Daha önce, kısa dönem kiralamalarına ilişkin geniş kapsamlı yazımızda kısaca değinmiş olduğumuz yazımızdaki bir hususta uygulama aşamasına gelindi.

Gerek kiralama ve gerekse satışlar ile ilgili olarak emlak danışmanları ile çalışılması durumunda uyulması gereken bazı kurallar getirildi.

Neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyuldu?

Medyaya da oldukça fazlaca yansıdığı üzere, iyi niyetli olmayan uyguların yaygınlaşması ve insanların mağduriyetlerinin doğması böyle bir düzenlemenin getirilmesi ihtiyacını oluşturdu.

Yetkili olmadığı halde emlak ilanı giren, kendilerine ait olmayan gayrimenkulleri ilana vermek suretiyle dolandırıcılık faaliyeti yapan, gerçek değerinin çok altında ilanlar vermek suretiyle insanlara cazip fırsat sunuyormuş gibi yapıp, kişiler geldiğinde farklı yönlendirmeler yaparak mağduriyete sebebiyet veren uygulamalar ne yazık ki yaygınlaştı.

Bir kısmı da fahiş fiyatlar ile ilanlar vermek suretiyle gerek kiralama ve gerekse satış konusunda emlak piyasası dengeleri ile oynamaya başladılar. Bu gibi davranışlar da kişilerin gerçek iradelerine uygun olmayan şekilde fiyatların çok farklılaşmasına sebebiyet verdi.

Dolayısı ile sisteme bir düzenleme getirme ihtiyacı doğdu.

 Malik açısından kısaca süreç

Öncelikle, maliklerin ve birinci derece yakınlarının kendi haklarına bir kısıtlama gelmediğini ifade etmek isterim. Diledikleri şekilde kendilerine veya birinci derece yakınlarına ait olan taşınmazlar ile ilgili olarak kiralama ve satış ilanları verebilecekler.

Birinci derece yakın; kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları anlamını taşımaktadır. Bu kişiler de birinci derece yakınının üzerine olan taşınmazla ilgili ilanı doğrulanmış olarak yayınlayabilecek.

Konu, emlak danışmanları vasıtasıyla ilan verilmesi durumunda farklılık arz etmektedir.

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül'e kadar tamamlanarak sistem devreye alındı. Emlak işletmeleri de Elektronik İlan Doğrulama Sisteminde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınmasından sonra ilan verirken idari yaptırıma maruz kalmamak için yetki belgesi alacaklar.

Uygulama 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen başlayacak olup, tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portalları üzerinden ilan verilemeyecek.

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek açılan pencereden emlakçısını yetkilendirebilecek, emlakçılar da aldıkları yetkiyle ilanı portallarına girebilecekler. Bu şekilde verilen ilan, "doğrulanmış ilan" olarak vatandaşın güvenini kazanmış olarak yayımlanmış olacak.

Aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi mümkün olabilecektir. Ancak yetkilendirme süresi üç aydan az olmayacaktır. Yetki veren, dilerse, aynı yöntemle yani e-Devlet üzerinden yetki süresini uzatabilecektir.

İkinci bölümde sistem, uygulama ve yaptırımla ile ilgili makale yer alacaktır.