Türkiye, dünyanın en bereketli topraklarında. Tarih, kültür, doğanın iç içe geçtiği bu bereketli topraklar binlerce yıldır farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor.

Kitle turizminde çok hızlı bir yol alan ülkemiz son yıllarda yeni turizm trendlerine de odaklanmış durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özellikle yurt dışında yürüttüğü tanıtım çalışmalarında Türkiye’nin turizmdeki bu yenilikçi arayışlarına cevap aranıyor.

Tüm bu yeni trendlere yakınlaşma ve alternatif turizm trendlerine ulaşma çabasına rağmen özellikle Antalya hala beş yıldızlı, her şey dahil turizm formatında hizmet verme çabasında. Turizmdeki bu yenileşme ve değişmeden çok hızlı bir şekilde yararlanamadığı sürece Antalya turizminin geriye gitmesi olası.

Zira pandemi döneminde başlayan bireysel seyahat etme trendi, doğaya kaçış ve daha az kalabalık mottosuyla birleşince tiny houselardan bungalovlara, karavandan özel villalara kadar insanların yalnız ya da küçük gruplarla tatil yapabileceği alanlarda patlama yaşandı.

Nitelikli ve kaliteli olarak ifade edilen gittiği destinasyonda para harcayan, çevreye ve yerel dokuya saygı gösteren turist kitlesinden daha fazla yararlanabilmek için turizm sektörünün hep birlikte hızlıca hareket etmesi gerekiyor.

ŞİRİNCE’NİN BAŞARISI

Bu noktada yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katkısı unutulmamalı.
Geçen hafta çok sevindiğimiz bir haber aldık. İzmir’in Şirince köyünün ünü zaten Türkiye sınırlarını aşmıştı. Ancak bu haberle Şirince’nin geleceği için şahane bir tanıtım yapılmış oldu.

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde 16 Ekim’de başlayan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (BMDTÖ) 25. Genel Kurulu kapsamında 'Best Tourism Villages' ödülleri verildi. Tarihi ve kültürüyle dikkat çeken İzmir’in Selçuk ilçesindeki Şirince, "Dünyanın En İyi Turizm Köyü" ödülüne layık görüldü.

Şirince’nin bu günlere gelmesinde daha 80’li yıllarda köye yerleşen ve köyün kabuğunu kırıp vahşi tüketime ve inşaata boğulmasını önleyen Sevan Nişanyan ve Müjde Tönbekici’yi anmak gerek. Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi gibi oluşumlarla Türkiye’nin önde gelen yerleşimlerinden birine dönüşen Şirince’nin Birleşmiş Milletler nezdinde gururlandırılması önemli.

Son yıllarda Asya pazarından yüzlerce ziyaretçi ağırlayan Şirince, Meryemana, Efes Antik Kenti, St. Jean Anıtı, Efes-Selçuk Müzesi ve Artemis Tapınağı ile dünyanın en iyi turizm destinasyonlarından biri. Taşıdığı potansiyel ile inanç, kültür, tarih ve doğa turizminde birçok değere sahip olan Şirince, gastronomi anlamında da üzüm yetiştiriciliği ve nitelikli yeme-içme mekanlarıyla farklı bir alanda da öne çıkıyor.

Kalabalıkları beş yıldızlı otellere kapatıp sabah-akşam bir şeyler yiyip içmesini izleyerek turizmden gelir elde etme döneminin çoktan sonuna geldik. Daha az, niş alanlarda, nitelikli konularda öne çıkan alternatif turizm konusuna daha fazla eğilmemiz şart.