Seçim sonuçlarında sloganın etkisini keşfeden partiler, 14 Mayıs’ta kendilerini başarıya götürecek sihirli sözlerin peşine düştü, partiler arası slogan savaşı kızıştı.
Millet İttifakı’nın cumhurbaşka...
Seçim sonuçlarında sloganın etkisini keşfeden partiler, 14 Mayıs’ta kendilerini başarıya götürecek sihirli sözlerin peşine düştü, partiler arası slogan savaşı kızıştı.
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir süredir bileğinde bulunan ‘marteniçka’ bilekliğinin yer aldığı yeni paylaşımında ‘Sana söz’ ifadesine yer verdi.
Ve kampanya startını verdi.
O andan itibaren herkes o kırmızı beyaz bilekliği merak eder oldu.
Peki, Marteniçka nedir?
Balkan ve Trakya halkları, baharı kırmızı ve beyaz yünlerden yapılan marteniçka bilekliklerle kutluyor. Beyaz uzun ömrü, kırmızı ise sağlığı temsil ediyor.
Mart ayına girince takılan marteniçkalar kırlangıç, leylek, karınca yuvası görülünceye dek taşınıyor. Bunlardan en az biri görüldüyse aybaşında tutulan dileğin gerçek olacağı düşünülüyor. Daha sonra da bileklerdeki marteniçkalar, çiçek açmış bir ağaca çaput şeklinde bağlanıyor.
Ben de sizler için Türk siyasi tarihine geçmiş olan seçim kampanyalarındaki sloganları derledim.
Siyasette slogan dönemini başlatan Demokrat Parti'nin (DP) Genel Başkanı Adnan Menderes, "Yeter söz milletin" diyerek 1950'de CHP'den iktidarı devraldı. 1965'ten sonra Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi (AP), "Büyük Türkiye" sloganıyla başarıyı yakaladı.
1973 seçimlerinde tam bir slogan savaşı yaşandı. CHP'nin ilk defa kullandığı "Ortanın Solu" sloganına AP, "Ortanın solu, Moskova yolu" karşılığını verdi. CHP, dağa taşa "Umudumuz Ecevit" yazarken AP, "Muhteşem Süleyman" sloganını buldu. 1973'te kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) de yarışa katılarak CHP'yi "solcu görüş", AP'yi de "renksiz görüş" sloganıyla vurmaya çalıştı. Alparslan Türkeş'in MHP'si de "Ey Türk titre ve kendine dön"le etkili oldu.
1977'de AP, "Demirel evinizde" ismi verilen ses kaseti hazırlattı. O dönem popüler olan Zühtü şarkısını "Komünistlere kanma Zühtü" şeklinde uyarladı.
1987 seçimlerinde ANAP'ın ana teması "çağ atlama"ydı. Turgut Özal, "Çağ atlayacağız" sloganıyla tek başına iktidar oldu. SHP, "ANAP'a oy verirseniz sizi limon gibi sıkarlar" dedi. Bu slogan da çok etkili oldu ve SHP'nin oylarını artırdı.
ANAP, 1991 seçimlerine "Yapacak çok iş var" diye çıktı. Dönemin DYP lideri Demirel ise somut önerileri sloganlaştırdı ve seçmene "Herkese yeşil kart", "Herkese iki anahtar", "500 günde enflasyonu çözeceğiz" diyerek seçimlerden birinci parti çıkmayı başardı. SHP "Sandıkta güller açacak “la oy isterken Ecevit'in DSP'si "Gözünaydın Türkiye, ak güvercin geliyor" şarkısı ve sloganıyla seçmene seslendi.
ANAP 1995 seçimlerine, "Bu işi biz çözeriz", "Yeniden göreve hazırız" derken DYP "Haydi Türkiyem ileri" diye meydanlara çıktı. CHP, Avrupa'da esen sol rüzgârı arkasına almak istedi ve "Dünyada yeni sol, Türkiye'de CHP" dedi. RP ise "Refah'ın vakti geldi" sloganıyla birinci parti olmayı başardı.
ADRESE TESLİM HİKAYE
Tilkiye sormuşlar, seni kümese müdür yapacağız ne kadar maaş istersin? Tilki gülmüş. Neden gülüyorsun demişler. Ayıptır böyle soru olur mu, maaş istemem, böyle kutsal bir görevi vatanın BEKAA’sı için yaparım demiş.