Araştırmacı-yazar Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in üç oyununu sahneye uyarladı. “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl”, “Arkadaş Islıkları” ve “Tersine Dünya” güncel mesajlar...
Araştırmacı-yazar Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in üç oyununu sahneye uyarladı. “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl”, “Arkadaş Islıkları” ve “Tersine Dünya” güncel mesajlarla örülen üç eser Orhan Kemal’in “Bütün Oyunları”nı 2 cilt halinde yıllar önce okuyucuya ulaştırmıştı. Adeta bir ustalar geçidi olan ve 1967’de AST’ta aylarca kapalı gişe oynayan “72’inci Koğuş”, yine aynı döneme damga vuran “Eskici Dükkanı” gibi oyunlar 2 ciltte yer almıştı. Işık Öğütçü, 1970’lerden bu yana tiyatro ortamından edindiği tecrübeler ve Orhan Kemal’in kitleler üzerindeki etkisinin yoğun olduğu eserlerden yola çıkarak üç oyun kaleme aldı. “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl”, “Arkadaş Islıkları” ve “Tersine Dünya” özellikle düşünce özgürlüğü, kadın özgürlük mücadelesi konularında güncel mesajlarla dolu eserler. Öğütçü, “Açıkçası Nazım Hikmet ve Orhan Kemal’in hapishane günleri itibariyle bugün hâlâ düşüncelerinden dolayı içeride olan gazeteci ve yazarlara bir selam durulmasını isterim. Erkek şiddetinin ve zorbalığının sona erdiği, kadınlara yapılan zulmün sokakta, evde soın bulduğu ve kanunun da bunları cezasız bırakmadığı bir ülkeye katkı sunmasını isterim”dedi.- Sayın Öğütçü, sizden uzun zamandır beklediğimiz bir çalışmaydı. Tiyatro ile olan bağınızı bize anlatır mısınız?
- Orhan Kemal’in eserlerinin tiyatro ve sinemaya uygun oluşu hep konuşulmuştur. Sizin bu üçlüyü seçmenizdeki kriterler neydi?
- Orhan Kemal’in bu romanlarındaki kadın temsiller çokça ele alındı oysa...
- Oyunda bu söylediklerinizin bir kısmını yarattığınız siyasi tutuklu yazar söylüyor. Orhan Kemal’in yarattığı atmosfere ek olarak bu mesajları direk vermek istemenizin nedeni neydi?
- “Arkadaş Islıkları”ında özellikle İlyas Usta ve fabrika doktorunun varlığı da sanırım bu söylediğiniz aydın kişiye denk geliyor. İkisinin kadınlara bakış açısı 1930’ların Türkiye’si için çok ileri bir bakışı temsil ediyor. “Tersine Dünya” ile bu nedenle yan yana getirmiş olabilir misiniz?
- “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl” oyununda asıl metne eklemeleriniz dikkat çekiyor. Nasıl bir araştırma süreciniz oldu?
- Gelelim Kenter Tiyatrosu ortamına....Ortam nasıldı? Neler anlatmak istersiniz?
- Yıldız Kenter’in çalışma tarzı nasıldı?
- Edebiyat dünyasından kimlerle karşılaşırdınız?
- Son olarak, bu üç oyunun sanat dünyamıza nasıl bir katkı sunmasını bekliyorsunuz?