Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde bir ilk yaşandı. Kara, Deniz ve Hava Harp okullarının mezuniyetine kız öğrenciler damga vurdu. Devre birinciliğini Kara Harp Okulu'nda Ebru Eroğlu, Deniz Harp Okulu'nda Şeyda Yıldırım ve Hava Harp Okulu'nda İkra Kuyumcu aldı. 

Aldı almasına ancak cinsiyetçiler ve fitne odakları yine boş durmadı. Neymiş, askerlik geleneğine aykırı bir durummuş. Geçin bunları… Atalarımız ‘Her Türk asker doğar’ demiş. İşte bu da ispatı. 

Şerife Bacılar, Kara Fatmalar, Nene Hatunlar ve daha niceleri milli mücadelede canlarını ortaya koymadılar mı?  

Ya Tomris Hatun?

İsmi Türkçe. Günümüz Türkçesinde ‘temir’, yani ‘demir’ anlamına geliyor. Milattan Önce 6. yüzyılda yaşamış bir Saka Türkü kraliçesi. Yunanlar O’na ‘Leydi Origana’ diyor. Türkleri birleştirip Turan Birliği’ni kuran Alp Er Tunga’nın torunu. Tarihçiler tarafından ‘dünyanın ilk kadın hükümdarı’ olarak kabul ediliyor.  
Bakın size bir savaş sahnesi anlatayım… Barışçıl ancak savunmayı ön plana çıkaran bir komutan Tomris Hatun. Pers İmparatoru Büyük Kiros bu özelliği nedeniyle Tomris’in zayıf olduğunu düşünüyor ve Saka topraklarına sürekli akınlar düzenliyor. Ancak Persler her seferinde eli boş geri dönüyor. Bunun nedeni, Sakalar geri çekiliyor ve çarpışmak için uygun bir mevzi ve zaman bekliyor, bu ortam sağlanamadığı zaman savaşa girişmiyorlar. Sakaları kovalamaktan usanan Büyük Kiros, İran'a geri dönmek zorunda kalıyor. Bir süre sonra kendisine tabi olması ve kendisiyle evlenmeyi kabul ettiği takdirde Tomris Hatun ile uğraşmayacağını vadediyor. Tomris Hatun bunun ucuz bir stratejiden ibaret olduğunu bildiği için teklifi reddediyor. Planları suya düşen Büyük Kiros yine Saka topraklarına giriyor. İki ordu, aralarında birkaç kilometre kalacak şekilde mevzileniyor. Güneş battığı için savaşın olmayacağı düşünülüyor. Ancak gece Büyük Kiros bir hile düşünüyor ve iki ordu arasına içinde yiyecek ve şaraplar bulunan bir çadır kurdurtuyor. Toyluğunun kurbanı olan Tomris'in oğlu Spargapises, çadıra saldırıp içerideki birkaç Pers'i öldürüyor. Bunun üzerine baskın düzenleyen Pers kuvvetleri çadırı basıp Tomris'in oğluyla birlikte içerideki Sakaları öldürüyor. Oğlunu kaybetmenin acısını yaşayan Tomris intikam yemini ediyor.  İki ordu Milattan Önce 529'da Seyhun Nehri yakınlarında yine savaş düzeni alıyor. Tarihçi Heredot'un ‘Yunan toprakları dışındaki en kanlı savaş’ olarak tabir ettiği büyük çarpışmada Sakalar kanca temrenli okları, güçlü yayları, eyer ve üzengiyle kullandıkları atları sayesinde savaşı kazanıyor. Ok atmakta usta olan ve savaş arabalarını büyük ustalıkla kullanan Sakalar, Persler’in savaş köpeklerine rağmen onları bozguna uğratıyor. İmparator Kiros, adamlarının çoğunu kaybediyor, bir kısmı da kaçıyor. Etrafı çevrilen Kiros kaçmak için savaşırken atından düşürülüp öldürülüyor. 

Dönelim günümüze…

Kara, Deniz ve Hava Harp okullarını birincilikle bitiren kız öğrencilere…
Bu başarı tesadüf olamaz. Genç kızlarımızın gücü ve cesareti yadsınamaz. Üç askerimizi de tebrik ederim. 
Vatana millete hayırlı neferler olurlar inşallah…
Darısı nice ‘Tomris Hatunlar’ın başına…