Sabah saatleri, işe gidiyorsunuz, trafik yine kilit. Sinirlenmeye başladınız. Hesap, kitap yapıyorsunuz, ödenmesi gereken faturalar var. Ayın sonu gelmeden para suyunu çekti. Gerilmeye başladınız. Alışveriş yapıyorsunuz. Daha geçen ay aldığınız peynirin fiyatı yüzde yüz artmış, üstelik gramajı da düşmüş. Sinirle bıraktınız paketi rafa. Söylenmeye başladınız. Evinize geldiniz, şöyle bir rahatlayayım, günün gerginliğini atayım dediniz. En sevdiğiniz kanepeye uzandınız, televizyonu açtınız. Açar açmaz çığlıklar, patlama sesleri, ağlayanlar… Bırakın rahatlamayı, kalbinizin daha hızlı attığını ve sıkışmaya başladığını hissettiniz, elinizi göğsünüze götürdünüz.

TUZ BİBER OLMUŞ

Gün boyu zaten gerilmiş, sinirlenmişsiniz. Televizyonda izledikleriniz yaşadıklarınız üstüne tuz biber oldu. Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz, şu anda sizin gibi duyduklarına, gördüklerine bedeniyle tepki veren milyonlarca kişi var.

 Evet, yaşadığınız stres. Aslında bedenimiz strese tepki vermek üzere tasarlanmıştır vedeğişiklikler ve zorluklar yaşadığımızda fiziksel ve zihinsel tepkiler verir. Stres olumlu da olabilir, bu bizi uyanık tutar, motive eder ve tehlikeden kaçınmaya hazırlar. Karşıdan karşıya geçerken hızla yaklaşan arabayı görüp hemen kaldırma geri dönmek ya da sabaha yetiştirmeniz gereken işler nedeniyle uykunun kaçması gibi. Ancak stres şiddetli veya devamlı olduğunda hemen ele alınması gerekir. Çünkü tekrarlanan, şiddetli stres sağlık sorunlarına neden olabilir.

Şimdi şiddetli ya da devamlı stres altındayken beynimizde neler oluyor, ona bakalım. Stres tetikleyicisi beynimizin limbik sisteminin duygusal merkezi amigdalayı aktif hale getirir ve stres yanıt sistemimizi harekete geçirir. Stres yanıt sistemi hormonları, özellikle de stres hormonu olan kortizolu artırır. Kortizol, glikoz seviyelerini hızla yükselterek; adrenalin ve noradrenalin hormonları da kalp atışını hızlandırarak, kol ve bacaklarımızdaki kaslara kan akışını artırır. Bedenimizin strese bu yanıtı, bir tehdide karşılık vermemizi sağlar. Stres devamlı olduğunda, tekrarladığında çok ciddi sağlık sorunları gündeme gelir. Nedir bu sağlık sorunları, sıralayalım: Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, sindirim sorunları, bağışıklık sistemi zayıflığı, uyku problemleri, anksiyete, panik atak, depresyon, kilo değişiklikleri, cilt sorunları, saç dökülmesi. Stresten kaçamayız, yalnız yaşamıyoruz, dışardan gelen stres nedenleri de bizim kontrolümüzde değil. Evet, stresle  yaşayamamalıyızamastresimizi yönetebiliriz. Nasıl mı?

UYKUNUZU ALIN 

Yeterli uyku almak hem vücut hem de zihnimizi onarır, rahatlatır, gençleştirir ve stresin etkisini tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

SAĞLIKLI BESLENİN               

Yediğimiz ve içtiğimiz şeyler sağlığımızı etkileyebilir. Bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin.

DÜZENLİ EGZERSİZ

Stres yönetimi fiziksel olarak iyi hissetmekle başlar. Stres belirtileri hissettiğinizde egzersiz yapın, en azından kısa bir yürüyüş sizi iyileştirebilir.

RAHATLAMA EGZERSİZLERİ

Meditasyon, yoga, nefes egzersizleri ve kas gevşetme gibi rahatlama aktivitelerini deneyin

Bunları deneyebilirsiniz, ya da kendinize başka yöntemler bulabilirsiniz. Örneğin örgü örmek, dans etmek, yüksek sesle şarkı söylemek. Vurguladığım gibi, size neyin iyi geleceğini en iyi siz bilirsiniz.

Bunları okuduktan sonra sakın strese girmeyin. Stresinizi yönetebilirsiniz. Ben size inanıyorum, siz de kendinize inanın.