Emzirme döneminde olan her anne şüphesiz bir kere de olsa sütüm yetiyor mu acaba bebeğimin büyüme ve gelişmesi yeterli mi diye düşünmüştür. Emzirme dönemindeki anneleri bilinçlendirmek ve emzirmenin önemine dikkat çekmek adına 1-7 Ekim ülkemizde emzirme haftası olarak kutlanmaktadır. Ben de bu nedenle bu hafta emzirme dönemindeki annelerimizin soru işaretlerini gidermek adına bu konuyu seçtim. Ekstra bir durum yoksa bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini sonrasındaysa tamamlayıcı besinler ile devam edilerek emzirme döneminin 2 yaşına kadar devam etmesi gerektiği önerilmektedir. Emzirme dönemi hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelecekte ki sağlığı için oldukça önemli bir dönemdir. Sütünüzün miktarını arttıracak olan temel 3 madde vardır. Su tüketimi, emzirmenin sıklığı ve stres seviyeniz. Beslenmenizde yapacağınız değişiklikler ise sütünüzün kalitesini etkileyecek ve bebeğinizin büyüme ve gelişmesini olumlu şekilde etkileyecektir.

Bol su için: Sık aralıklarla emzirme, motivasyonun yüksek olması ve su tüketiminizin iyi olması süt üretimini olumlu etkilemektedir. Her emzirme sırasında bir bardak su içebilirsiniz. Bu sayede gün boyunca fark etmeden su içmiş olacaksınız. Günde 3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edilmelidir. Su, ayran, komposto gibi sıvılar tüketilebilir. Komposto meyve şekeri ile yapılmalı şeker ilave edilmemelidir.

Vitamin ve minerallerinizin yeterli olması çok önemli: Magnezyum, çinko mineralleri kadın sağlığı için önemlidir. Beslenmenizde kırmızı et, fındık, badem, ıspanak ve mümkünse organik tavuğa yer vermeyi unutmayın. Kadınlarda osteoporoz riski de vardır. Bu nedenle kalsiyumun yeterli alınması da çok önemlidir. Folik asit sadece gebelik döneminde değil emzirme döneminde de önemlidir. Bu nedenle avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler bol bol tüketilmelidir. Genelde demir eksikliği de görülen problemler arasındadır. Demir içeren besinlerin yanında C vitamininin tüketilmesi demir emilimini arttıracaktır. Bu nedenle demir içeren besinlerle C vitaminini içeren besinleri birlikte tüketmeye özen gösterin.

Yeterli protein alın: Protein emzirme döneminde hem kendi sağlığınız ve iyileşme süreciniz için hem de bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir.  Balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir, her gün mutlaka yumurta veya etli sebze yemeği ya da kurubaklagil yemeği tüketilmelidir.
Bunlardan uzak durun: Salam, sosis, sucuk ya da paketli ürünlerden uzak durmaya çalışın çünkü bu gıdalar yüksek oranda katkı maddesi, koruyucu maddeler içermektedir. Bu maddeler hem sizin hem bebeğinizin sağlığına olumsuz etki yapacak maddelerdir. Yine konserve gıdalarda zehirlenme riski daha fazladır özellikle de ton balığından hem bu nedenle hem de içeriğindeki civa sebebi ile uzak durmanızda fayda vardır. 

Bu besinleri kesinlikle tüketin: Sütün kalitesini arttırmak beslenme ile elimizde ve bazı besinler bu durumu gerçekten çok güzel destekliyor. Emzirme döneminde mutlaka yumurta, susam, tahin, ısırganotu çayı, avokado, kuruyemişler, kuru incir, kırmızı et tüketimine dikkat et. 

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan