Bütün ilişkilerde anlaşmazlıkların olması çok olağan görülen bir durumdur ama önemli olan çıkan anlaşmazlıklarla nasıl başa çıktığımızdır. Partnerimizle aramızda bir sorun çıktığında çıkan bu sorunla...
Bütün ilişkilerde anlaşmazlıkların olması çok olağan görülen bir durumdur ama önemli olan çıkan anlaşmazlıklarla nasıl başa çıktığımızdır. Partnerimizle aramızda bir sorun çıktığında çıkan bu sorunla başa çıkma şeklimiz ilişkimizin sağlıklı mı yoksa sağlıksız olduğunu belirleyebilir. Bu yüzden bir sonra ki çıkacak tartışmada sorunu sağlıklı mı sağlıksız mı ele alacağımız bize yardımcı olacak en önemli adımdır.
Bir tartışmayı sağlıklı bir şekilde ele alabilmemiz için aklımızda bulunması gereken çok işlevsel bazı ipuçları verecek olursak;
- Partnerimizle aramızda geçen hararetli konuşmalar esnasında sakinliğimizi korumak ve saygılı davranmayı sürdürebilmek.
- Çizgiyi aşmamaya özen gösterip ne olursa olsun partnerimize hakaret etmemek.
- Anlaşmazlığın odak noktası olan konuya bağlı kalıp kişisel açıklamalar yapmaktan konuyu kişiselleştirip aşağılayıcı ve içerikten uzak söz ve söylemlerden kaçınmak.
- Eğer partneriniz ısrarla çok fazla sinirlenip küfür etmeye başlarsa partnerinizin bu davranışının ilişkiniz için kötü bir öne doğru gittiğinin işaretleri olarak algılamak. Çünkü aranızda tartıştığınız konu her ne olursa olsun tartışırken kimsenin kimseye bağırma, küfür etme, aşağılama, korkutma veya rahatsız etmeye hakkın olmadığının bilincinde olmak çok önemlidir. Elinizde olmayan nedenlerden dolayı kendinizi saldırıya uğramış hissediyorsanız o an kendinizi korumak için partnerinizi daha fazla kızdırmayıp dikkatli davranmak kendi güvenliğiniz için önemli olacaktır.
- İlişkide çıkan anlaşmazlıklarda partnerimize birbirimize çekiç ve maşa ile saldırmak ya da var olan sorunla yüzleşmekten kaçınmak, sorunu halının altına süpürmek asla olgun bir insan davranışı değildir.
İlişkilerimizde iyi bir partner olmak için her ne kadar çabalarsak çabalayalım hata yapmamızın kaçınılmazdır. Hepimizin istemesekte kontrolümüzü kaybettiğimiz ortalığı karıştırdığımız anlarımızın olabileceğini, böyle anlarda yapılması gerekenin etkili bir şekilde hatamızı onarabilmek olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
Çıkan çatışmalardan sonra etkili bir onarım için; hatalı davranışımızın karşımızdakine verdiği zararın sorumluluğunu almak, bu davranışımızın yol açtığı sonucun ne olduğu üzerinde olgun bir bakış açısı geliştirmek ve gelecekte neyin daha iyi ve farklı olacağının samimi bir şekilde üzerinde çalışmak çok önemlidir.
Zaman zaman karşı tarafı saldırıya uğramış hissi vermeyen öfke patlamaları yaşamamızın çok normal olduğunu ama yaptığımız hatalı davranışın etkili bir şekilde onarmayı alışkanlık haline getirmenin ilişkimizi geliştirecek en önemli davranış alışkanlığı olduğunu unutmayalım.