Sonbaharın gelmesiyle beraber grip, nezle, soğuk algınlığı yine çok görülmeye ve yayılmaya başlandı. Kendimizi korumak için yapılacakların başında hijyen kuralları ve temasa dikkat etmek gelirken şüphesiz bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek de önemli. Bunun en iyi yolu yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sistemini destekleyen besinlere yer vermek, stresten uzak durmak, su tüketimine dikkat etmek ve açık havada fiziksel aktiviteye önem vermek. 

Beslenmenizde bunlara dikkat edin 

İyi bakterileri kefirle destekleyin: Kefirin içeriğinde bulunan probiyotik olarak adlandırdığımız canlı organizmalar bağırsaklarımızın doğal yapısında bulunan faydalı bakterilerdir. Bu bakteriler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. Kefir aynı zamanda içeriğindeki yararlı bakterilerin yanı sıra proteinler, vitaminler, mineraller, enzimler ve diğer besin ögeleriyle de çok değerli bir besindir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum minerallerini, A, C, D ve K vitaminlerini içerir. Hem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde hem de sağlıklı zayıflama da kullanılabilecek güzel bir besindir.

Hücre yapılanması çok önemli: Protein kaynaklarının yeterli ve dengeli alınması çok önemli. En önemli kaynaklardan biri ise yumurta.  Yumurtanın içeriğindeki proteini vücut neredeyse tam olarak kullanır. Bu nedenle örnek protein kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Aynı zamanda yumurta uzun süre tok tutma özelliğine de sahiptir.

Karanfil çiğneyin: Eugonel maddesini içermektedir. Boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda karanfil bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. İçerisinde serbest radikallerin gelişimini engelleyecek karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içermektedir.

Bal çok değerli: Bal çok değerli bir arı ürünüdür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İltihapların iyileşmesinde de olumlu etkileri vardır. Balın çeşitlerine göre sağlığa olan etkilerinde de değişmeler görülebilir. Kestane balı çiçek balından 2 kat kadar fazla demir, 3,5 kat kadar fazla kalsiyum ve 5 kat kadar fazla potasyum minerallerini içerir. B vitamini, C vitamini, antioksidanlar ve yüksek miktardaki mineraller kasların güçlenmesini, kan dolaşımının hızlanmasını, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve metabolizmanın daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini sağlar.

Mutfağınızda zerdeçal bulundurun: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği ile zerdeçal bu günlerde imdadımıza yetişen bir diğer baharat.

Antibakteriyel karabiberi kullanın: Bağışıklığı güçlendirme ve sindirimi rahatlatmanın yanı sıra hoş kokusu ile hemen hemen her yemeğe eklenebilir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Bağışıklık güçlendiren macun

1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber 
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı öğütülmüş çörekotu
1 yemek kaşığı bal 

Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırın ve macun haline getirin. Ilık su ile tüketin. Şifa olsun. 

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan