Neler oluyor hayatta
Bir de şu rüya gerçek olsa, olsa
Sabah olup uyanınca, her şey yine aynı kalsa...
Bazen rüyaların gerçek olsun istersin... Engi...
Neler oluyor hayatta
Bir de şu rüya gerçek olsa, olsa
Sabah olup uyanınca, her şey yine aynı kalsa...
Bazen rüyaların gerçek olsun istersin... Engin denizlerde yüzmek, maviyi kucaklamak ve yeşilin binbir tonuna kavuşmak... Pembe bulutlarda dinlenip amazon ormanlarında yıkanmak...
2023’ün size ne getirmesini istiyorsunuz?
Bol para mı, yoksa sağlık mı? Uzun yıllardır aradığın huzuru bulmak mı istiyorsun yoksa evinde çınlayan çocuk sesleri mi? Söylesene, kalbinin derinlerinden neler geçiyor senin? Haydi aç kalbini, gözlerini de kapat ve dile...
Bu aralar geleceğe dair çok hayalim var... Hani içten içe hissedersin ya iyi şeylerin yaklaşacağını ve geleceğe umutla bakıp ‘Güzel şeyler olacak’ diye keyifli bir iç çekersin... Elimde dumanı üzerinde tüten bir fincan çayla bakıyorum şimdi penceremden dışarıya; havanın griliğine inat, evet, güzel şeyler olacak...
***
Son günlerde tütsülere merak saldım. Oysa eskiden hiç sevmezdim... Biraz araştırdım da gerçekten ne kadar da işe yarıyormuş! Öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak istedim.
Tütsü (eski Türkçe’de tütsüg) “duman çıkaran obje” sözcüğünden geliyor. Tütsü, yakıldığında koku çıkaran, bazen kötü kokuları bastırmak bazen ise enerji temizliği için kullanılan bir malzemedir. Türüne göre yakıldığına ortaya çıkan koku odak arttırmaya yardımcı ve zihni açtığı için meditasyon, yoga, reiki gibi odak gerektiren çalışmalarda kullanılır. Aynı zamanda farklı kültürler ve farklı dinlerde ritüeller (ayin) öncesinde veya sonrasında kullanıldığı da bilinir.
Tütsüler yapı itibariyle temelde ikiye ayrılırlar: kimyasal içerikli yapay çubuk tütsüler ve doğal tütsüler. En bilinen tütsü çeşitleri:
- Kimyasal içerikli çubuk tütsüler
- Kimyasal içerikli konik tütsüler
- Ağaç tütsüler (Örneğin, Palo Santo, Öd Ağacı)
- Demet tütsüler (Örneğin, adaçayı tütsüsü, lavanta tütsüsü, üzerlik otu tütsüsü)
- Geleneksel Toz tütsüler (Örneğin, buhur tütsüsü, sığla reçinesi, yedi dükkan süprüntüsü, bereket tütsüsü)
Tütsüler iki ana türe ayrılırlar: Kimyasal tütsüler ve doğal tütsüler (organik tütsüler). Kimyasal tütsüler aslında en sık kullanılan ve aktarlarda dahil kolayca ulaşabildiğimiz bir tütsü çeşididir. Genellikle çubuğa kimyasal maddeler ile yapıştırılan esans ve yanıcı özelliğini sağlamak için yine kimyasal yapışkan ile çubuğa işlenen kömür tozu ve barut sayesinde yakıldığında ağır ve uzun süreli bir koku bırakır. Fakat kimyasal çubuk tütsülerin vücuda çok büyük zararları bulunuyor.
Barut ve kömür tozu akciğerler ve lenf bezlerine yapışarak burada enfeksiyonlara sebep oluyor. Ayrıca koku sağlayan kimyasal koku vericiler de farkında olmadan solunum yolumuzda kalıcı enfeksiyonlara sebep oluyor. Doğal tütsüler ise çeşitli bitki ve ağaçlardan elde edildiği için ve herhangi bir koku verici bulundurmadığından sağlığa herhangi bir zararı bulunmuyor.
Anadolu’da nazar için yüzyıllardır kullanılan bir tütsü: Üzerlik otu. Anadolu çoraklarında yetişen bu bitki yakıldığında bir inanca göre nazara iyi geliyor, kötülükleri, kötü kaderi, kötü ruhları ve uğursuzluğu uzaklaştırıyor.
Ben öğrendiklerimi kısacık da olsa sizinle paylaşmak istedim, devamını araştırmak size kalmış...
Hepinize keyifli yarınlar diliyorum...