Sivil havacılığın önünün açılmasıyla birlikte son 20 yılda hava yolu taşımacılığı büyük rekorlara imza atıyor. AK Parti hükümetinin tartışmasız toplumun her kesiminden destek alan ve uzakları yakın ed...
Sivil havacılığın önünün açılmasıyla birlikte son 20 yılda hava yolu taşımacılığı büyük rekorlara imza atıyor. AK Parti hükümetinin tartışmasız toplumun her kesiminden destek alan ve uzakları yakın eden girişimleriyle büyük oranda Türk Hava Yolları tekelinde olan sivil havacılık herkesin her yere uçakla ulaşabildiği, seyahat imkanlarının ve turizmin geliştiği bir bahar dönemini getirdi.
Hava yolu ulaşımının gelişmesi, sefer sayılarının artması ile ülke ekonomisinin yanı sıra istihdam, ticaret, turizm, tarım ve diğer alanlara da katkı sağlıyor. Ülkemizde 2021 yılı sonundaki verilere göre 56 havalimanı bulunuyor. 2022 sonunda bu sayının 61’e çıkması bekleniyor.
Türkiye’de aktif olarak hizmet veren havalimanlarında 2022 yılı ekim ayı sonu verilerine göre iç hatlarda 66 milyon 245 bin, dış hatlarda 89 milyon 288 bin yolcu ağırlandı. Havalimanlarındaki yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artış gösterdi. Kargo trafiğinde de uzun yıllardır beklenen rekor geldi.
Yılın 10 aylık döneminde ülkemizin en işlek havalimanlarından biri olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın performansı da göz kamaştırıcı durumda. İzmir Adnan Menderes Havalimanı 8 milyon 526 bin yolcuya ev sahipliği yaptı.
Direct İzmir projesiyle direkt uçuş imkanlarının geliştirilmeye çalışıldığı İzmir’de özellikle Türk Hava Yolları’nın daha fazla destinasyona uçuşlara başlaması İzmir’in gelişimi ve potansiyelinin ortaya çıkarılabilmesi için büyük önem taşıyor.
KRUVAZİYER TURİZMİ
Pandemi dönemiyle birlikte derin sessizliğe bürünen kruvaziyer turizminde de İzmir ve Ege Bölgesi yükseliş trendini sürdürüyor. Kruvaziyer turizmiyle yıl sonuna kadar Ege Bölgesi limanlarına 4 milyondan fazla yolcunun geleceği tahmin ediliyor.
2016 yılından 2021’in sonuna dek İzmir’e hiç gelmeyen kruvaziyer gemiler, pandeminin başlamasıyla beraber hareketsiz kalmıştı.
İzmir Alsancak Limanı’ndan Yunanistan’ın Midilli Adası ve Selanik kentlerine direkt gemi seferlerinin de başlamasıyla Ege’nin iki yakası arasında ilişkilerin gelişmesi için yeni bir fırsat yaratıldı.
İzmir’in Çeşme Limanı’ndan Yunanistan’ın Sakız Adası’na, Seferihisar’ın Teos Limanı’ndan ise Yunanistan’ın Sisam Adası’nın Karlovasi Limanı’na feribot seferleri tüm hızıyla devam ediyor. Yaz-kış operasyonunu sürdüren Çeşme-Sakız rotasında ciddi bir yolcu hareketliliği var.
Çeşme Ulusoy Limanı, İtalya’nın Brindisi kentiyle tır ve yük taşımacılığı açısından önemini koruyor. Ulaşım imkanlarının gelişmesi ve alternatiflerin artmasıyla turizm, ticaret, sosyal ilişkiler başta olmak üzere farklı alanlarda olumlu etkileri toplumun her kesiminde görülecek.