Yoyo diyetinin anlamı insanların diyetlerini uygularken bir süre sonra diyet sürecini sonlandırıp tekrar kilo almalarıdır. Bu kişiler zayıflama dönemlerini başarı ile sonlandıramaz ve kilo alıp verme...
Yoyo diyetinin anlamı insanların diyetlerini uygularken bir süre sonra diyet sürecini sonlandırıp tekrar kilo almalarıdır. Bu kişiler zayıflama dönemlerini başarı ile sonlandıramaz ve kilo alıp verme süreçleri sürekli devam eder. Bu durumun kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Ve sağlıklı bir durum değildir.
Yapılan çalışmalar yoyo etkisinde olan kişilerde yağ kazanımının kas kazanımından daha fazla olduğunu ve göbek bölgesi yağlanmasını tetiklediğini göstermiştir. Yoyo diyet özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle de diyabete yatkınlığı arttırmaktadır. Kilo kazanımı ve kaybı döngüsü sırasında kalbi besleyen arterlerde daralma gibi sorunlar gözlenebilir. Bu durumsa koroner arter hastalığının görülme riskini arttırmaktadır.
• Kişinin ideal kilosunda olması kalp sağlığının iyileşmesine, diyabet riskinin azalmasına, fiziksel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmesine neden olur. Uyku kalitesinde artış gözlenir. Ancak kilo alma durumu tüm bu olumlu etkilerin azalmasına neden olur. Özellikle de kilo alıp verme durumu dediğimiz yoyo diyet etkisinde yaşayan bir kişi için bu durum oldukça zordur. Sürekli sağlığının bozulma endişesinde yaşar. Endişe sonucunda siniri getirir. Ve kişi de depresyon kaçınılmaz olur.
• Kısa zamanda ciddi kilo verme istekleri de kişinin yoyo diyet etkisinde yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü kısa sürede verilen fazla kilolar kas ve sıvı kaybına neden olmaktadır. Yağ kaybı sağlanamadan verilen kilo ise kısa sürede geri kazanılmaktadır. Kilo vermeyi sürekli bu şekilde kısa sürede sağlamak için popüler diyetleri uyguluyor yâda aç kalıyorsanız ve kısa bir süre sonra verdiğiniz kiloyu geri alıyorsanız ne yazık ki siz de yoyo diyetinin esirisiniz.
Yoyo diyetten kurtulmak için..
• Yapmanız gereken mutlaka diyete bakış açınızı değiştirmeniz. Bu süreci yasaklardan ve sınırlamalardan oluşan bir süreç olarak görmek yerine doyarak, eğelenerek zayıflayacağınız ve hayat şekliniz haline getirebileceğiniz bir sürece dönüştürmeniz.
• Sağlıklı besinleri tercih etme sıklığınızı arttırmanız.
• Cips, şekerli gıdalar, asitli içecekler ve paketli gıdaları ne kadar nasıl yemeniz gerektiğini ya da neden yememeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Çünkü yapmamanız gerekenleri nedenleri ile bildiğiniz zaman uyma kapasiteniz artacaktır.
• Televizyon, bilgisayar başında geçirdiğiniz süreyi azaltarak hayatınıza hareket katmalısınız. Fiziksel aktivitenizi arttırmak kilo kontrolünüzü sağlamanızda etkili olacaktır.
• Uyku kilo kontrolünde oldukça önemlidir. Mutlaka yeterli süre ve kaliteli uyuduğunuza emin olun. Çünkü bazı kişiler uykusuzluk ve yorgunluk ile açlıklarını karıştırabilmekte ve aç olmadığı halde yemek yemeye yönelebilmektedir. Bu da uzun dönemde kilo artışını kaçınılmaz yapmaktadır.
• Sürekli istemsiz bir şekilde kilo alıp kilo veriyorsanız mutlaka besin alımınızı fiziksel aktivitenizi kontrol edin. Diyetisyen ve endokrin uzmanı eşliğinde kan tahlillerinizi ve beslenme programınızı gözden geçirin. Her hangi bir sağlık sorununun bu duruma neden olmadığına emin olun. Ve çözüme ulaşın.