Yüksek Şehir Plancısı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kemeraltı Çalıştayı’nın tarihi çarşıyı koruma hedefiyle yapılacağını söyledi
Yüksek Şehir...
Yüksek Şehir Plancısı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kemeraltı Çalıştayı’nın tarihi çarşıyı koruma hedefiyle yapılacağını söyledi
Yüksek Şehir Plancısı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Aralık ayında “Kemeraltı Çalıştayı” yapacaklarını söyledi. Karaçorlu, Kemeraltı Esnaf Dernekleri temsilcileri, Akademik bölüm temsilcileri, Koruma Kurulu temsilcileri, Meslek Odaları temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetim temsilcileri ve çeşitli demokratik kitle örgütü temsilcilerini davet edeceklerini kaydetti. Bir süredir çalıştayın duyurusu ile ilgili çalışmalar yaptıklarının altını çizen Karaçorlu, “Kemeraltı'nda çok sayıda esnaf ve çalışan üyeleri olan İzmir Mardinliler Federasyonu Başkanı Ahmet Tunç, Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Tiyatro Ege Genel Sanat Yönetmeni Kemal Aygen ile Nevin Aygen, İzmir Lezzet Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sibel Önbaş gibi isimlerle görüşmeler yaptık. Ayrıca Çalıştay Ön Hazırlık Ekibimiz de her gün duyurular yapıyor ve bu rapor haline getiriyor” dedi.
ÖN HAZIRLIK EKİBİ
Karaçorlu, Hülya Göktaş (Şehirci), Osman Gazi Oktay (Eğitimci), Yusuf Ön (Heykel Sanatçısı), Sabahattin Umutlu (Sosyal Hizmet Uzmanı) Ahmet Etike (Kızlar Ağası Hanı Esnafı) Sedat Ağaya (Çarşı Han Fotoğraf Teknikleri) gibi isimlerin hazırlık ekibinde yer alarak farklı alanlarda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Kentin ve ülkemizin değeri olan çarşının sorunlarının her yönüyle ele alınması ve çözüm bulunması için gayret sarf edeceğiz” diye konuştu.
Çalıştay etkinliklerini tüm çarşıya yaymayı hedeflediklerinin altını çizen Karaçorlu, “Aralık 2020'de gerçekleştirmeyi planladığımız Kemeraltı Çalıştayı'mız; tıpkı İzmir in sosyal dokusu gibi bir arada bulmayı ve Mübecel Kıray hocanın önerdiği gibi 'Örgütleşebilen İzmir' olabilmeyi esas alacaktır... Çalıştayımız bir arada buluşmayı ve örgütleşebilen İzmirlileri önce Kemeraltı'mızın girişinde bulunan 'Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde alacağımız 'maske_mesafe_temizlik' tedbirleriyle; Şükran Otel de içinde olmak üzere, Abacıoğlu Han, 'Çetin Emeç Kültür Merkezi' ve 'Azize' gibi Kemeraltı'nda yer alan özel ve kamusal mekanlarda etkinlikleri yaşama geçirmeyi hedeflemekteyiz” açıklamasını yaptı.
‘
TEHLİKE ARZ EDİYOR’
2020 Kemeraltı Çalıştayı’nın bölgenin dokusunu koruyabilmek adına örgütlediklerinin altını çizen Karaçaorlu, “Bayraklı-Bornova hattından başlayarak kente dikilen gökdelenler şehrimiz için ve tabii ki tarihi doku için tehlike arz ediyor. Ülkemizin farklı kentlerinde tarihi dokusu yok olan alanlar var. Bunlar “İzmir’de olmaz” dememek lazım” ifadesine yer verdi.
Kemeraltı’nın ekonominin can damarlarından biri olmasının yanında turizm açısından da önemli bir hat olduğunu kaydeden Karaçaorlu, “Kemeraltı her dönem ‘nasıl kurtulur?’ sorusuyla anılan bir yer. Aslında cevabı açık. Kemeraltı’nın kurtuluşu, Kemeraltı’nın yüz yıllardır oluşturduğu kuruluş dinamiklerindedir. Bunlar da dayanışma ve bir arada hareket etme ruhunu temel alan ortak üretim, ortak çözüm ve ortak çalışmalardır” sözlerine yer verdi.
YEREL YÖNETİM ELEŞİRİSİ
Yerel yönetimleri de tarihi çarşı konusunda eleştiren Karaçorlu, “Tarihi dokuyu koruma ve çarşıyı hareketlendirme konusunda en önemli ayak olan yerel yönetim ayağı kesinlikle yetersiz kalmaktadır. Bu değerlerin en temelinde yer alması gereken Kemeraltı’nı kullananların yanı sıra, yerel idarenin tüm kurumlarının başında gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm yerel yönetimlerin koruma yasalarından gelen sorumlulukları var. Kemeraltı’nda hala imar planı tekniği ile elde edilen ve Kemeraltı’nın tarihsel mirasının ihtiyaçlarına cevap veren bir imar planı ve ileri sorunlara cevap verilmediği İzmirlilere ve Kemeraltı esnafına açıklanmalıdır. Oysa Kemeraltı’nın öncelikle bağımsız, Kemeraltı’na özgü bir yerel idareye ihtiyacı vardır. Tıpkı ahilik kültüründe olduğu gibi” açıklamasını yaptı.
KENTİN TARİHSEL HAFIZASI
Kemeraltı’nın kentin tarihsel mirasının en önemli parçalarından biri olduğunu kaydeden Karaçorlu şöyle konuştu: “Çarşı, çeşitli tarihsel aşamalardan günümüze varmış bir alan. Bir yanıyla kentin hafızası. Kemeraltı’nın dokusunun ve yapısının bu yapıları taşıdığı görüldüğü gibi bulunduğu çağın ve toplumların gereksinimleri ile birlikte bu ikilemi yaşatabilme olanağına da sahiptir. Bazı konularda belli bir anlayışa sahip olursanız, bu gibi tarihi alanları korumak kolaydır. Öbür türlüsü zaten suyun akışına teslim olmaktır. Kemeraltı’nda da tarihsel yapının günümüze aktarılması çarşının iyileştirilme ve geliştirilmesi ile mümkündür. Kemeraltı’nın tarihsel dokusunun ve mimari özelliklerinin korunarak, kentleşmenin sağlıksız tahribatlarından korunarak kurtulabilmesi, kentimizin kimliği ve kentli ile Kemeraltı’nda geçimini sağlayan esnaf açısından büyük önem arz etmektedir. Şüphesiz ki Kemeraltı Çarşısı iyi bir halde değil ve onu kurtarmamız gerekmektedir.”
PAYDAŞIMIZ İZMİR HALKI
Kemeraltı’nın İzmir’de yaşayan herkes için anılar ve deneyimler alanı olduğunu da söyleyen Karaçorlu, “Bireysel olarak da bu çarşıya sahip çıkmak kendi kişisel tarihine de sahip çıkmaktır. Aslında çalıştayımızın en büyük paydaşı bu çarşıyla ilgili hatırası olanlardır. Çalıştayımızda İzmir halkının, esnafının sahip çıkacağına, dahil olacağına inanıyorum” dedi.