Henüz Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikleriyle deneme üretimine başlanan çay bitkisinde yıllar içerisinde dünyanın sayılı üreticilerinden birine dönüşen Türkiye, bu üretim b...
Henüz Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvikleriyle deneme üretimine başlanan çay bitkisinde yıllar içerisinde dünyanın sayılı üreticilerinden birine dönüşen Türkiye, bu üretim başarısının yanında kısa süre içerisinde dünyanın en çok çay tüketen ülkelerinden biri oldu.
Türkiye’de az buçuk sosyal hayata dahil olanların gözünden kaçmayan bir durum var artık. Hem kahve tüketim noktalarının sayısı hızla artıyor hem de kahve tüketen kişilerin sayısı aynı paralelde yükseliyor.
Marketing Türkiye adına Pulside Araştırma’nın gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre: her 10 kişiden 1’i günde 5 bardaktan fazla kahve tüketiyor.
Araştırmada katılımcılara gün içerisinde ne sıklıkla kahve tükettikleri sorulduğunda günde 2-5 bardak yanıtı yüzde 42,5 ile en öne çıkıyor. Her 3 kişiden 1’i günde 1 bardak kahve içtiğini belirtirken araştırmada en dikkat çeken verilerden biri de her on kişiden birinin günde beş bardaktan fazla kahve içtiğini ifade etmesi oluyor.
Sıcak içeceklerin nispeten daha az tüketildiği yaz mevsiminde ise tüketicilerin yine kahveden vazgeçemediği görülüyor. Araştırmadan elde edilen bulgular katılımcıların büyük çoğunluğunun (yüzde 82,7) günde 1 bardak veya daha fazla kahve tükettiğini gösteriyor. Yaz mevsiminde ise bu oran yüzde 80,8 olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırmaya katılan kahve severlerin profili incelendiğinde yüzde 58’ini kadınların, yüzde 42’sini ise erkeklerin oluşturduğu görülüyor. Yaş yoğunluğu daha çok 25-44 aralığında olsa da her yaşta kahve tüketimi yaygın. Kahve tüketiminin en yüksek olduğu iller ise İstanbul ve İzmir.
POTANSİYEL BÜYÜK
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de altıncı kahve evini hizmete açan Caffè Nero’nun Türkiye Genel Müdürü Ahmet Yanıkoğlu ile de Türkiye’de kahve tüketim alışkanlıkları üzerine sohbet etme fırsatımız olmuştu.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki kahve zincirleri ve kahve dükkanlarının kahve tüketme potansiyeli taşıyan kesimin henüz yüzde 30’una ulaşmış olduğunu, bunun da sektörün önünün açık olduğu anlamına geldiğini söyleyen Yanıkoğlu, Türkiye’de kahve tüketimi açısından gördüğü potansiyeli ifade etmişti.
Türkiye’de kahve tüketim sektörü açısından henüz 15-20 yıllık geçmişi olan bir hikâyeden söz edildiğini, bin 500’den fazla kahve zinciri şubesi ve tekil dükkanlarla birlikte 2 binin üzerinde kahve tüketme yeri olduğunu öğrendiğim sohbette genç ve dinamik nüfusla birlikte özellikle dışarıdan çalışma kültürünün yaygınlaşmasıyla insanların hem çalışıp hem de lezzetli kahve tüketebilecek yerler arayışında olmalarının da büyük etkisi olduğundan söz ettik.