Çoğu kişi karnabahara karşı ön yargılı da olsa çalışmalar karnabahara haksızlık edildiğini gösteriyor. Karnabaharın fitokimyasalları yüksek oranda içerdiğini ve vitaminler, karotenoidler, mineraller, fenolikbileşiklerinde iyi kaynağı olmasıyla karnabaharın kuvvetli bir antioksidan olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine de sahip karnabaharın kalorisi de yağ miktarı da oldukça düşük. 

Karnabahar tüketmeniz için 5 neden:

1. Kanser önleyici: Araştırmalar karnabaharın kolon, karaciğer, akciğer, mide ve göğüs kanserlerini önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Karnabahar kanser gelişiminin erken evrelerini durduran ve tümör büyümesini engellemeye yardımcı olan ajanları içermektedir. Bu önleyici ajanlar, çiğneme ve sindirim işlemi sırasında, kanser hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olan biyolojik açıdan aktif bileşiklere bölünür. Glukozinolatlar temel olarak bitki hücrelerinde doğal pestisit gibi davranır. İnsanlar tarafından tüketildiğinde DNA onarımı için kullanılırlar ve mutasyona uğramış kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak kanseri önlemeye yardımcı olurlar.

2. Enfeksiyon önleyici: Bütün hastalıkların nedeni aslında vücutta gelişen enfeksiyon durumlarıdır. Karnabahar oksidatif stres ve serbest radikalleri azaltan antioksidanlar ve anti-inflamatuar yani enfeksiyon önleyici bileşikler bakımından oldukça zengindir. C vitamini de bu etkiyi yapan ve karnabaharda olan bir vitamindir. İltihaplanmayı azaltmaya, bağışıklığı artırmaya ve soğuk algınlığını kontrol altına almaya yardımcı olur.

3. Kalp hastalıkları riskini azaltır: K ve C vitamini antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri içeren karnabahar, arterleri ve kan damarlarını plak oluşumundan korur, yüksek tansiyon riskini azaltmaya ve kolesterol düzeylerini düzene sokmaya yani kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardım eder. 

4. Detoks sebzesi: Karaciğerin fonksiyonlarını destekler yani bir nevi vücuda detoks yaptırır. Glukozinolatlar, besin emilimini, toksin ve atık giderimini destekler aynı zamanda mide sızıntısı, bağırsak sendromu ve sindirim bozukluklarını önleyerek mideyi korumaya yardımcıdırlar. Karnabahar glukozinolatları yüksek oranda içerir. Aynı zamanda karnabahar özel bir molekül olan sulforafanı da içerir. Bu sayede bağırsak mikroflorasında bakteri üremesini önler ve iyi bakterilerin gelişmesini kolaylaştırır. Detoks ve sindirimi kolaylaştırır.

5. Göz sağlığını korur: Yapılan çalışmalar karnabaharda bulunan sulforafanın oksidatif stresten koruduğunu, gözdeki dokuların korunmasını sağladığını, körlük,katarakt, maküler dejenerasyondan da koruduğunu göstermiştir. 

Fırında karnabahar cipsi 

Malzemeler: 1 adet karnabahar (orta boy), 1/3 çay bardağı zeytinyağı, 1,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı kekik.

Yapılışı: 

Karnabaharı dik olarak dilimleyin. Tüm baharatları bir kaseye alın, zeytinyağını üzerine ekleyip karıştırın. Karnabaharları fırın tepsisine dizin. Baharatlı yağ karışımını bir fırça yardımıyla dilimlerin hem alt hem de üstüne sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Tercihe bağlı yoğurtlu sosla yiyebilirsiniz. 

Afiyet olsun.