Yeni bir haftadan tüm enerjimizle kalpten bir ‘Merhaba!’ Bugünkü konumuz yoganın kardeşi pilates! Sizinle pilates hakkında konuşmak, bilinmeyenleri birlikte keşfetmek istedim… Pilates nedir? Faydaları nelerdir? Nelere dikkat edilmeli?

Haydi, gelin! Bu soruların cevaplarını birlikte gözden geçirelim…

Pilates nedir ne işe yarar?

Pilates egzersizlerinin temel amacı zihin-beden bütünlüğünü sağlamaktır. Verimli bir çalışma için her egzersizde nefese ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanılır. Pilates vücudun merkezini (core) güçlendirip, denge ve koordinasyonu arttırarak stresi azaltmaktadır. Pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz sistemidir. Pilatesin faydaları saymakla bitmiyor. Vücudunuza esneklik katar, kaslarınızı açıp çalıştırır, dayanıklılığınızı artırır, stresinizi alıp ruhunuzu rahatlatır. Bu harika egzersizle yaşam kalitenizi ve konforunuzu yükseltmeniz mümkün.

Pilatesin faydaları: Pilates sayısız faydası olan son derece ciddi bir fiziksel fitness programı. En temeldeki faydası şu: Yaşam kalitemizi ve konforumuzu artırıyor. Yüz yıldır hayatımızda olan pilatesi, "hareket sistemi, nefes ve dengenin birleşimi" diye özetleyebiliriz.
Tüm vücudu çalıştırmaya yönelik egzersizleri kapsar. Mat üzerinde yapılabilir, pilates topu kullanılabilir veya Pilates aleti ile direnci artıran farklı egzersiz türlerini içerebilir. Denge, esneklik, kas geliştirme ve genel vücut sağlığı için iyi bir spordur.

1.    Kasları güçlendiriyor ve uzatıyor.
2.    Vücuttaki tüm kasları çalıştırıyor, normal şartlarda pek aktif olmayan bazı kasları da harekete geçiriyor.
3.    Vücudu sıkılaştırıp esnekliğini artırıyor, şekillendirerek daha estetik görünmesini sağlıyor.
4.    İskelet - omurga rahatsızlıklarına ve duruş bozukluklarına iyi geliyor, omurgayı dikleştiriyor.
5.    Sakatlanma riskini azaltıyor, sakatlanmalar sonrasındaki iyileşme evresini kısaltıyor.
6.    Kan dolaşımını hızlandırıyor, daha iyi nefes alıp vermenizi sağlıyor, dokularınıza daha fazla oksijen gitmesini destekliyor.
7.    Beden, zihin ve ruh birliği sağlıyor.
8.    Denge ve koordinasyon unsurlarını geliştiriyor.
9.    Özgüven ve zindelik kazandırıyor.
10.    Pozitif enerjiyi artırıyor, stresi azaltıyor.

Ne işe yarar?

Temel pilates hareketleri, lastik ve topla yapılan hareketler, ayrıca aletli uygulanan tekniğiyle kaslarımızı çalıştıran pilates, eklemlerimizi ve kemiklerimizi koruyor. Pilatesi önemli bir sağlık sorunu taşımadıkça 10 yaşından 80 yaşına kadar herkes yapabilir. En ideal sonuçlar için haftada en az 2 kez, mümkünse 3-4 kez yapılması öneriliyor. Aslen bir zayıflama yöntemi olmasa da bedenin daralmasını sağladığı için pilates yapılırken 1-2 beden incelmek de mümkün.

Pilates kilo verdirir mi?

Her ne kadar kalori yakılmasını sağlasa da, bilinenin aksine pilatesin direkt kilo vermede etkisi düşüktür. Ancak, uygulanacak diyet programı ve diğer egzersizlerle birlikte kilo verilmesine yüksek oranda yardımcı olur. Önemli olan pilatesle birlikte beslenme şeklinize, yaşam tarzınıza dikkat etmeniz

Pilates vücudu şekillendirir mi?

Pilates hareketleri ile vücuda şekil vermek, incelmek ve vücudun esnemesini sağlamak mümkündür. Pilates diğer spor ve egzersiz dallarına göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır

Pilates kimler yapamaz?

Pilates hareketlerini yapmasına engel olacak herhangi bir fiziki rahatsızlığı bulunmayan herkes pilates yapabilir. Omurilik ve eklem rahatsızlığı olup doktorlarının spor yapmasına izin verilmeyenler pilates yapmamalıdırlar. Bel ve boyun fıtığı olanlar ise hafif egzersizler şeklinde pilates yapabilirler.

Pilates kaç ayda etki gösterir?

Sıkılaşma, daralma, toparlanma ve kas oranının artması 3 ay içinde tamamlanır. Hafta 2 ya da 3 gün pilates yapmak yeterlidir.

Pilates haftada kaç gün olmalı?

Gelelim yeni başlayanlarda ideal olan minimum haftalık egzersiz sayısına. Benim kendi öğrencilerime de önerdiğim başlangıçta “haftada 3 gün Pilates!” yapmaları. Eğer haftada 3 gün Pilates yapabiliyorsanız kendiniz için harika bir şey yapmış olursunuz. Yapamıyorsanız en azından haftada 2 gün Pilates yapmalısınız.

PİLATES YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

1) Önce doktor kontrolü

2) Eğitmenle yapılmalı

3) Spor salonu dikkatli seçilmeli

4) Vücut fazla zorlanmamalı

5) Doğru nefes alınıp verilmeli

6) Karın mutlaka içeri çekilmeli

7) En basit hareketler bile es geçilmemeli

8) Tayt ve çorapla tercih edilmeli

 Sevgi ve sağlıkla kalın…

Günün sözü: Neyi reddedersen et, onu başka bir yere koymak zorunda kalacaksın. Onu başka birisinin üzerine yansıtacaksın. Reddedilen kısım, bir yansımaya dönüşecektir.