada sınavda suç unsuru bulunmadığına hükmederek, takipsizlik kararı vermiş. Merkezi sistemle yapılan bir sınavda neden şifre konur anlamak mümkün değil tabi.
2011 Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı 2. aşama sınavındaki 100 sorudan 75’inin, bir önceki yıl yapılan sınavda çıkmış sorular olduğu belirlenmiş.
2017 yılında “Yeni Nesil Terör: FETÖ’nün Analizi” başlığıyla yayımlanan bir Polis Akademisi raporunda, 2000-2013 yılları arasında KPSS, ÖSS, ALES, Askeri Liseler, YDS sınavları gibi ÖSYM koordinatörlüğünde yapılan tüm sınav sorularının Gülen örgütlenmesi tarafından çalındığı bildirilmiş.
İptal edilen sınavlarla ilgili tarihlere bakarsak, 1973, 1992, 1999 ve sonrası diye ayırabiliriz. Bir de o günlerin teknolojisiyle bu günün teknolojisini kıyaslamak mümkün değil.
Sınav sorularını çalmak, çaldırmak, göz yummak, savunmak kul hakkıdır. Tıpkı, mülakatla memur almak gibi. Bilesiniz.