Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri A.Ş, Ayvalık Ziraat Odası ile Ayvalık Esnaf ve...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri A.Ş, Ayvalık Ziraat Odası ile Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ortaklığında bu yıl 16’ncı kez düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Festivali, Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce konuğu ağırladı. Zeytin Hasat Festivali’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın birleştirildiği hafta sonuna denk gelmesi dışında çok da eleştirilecek bir durum yoktu aslında. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden yılın belki de son tatil fırsatını değerlendirmek isteyen tatilci akını ile Ayvalık’ın merkezinde, Cunda’da, Küçükköy’de adım atılacak yer yok gibiydi. Festivalin erken sıkım etkinliğinde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, UNESCO yolunda Ayvalık temasıyla çıkılan yolda hedeflerinin kalıcı listede yer almak olduğunu söyledi. Başkan Ergin, “Kaz Dağları’ndan gelen poyraz rüzgârıyla körfezde oluşan ılıman iklim kuşağının buluşma noktasındaki bölgeye has coğrafi konumuyla pek çok tarım ürününün yetiştiği Ayvalık’ımızda erken hasat dönemiyle birlikte zeytinlerin yağa dönüştüğü müthiş serüven başladı. Ayvalık’taki iki milyon zeytin ağacının yarısı 200 yaşın üzerinde. Ayrıca bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacımız da bulunuyor. Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurt içinde hem yurtdışında farklı bir öneme sahip. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu” dedi.

OTOPARK SORUNU

Ayvalık, Türkiye’nin en şanslı yerleşim yerlerinden. Zengin tarihi ve kültürel geçmişinin izlerini her bir noktasında görebildiğimiz ilçe son yıllarda özellikle pandeminin de etkisiyle büyük şehirlerden nitelikli nüfusun rotasında yer almaya başladı. İzmir-İstanbul Otoyolu’nun da tamamlanmasıyla İstanbul’dan ulaşımın kolaylaştığı Ayvalık’ta bu ilgiyi her bir noktada görebiliyorsunuz. Balıkçılarda rezervasyon yaptıracak yer yok, Ayvalık sokakları çevreyi keşfetmek isteyen meraklı kalabalıklarla şölen yerine dönmüş. Büyük şehirlerde yaşayan insanların en çok dertlendiği konulardan biri de otopark ve trafik sorunu. 29 Ekim’den midir yoksa Zeytin Hasat Festivali’nden midir bilinmez ama Ayvalık’ta konakladığımız 3 gece boyunca özelikle Cunda ve Ayvalık merkezde ciddi trafik sorunuyla karşılaştık. Otoparkların 2 saatlik araç parkına 20 lira talep ettiği Ayvalık’ta yerel halkın durumunu düşünemiyorum. Nasıl yapılır, nasıl çözülür bilinmez ama otopark konusunda hem yerel yönetimin hem de merkezi hükümetin çok ciddi bir biçimde adım atması lazım. Yoksa gelecek 5-10 yıllık süreçte Ayvalık doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra içinden çıkılmaz trafik sorunuyla anılmaya başlayacak.