Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararıyla 1985 yılından bu yana kutlanan Dünya Gönüllüler Günü, ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşan gönüllülük kavramını hatırlayabilmek için önemli bir fırsat.

Gönüllülüğün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelerce tanınması ve anlaşılmasına katkıda bulunan bu günde dünyanın farklı yerlerinde, farklı özel etkinlikler düzenleniyor. 

Gönüllülük bireylerin herhangi bir kazanç gözetmeksizin kişilerin özgür iradeleriyle üçüncü kişilere herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yaptıkları eylemleri ifade ediyor. Gönüllülük sürecine dahil olan bireylerin iletişim becerilerini geliştiren, liderlik ve yardımseverlik gibi özelliklerini de geliştiren bu süreç özellikle gençlik döneminde kişilerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir alan.

Gelecek Turizmde’nin 5 Aralık Dünya Gönüllülük Günü etkinliğinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeydik. Üniversite öğrencileriyle bir araya geldiğimiz buluşma Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Gelecek Turizmde elçisi olan Dr. Öğretim Görevlisi Nur Çelik İlal, UNDP Türkiye Kapsayıcı Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Proje Yöneticisi Aslı Çakın Dağlı, Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişikiler Direktörü Selda Susal Saatçi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ve benim de konuşmacı olduğum Gönüllü Turizm panelinde ise Sektörel ve Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu, Yemek ve Seyahat Yazarı Deniz Sarıhanlıoğlu ile gönüllü turizm kavramı hakkında enine boyuna sohbet ettik, öğrencilerden gelen soruları yanıtladık.

Turizm sektörünün yakın geleceğinde kendisine çok daha fazla yer bulacağından emin olduğum gönüllü turizm kavramı, seyahat alışkanlıklarının sadece bir yeri görüp keşfetme amacından uzaklaştığı, sadece tüketerek bir yere varılamayacağı gerçeğinden hareketle ortaya çıkan anlayışın yansıması.

SORUMLU TURİST

Alternatif turizm çeşitleri arasında yer alan ve temelde gönüllü katılımını esas alan gönüllü turizminde kişiler kendi istekleriyle gittikleri destinasyonda bölge ve bölge halkının kalkınmasına yönelik yapılan faaliyetlere gönüllü olarak katılması, böylece bölgeye ve halka fayda sağlaması amaçlanıyor.

Gelecek Turizmde projesinin en önemli hedeflerinden biri olan sorumlu turist kavramı da tam da bu noktada hayata geçiyor. 

Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı olan Gelecek Turizmde programı kapsamında, 15 yıldır yerel kalkınmaya, kadınların güçlenmesine ve yerelde yeni istihdam olanakları yaratılmasına katkıda bulunuluyor. 2007 yılında başlayan program ile, ülkemizde, deniz-kum-güneş olan turizm anlayışını deneyim turizmine doğru genişletmeyi ve dört mevsim 12 ayı kapsayacak bir yerel kalkınma modeli oluşturmayı hedefleniyor. 

Gelecek Turizmde ayrıca Muğla’daki çalışmalarında sorumlu turist kavramına odaklanıyor. Böylece sadece turizmden gelir elde eden yöre halkı ve sektörün sürdürülebilir turizme geçişini kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgeyi ziyaret edenlerin turizme bakış açılarının ve tercihlerinin değişmesine de katkı sağlanacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla Köyceğiz Toparlar mevkiinde Cumhuriyetin 100. Yılına ithafen diktiğimiz 100 sığla fidanı, bölge ekosisteminde büyük önem taşıyan sığla ağacı varlığının gelişmesi ve korunması amacına hizmet ediyor. 

Bundan sonraki süreçte daha da sık duyacağımız gönüllü turizmi konusunda ülkemizde gençleri de kucaklayan çok sayıda projenin hayata geçirilmesi en büyük dileğim. Üniversite yıllarında gönüllülük deneyimi yaşayan ve bu deneyimle hayatında birçok alanda olumlu gelişmeler yaşayan biri olarak yaşasın gönüllülük diyorum.