Ergenlik döneminden menapoz dönemine kadar her kadın duygusal değişimlerin yanı sıra fizyolojik değişimler de yaşamaktadır. Bu dönemlerde obeziteden gelişme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabilir....
Ergenlik döneminden menapoz dönemine kadar her kadın duygusal değişimlerin yanı sıra fizyolojik değişimler de yaşamaktadır. Bu dönemlerde obeziteden gelişme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabilir. Yaşanabilecek sorunların en aza indirgenmesinde ise beslenmenin büyük bir rolü vardır. Kadınlar için beslenme:
Ergenlik Dönemi
Bu dönemde menstrüasyon döneminin başlaması ile demir minerali ihtiyaçlarında artış görülmektedir. Organ etleri, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelerden zengin beslenmeleri önemlidir. Demirin biyoyararlılığını arttırmak için bu besinlerin yanında C vitamininden zengin domates, biber gibi besinlerin tüketilmesi önemlidir. Psikolojik olarak birey çevresini ve kendini büyüdüğüne inandırmak ister. Yaşanan psikolojik sorunlar bireyin yeme davranışlarını olumsuz etkileyebilir. Psikolojik sorunların oluşmasında cinsel kimlik kazanmama isteği, zayıflığın moda haline gelmesi ve genetik önemli rol oynar. Böyle bir durumda diyetisyen ve psikolog ile çalışılması önerilmektedir.
Premenstrual Sendrom (PMS)
Her ay adet döneminden 1 hafta önce meydana gelen ruhsal ve fizyolojik değişimlere premenstrual sendrom denir. Adetinizden yaklaşık 7-10 gün önce sizde bel ağrısı, kabızlık-ishal, aşırı yemek yeme ihtiyacı, ciltte akne oluşumu, abdominal bölgede kramplar, anksiyete, unutkanlık, gerginlik, duyarlılık-depresyon hali, baş ağrısı ve kilo artışı gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız adet öncesi sendrom yaşıyorsunuz demektir. Bu dönemde yaşanan sorunların nedenleri arasında vitamin-mineral eksiklikleri, hormon değişiklileri ve psikolojik nedenler etkili olmaktadır. Östrojen hormonunun azalması ile beraber kan şekerinde de düşüşler gözlenir ve tatlı krizleri yaşanabilir. Aynı zamanda bu dönemde magnezyum ve çinko minerallerinin eksiklikleri de bu etkileri yapmaktadır. Bu nedenle magnezyumdan zengin kakao, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, muz ve çinkodan zengin kas etleri, yumurta, deniz ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Gebelikte Beslenme
Gebelik dönemi anneyi yavrusuna götüren kutsal bir yolculuktur. Bu kutsal yolculuk zaman zaman eğlenceli zaman zaman yorucu olsa da bir kadının en önemli ve hassas duyguları yaşayacağı değerli bir zaman aralığıdır. Gebelik boyunca 9-12 kg alınması oldukça normaldir. Yeterli ve dengeli beslenilmesi, fiziksel aktivitelerinin yeterli yapılması hem anne adayı hem de yavrusu için oldukça önem taşımaktadır. Aynı zamanda bu dönemde görülebilecek mide bulantısı, kusma gibi sağlık sorunları kişiye özel olarak alınacak önlemler ile tedavi edilmelidir.
Emziklilik Döneminde Beslenme
Hormonlarınızın verimli çalışabilmesi ve sütünüzün verimli bir şekilde üretilebilmesi için öncelikle bu dönemde stres yönetiminizi doğru şekilde yapmalısınız. Sütünüzün yeterli ve kaliteli üretilebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmeniz, boş enerji kaynaklarından uzak durmanız çok önemlidir. Bu dönemde zayıflama düşüncesi ön planda olmamalıdır. Diyet, bu dönemde beslenme alışkanlıklarınızın doğru bir şekilde kazanımı ve beraberinde forma girme şeklinde olmalıdır. Kesinlikle aç kalarak zayıflama düşünülmemelidir. Sütün üretilmesinde en büyük etkenlerden bir diğeri ise yeterli su tüketimidir. Emzikli bir kadın günde 3 litre su tüketmeye özen göstermelidir. Ayrıca yulaf, hurma, rezene çayı süt arttırıcı etki yapmaktadır.
Menapoz Döneminde Beslenme
Yumurtalıktan salgılanan hormonların azalması ile beraber doğurganlık döneminin sona erdiği dönemdir. Bu dönemde östrojen hormonunun azalması beraberinde şişmanlık, kemik erimesi (osteoporoz), kalp ve damar hastalıkları, bel çevresinde yağlanma gibi sorunları getirebilir. Stres, aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı bu dönemi olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bu dönemde kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin tüketilmesi ise kemik kaybı ve yaşlanmanın önlenebilmesi için önemli bir yer tutar.