Günümüzde internetsiz bir an düşünemiyoruz. Çevirmeli telefonlardan akıllı evlere uzanan kısa teknolojik geçmişimizde internet olmazsa olmazlarımızdan birine dönüştü.
Market a...
Günümüzde internetsiz bir an düşünemiyoruz. Çevirmeli telefonlardan akıllı evlere uzanan kısa teknolojik geçmişimizde internet olmazsa olmazlarımızdan birine dönüştü.
Market alışverişi, okul kaydı, bankacılık işlemleri, seyahat planları derken irili ufaklı birçok işimizde internet en az elektrik ve su kadar temel bir ihtiyaç.
Ülkemizin 11 şehrini etkileyen yıkıcı deprem felaketinde iletişim süreçlerinin ve internetin afetle mücadele ve anlık sürecin yönetilmesi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı.
Cep telefonlarının çekmediği, sabit şebekenin zarar gördüğü, mobil internet konusundaki sıkıntıların olduğu bölgede yardıma muhtaç olan birçok kişi bu iletişimsizlik ortamında ölümü bekledi. Yıllardır toplanan özel iletişim vergileri ve devletin dolaylı olarak vatandaşın her türlü alışverişinden topladığı vergilerin ne amaçla kullanıldığını sorgulamak için bayağı geç kalındı.
Deprem sürecinde GSM operatörlerinin performansı ise siyasi yelpazenin dört bir yanındaki kesimlerden benzer tepkileri aldı.
Yıllardır dünyanın en yavaş internetini en pahalıya satın alan bir ülkede yaşayanlar olarak mobil veri ve sabit internet konusunda artık bir şeyler yapmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.
HIZ PERFORMANSI
Speedtest platformunun internet hızı konusunda açıkladığı rapor Türkiye’de internet kullananların çilesini özetlemiş gibi görünüyor.
Speedtest’in 2021 yılının dördüncü çeyreği için Türkiye’de en hızlı ve en yavaş interneti sunan sağlayıcıları açıkladığı listeye bakıldığında teknoloji şirketlerinin bu alana yıllardır istenilen özeni ve yatırımı sağlamadığı ortaya çıkıyor.
Yayımlanan rapora göre Türkiye’de en hızlı mobil internet sağlayıcısı Turkcell oldu. Üç büyük operatör arasında bulunan Vodafone ise internet hızı ve gecikme süresi konusunda Turkcell’in ve Türk Telekom’un ciddi düzeyde gerisinde kaldı.
Vodafone’un mobil internet hızı konusundaki memnuniyetsizliği İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılı kutlamaları sırasında bir kez daha gündeme gelmişti. Tarkan’ın konserini izleyen Turkcelliler alandan canlı yayın yapmayı başarırken Vodafone kullanıcıları çekmeyen internet ve cep telefonları nedeniyle ‘anı yaşamak’ zorunda kaldı.
Aynı rapora göre sabit internet sağlayıcılarında internet hızı en yüksek firma TurkNet olurken, Türk Telekom, müşterilerine en düşük hız sunan sağlayıcı oldu. Ortalama internet hızının en yüksek olduğu şehir İstanbul olurken, İstanbul’u Ankara, Bursa, İzmir ve Adana takip etti.
Türkiye’de mobil internete erişim sağlayan cihazlarda en hızlı indirme hızı sunan cihazlar ise Apple cihazları oldu. Apple, ortalama 59,20 Mbps hız sunarken bu değer, Apple’ı takip eden Samsung’ta 45,02 Mbps olarak belirlendi.
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilan edildiği şu günlerde, dijitalleşme ve Z kuşağı üzerinden yenilik vurgusu yapan Muharrem İnce gençlerin kalbinde hatırı sayılır bir karşılık bulmuş gibi görünüyor. Türkiye’nin internet kalitesi seçim sonuçları doğrudan etkilemese de bu alanda ses veren siyasetçilerin ilgi göreceği kesin.