Yeni bir yazıda tekrar buluşmanın sevinci ile ‘Merhaba!’ Geçtiğimiz günlerde kalp çakrasını işlemiştik, yoğun ilginiz için teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bugün ise başka önemli bir çakrayı işleyelim istiyorum: Boğaz çakrası yani Vishuddha! Haydi, gelin Vishuddha’yı birlikte öğrenelim…

‘VİSHUDDHA’ NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Sanskritçede “saf” anlamına gelen “shuddhi” terimi, kelimeyi pekiştiren “vi” ile bir araya gelir. Yani vishuddha çakra “özellikle saf” anlamını taşır. Kadim yoga öğretilerine göre bu çakranın dengeli olması için vücudun arındırılması gerekir. Bu nedenle boğaz çakrası “saflaştırılmış” veya “arındırılmış” olarak da çevrilebilir. Boyun bölgesine yakın bir konumda bulunan boğaz çakrasının rengi turkuaz mavisi olarak kabul edilir. Vücudun temel enerji noktalarının bu bölümü, yaratıcılığımızı simgeler; içimizdeki gerçeği yansıtır.

Kadim yoga felsefesinde ses ve eter elementleri ile ilişkilendirilen boğaz çakrası; boğaz, boyun, solunum organları, ses telleri, çene, dil, gırtlak ve tiroid bezlerinin yer aldığı bölgeyi etkiler. Vücudumuzun denge ve enerji merkezi olarak kabul gören diğer çakralar gibi kadim yöntemler eşliğinde bu çakrayı dengelemek de mümkün.

İletişimi simgeleyen vishuddha çakra; şarkının titreşimi, dansın ahengi ve müziğin ritmi gibi hem sözlü hem yazılı olarak yaptığımız iletişimlerin tümünü kapsayarak kendimizi ifade etmemize yardımcı olur. Bu çakrada yaşanan tıkanıklıklar ise omuz ve boyun bölgesinde gerginliğe, diş gıcırdatmaya ve boyunda sertleşmeye neden olabilir.

Boğaz çakrası dengesizliği, kişinin yalan söyleme eğilimini artırırken şifa terapisi ve meditasyon uygulamaları bu durumun nötralize olmasını sağlar. Bununla birlikte boğaz çakrasının dengelenme belirtileri arasında dengeli bir sosyal yaşam alışkanlığına sahip olma durumu da bulunur. Böyle bir yaşama kavuşan kişi, sorumluluklarının farkına vararak daha fazla dinlemeyi ve gerektiğinde konuşmayı tercih eder.

BOĞAZ ÇAKRA NEDEN DENGESİZLEŞİR?

Dış dünya ile bağlantı kurmanın merkezi olarak kabul edilen boğaz çakrasının vücutta pek çok işlevi bulunur. Bu çakranın dengelenmesi, daha sevgi dolu hissetmeye yardımcı olurken kişinin nezaketli davranışlar sergilemesine de zemin hazırlar. Boğaz çakrasının en önemli etkilerinden biri de kendini açık ve en doğru şekilde ifade etmek olarak gösterilir. Boğaz çakrasında dengeyi yakalayan kişiler, rahat bir duruş sergileyerek kusursuz ve öz güvenli konuşmalar yapar. Aksi şekilde kişi kendini anlatmakta çekingen davranır veya zorluk yaşarsa bu durum vishuddha çakranın dengede olmadığına işaret eder. Bununla birlikte bazen bulunduğunuz ortamda sesinizin duyulmadığını ve söylediklerinizin dikkate alınmadığını düşünüyorsanız bu durumda da boğaz çakranızın dengesizleştiğini anlayabilirsiniz.

Boğaz çakrası dengesizliği; kişinin kendini doğru ifade edememesi, enerji akışının azalması ve ruh-beden sağlığının bozulması gibi dengesizliklere yol açabilir. Bu çakranın dengesizleşmesi farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir ancak yaşadığımız duygusal çöküntüler, vücudumuzdaki enerji düşüklüğünün en önemli sebebi olarak görülür. Kişinin duygularını bastırma isteği ve üzüntüsünü içine atması gibi duygusal nedenler de boğaz çakrasının bloke olmasında etkili bir rol oynar. Bunlara ek olarak sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklar da boğaz çakrasının tıkanmasına neden olur. Sigara içmek, yeterli düzeyde su içmemek ve kötü beslenme düzeni gibi alışkanlıklar; vishuddha çakranın dengesizleşmesine sebep olan fiziksel durumlar arasında yer alır.

Dış dünyayla bağlantı kapımız konumundaki boğaz çakrasını dengeye kavuşturmak; karşımızdaki kişiyi dinlemek, onu doğru anlamak, ona duygularımızı anlatmak ve başkalarının duygularını fark edebilmek gibi etkiler de yaratır. Boğaz çakrasını dengeleyerek fiziksel, duygusal ve zihinsel esenlik hâline ulaşılabilir.

BOĞAZ ÇAKRASI NASIL DENGELENİR?

Kendini ifade etme ve iletişim ile ilgili olan boğaz çakrasını dengelemek için bir dizi uygulama bulunur. Boğaz çakrasını etkinleştirmek için eterik yağ terapisinden faydalanabilirsiniz. Bunun için uyandığınızda lavanta, kişniş, nane veya papatya gibi uçucu yağları susam yağı gibi bir sabit yağ ile karıştırarak 30 saniye boyunca vishuddha’nın bulunduğu noktaya masaj yaparak boğaz çakrasını etkinleştirebilirsiniz.

Bununla birlikte turkuaz, aquamarin ve kalsedon gibi şifalı taşları da kullanabilirsiniz. Şifa taşı terapisiyle çakranızı aktifleştirmek için doğal taşlardan yapılmış bir kolyeyi vücudunuzla temas edecek şekilde üzerinizde taşıyabilirsiniz.

Boğaz çakrasını dengelemek için sarvangasana, halasana, bhujangasana, adho mukha svanasana, marjaryasana ve matsyasana gibi asanaları uygulayabilirsiniz. İzleyebileceğiniz bir diğer yöntem ise boğaz çakrasına özel meditasyon çalışması olabilir.

BOĞAZ ÇAKRANIN DENGELİ ÇALIŞTIĞININ BELİRTİLERİ

Uygulanan terapilerin ardından boğaz çakranın dengelendiğine dair bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında kişinin kendisini dışarıya karşı daha özgür ve rahat bir biçimde ifade edebilmesi öncelikli olarak yer alır. İfadenin güçlü olması duygusal yaşamı etkilediği için yakın ilişkilerde de daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurmaya yardımcı olur.

BOĞAZ ÇAKRA DENGELEME MEDİTASYONU

Rahat bir oturuşa gelin. Omurganızın dik olduğundan emin olun. Dikkatinizi boğaz çakra alanına üzerine doğru getirin. Bu alana dilerseniz elinizi de koyabilirsiniz. Fiziksel bedeninizdeki, nefesinizdeki, sinir sisteminizdeki, farkındalık düzeyindeki değişiklikleri fark etmeye çalışın. Bütün değişik duyumları algılayın. Enerji bedeninizdeki titreşimleri hissedin. Nefes alırken enerji bedeninizdeki ince titreşim seslerini dinleyin. Nefes alırken duyun, nefes verirken duyun. Bu sizin eşsiz şifa sesiniz. Bu ses sizi eter elementi ve eterik düzlemle bağlantıya geçirir. Eterik düzlemdeki yardımcılar bu sesi duyar. Sesi sessizce tekrarlamaya devam edin. Yardımcılarınız sizi çevrelediğinde enerjinizin müthiş bir şekilde yenilendiğini hissedeceksiniz. Bu güçle tamamen coşku ile dolduğunuzda ve yardım eli size uzandığında, cevaplanmasını istediğiniz soruyu sorun… Rehberiniz size her şekilde ulaşır. Bu bir görüntü olabilir, bir duygu olabilir ya da bir ses olabilir. Güvenin ve basitçe almaya hazır olun. Bu hissi içselleştirdiğinizde, cevabı aldığınızda ve hazır olduğunuzda meditasyondan çıkabilirsiniz. Boğaz çakranın manifestosu olan “Kendimi özgürce ifade ediyorum” cümlesini meditasyon esnasında veya gündelik yaşamınızın her anında tekrar edebilir, sözcüklerin gücünden yararlanabilirsiniz.

Keyif dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…