İlk ‘Merhaba’ ne sizce ne kadar önemli?
Bugün bu soruyu ele alalım istiyorum. Şimdi son zamanlarda tanıştığınız insanları aklınıza getirin… İlk izlenimleriniz ve gelecek ilişkileriniz birbiriyle ne...
İlk ‘Merhaba’ ne sizce ne kadar önemli?
Bugün bu soruyu ele alalım istiyorum. Şimdi son zamanlarda tanıştığınız insanları aklınıza getirin… İlk izlenimleriniz ve gelecek ilişkileriniz birbiriyle ne kadar örtüşüyor? Çoğunlukla, ‘Seni ilk tanıdığımda çok soğuk bir insan olduğunu düşünmüştüm, aslında hiç de öyle değilmişsin’ cümlesini duyarım. Bu cümle beni çok üzse de gerçekliğini de görmezlikten gelmek çok da mümkün değil… Bu ‘ilk an’ları araştırdığımda şöyle veriler elde ettim:
İnsan, ilk kez gördüğü bir insanın, iyi ya da kötü, güvenilir ya da güvenilmez, güzel ya da çirkin olduğuna 4 saniyede karar verir. Vücut tipini, duruşunu, oturma biçimini, yürümesini, konuşmasını, ses tonunu, gözlerinin hareketini, ağzının şeklini, tavırlarını, kokusunu, etrafa yaydığı enerjiyi ve daha birçok özelliğini değerlendirip onun hakkında bir karara varması, 4 saniye sürer. Bütün bunları bilinçli değil, kendisi bile farkında olmadan yapar.
İnsan, çoğu durumda olduğu gibi, insanlar hakkında karar verirken de mantıkla değil, duyguları ve sezgileriyle karar verir. Kimin tehlikeli, kimin güvenilir, kimin güçlü, kimin başarılı, kimin sağlıklı, kimin samimi… olduğunu hemen anlar. Bunun için düşünmesine gerek yoktur. Bir bakışta o insanın notunu verir. Bunu bilinçdışı bir sistemle yapar.
İlk insanın kendisini tehlikelerden korumak ve hayatta kalmak için geliştirdiği bu kısa yollar, bize genetik miras olarak geçmiştir. Yaşadığımız karmaşık dünyada hepimiz, kısa yollar kullanarak, insanları bir bakışta değerlendirip onları, tehlikeli-tehlikesiz, iyi-kötü, güzel-çirkin, güçlü-güçsüz, sağlıklı-sağlıksız, mutlu-mutsuz, başarılı-başarısız olarak tasnif ederiz. Uzun boylu, güçlü yapıları olan erkeklerin daha başarılı oldukları algısı, bir kısa yoldur. Güzel kadınların zeki oldukları algısı da bir başka kısa yoldur. Bunların bazıları doğru bazıları yanlış da olsa, hepimiz bunlar gibi onlarca, yüzlerce kısa yol kullanarak karar alırız. (Siz Kararlarınızı Nasıl Alıyorsunuz?)
Kevin Hogan, gerçekte ilk izlenimin aslında “tek izlenim” olduğunu söyler. İnsanın ilk izlenimle aldığı kararı sonradan değiştirmesi mümkünse de bu çok ender görülen bir durumdur. Genellikle ilk izlenimle aldığı kararlar kalıcı olur. Bunları değiştirmek çok zordur.
Uzmanların ifadelerini ele aldığımızda duygularımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bazen bilinçli, bazen bilinçsiz, bazen ise istemsiz olarak karşımıza bir tablo sunuyoruz. O tablonun ne kadar renkli olacağı senin elinde… O tablonun kime nasıl biz izlenim vereceği de yine senin elinde olduğu gibi… Unutma, bir kere o tabloda yer aldığında, değişmek çok zor; bazen değişim çok zor…
Hepinize güzel günler, rengarenk tablolar dilerim.