İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde kitap ve materyallerin yeni binaya taşınma işlemi tamamlandı. Kitaplar raflara yerleştirilirken okuma salonları, oyun alanı, çocuk kitaplığı açılışa ve okurun kullanımına hazır hale geldi

Atatürk kitaplığı, bebek ve çocuk kütüphanesi bölümü, kafeteryası, okuma salonuyla İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi öğrencilere, okurlara hizmet vermeye hazırlanıyor. Kütüphanenin 29 Ekim 2024 Pazar günü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un katılımıyla açılması bekleniyor. 

Efes Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında kapılarını açacağı belirtilen mekan modern kütüphanecilik anlayışıyla hazırlandı. 70 bin dolayında kitabın yer alacağı belirtilen kütüphanenin her gün 400 okuyucuya hizmet vermesi bekleniyor. 

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde görme engelliler için de ayrı bir bölüm bulunuyor. Kütüphane yetkilileri resmi açılış öncesi hazırlıkların tamamlandığını ve internet hizmetinin de bulunduğu okuma salonunun öğrencilerin kullanımına açıldığını belirtti.

Hidayet Karakuş'a Yunus Nadi Roman Ödülü

Yazar Hidayet Karakuş'un "Bana Bir Resmini Yolla" adlı eseri Yunus Nadi Ödülleri'nin roman kategorisinde ödüle değer görüldü. Karakuş'un Bilgi Yayınevi'nden 2023 yılında yayımlanan romanı kışlada başlayan dostluğun küçük mektuplarla çoğaltıldığı, türkülerle düşleri süsleyen, Türkiye’nin 1930’lu yıllarına mercek tutan, Cumhuriyet aydınlığını, devrimlerin etkilerini, hastalıklarla mücadeleyi satırlardan yansıtan bir vefa öyküsü. Yazarın dört yılda kaleme aldığı "Bana Bir Resmini Yolla" romanı "Yol gelir, bel gelir; insan insana bol gelir. Deli olan çıkmaz dışarı, gurbet güle zor gelir. Yürü yürü, öleceğiz engürü, gözün gönlün açılsın ilk kez doğduğundan beri" diyerek başlıyor. Akıcı ve yalın anlatımıyla, halk deyişlerinden zengin üslubuyla okuru sarıveriyor. 

Hidayet Karakuş, 6 Eylül 1946'da Yalvaç'ın Kurusarı köyünde doğdu. İlkokuldan sonra girdiği Isparta Gönen İlköğretmen Okulu'nu 1964'te, Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü 1966'da bitirdi. Adana'da, Manisa'da, İzmir'de Türkçe öğretmenliği yaptı. İlk şiirlerini okul ve Isparta gazetelerinde yazdı. Daha sonra şiirleri Çağrı, Şölen, Forum, Ilgaz, Varlık, Dönemeç, Yarın, Gösteri, Sanat Olayı, Somut, Adam Sanat, Düşlem gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. Çocuk edebiyatı alanında çok sayıda eser veren Karakuş 1997’de Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi tarafından “Başarılı On Çocuk Kitabı Yazarı”ndan birisi seçilerek Altın Kalem Ödülü’nü aldı. Yazarın çocuk kitaplarının yanı sıra kaleme aldığı çok sayıda radyo oyunu, roman ve öykü kitapları bulunuyor. 2013 yılında yazarın çocuk edebiyatı-eğitim ilişkisi ve eğitsel ileti kavramları üzerine düşüncelerini ortaya koyan “Hidayet Karakuş’un Roman ve Hikâyelerinde Yer Alan Eğitsel İletiler” başlıklı bir tez de yayımlandı.

Feyza Hepçilingirler okurlarıyla Ayvalık'ta buluştu

Yazar Feyza Hepçilingirler bir mübadele öyküsünü anlatan romanı "Zesto Psomi"yi Ekin Yazın Dostları, Aristonikos Okuma Grubu ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Okuma Grubu ortak etkinliğinde anlattı. Ayvalık Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, okurlar daha önceden gruplarında okudukları kitabı tartıştı, yazara sorular yöneltti. Etkinlik, yazar Osman Akbaşak'ın yöneticiliğinde, ÇYDD Ayvalık Başkanı Gülden Sarıbaş ve Kadriye Erkıpçak'ın katkısıyla düzenlendi. Etkinlikte okurlara kitabın öyküsünü anlatan Türkçe ustası Yazar Feyza Hepçilingirler, duyduğu mutluluğu şu sözlerle dile getirdi:

"Değerli dostlar, bana harika bir gün yaşattınız. Romanının her ayrıntısına dikkat edilerek okunduğunu görmek, bir yazara verilebilecek en güzel armağandır ve siz bu armağanı bana içten bir sevgiyle sundunuz. Gözünüze, yüreğinize, ayaklarınıza sağlık. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Sevgili Osman Akbaşak'a ayrı ve özel teşekkürlerim var. Romanımı seçtiği, okunmasını sağladığı kadar, okurlarımla yüz yüze görüşmeme olanak yarattığı, mübadelenin yaşandığı yerlerden biri olan Ayvalık'ta, mübadeleye tanıklık etmiş taş duvarların çevrelediği ÇYDD salonunda buluşmamızı sağladığı için de sonsuz teşekkürler." 
(Fotoğraf: Osman Akbaşak)

Bornova Kitap Günleri 
 
Bornova Belediyesi tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenecek "Bornova Kitap Günleri" 27 Eylül - 6 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bornova Büyükpark’taki etkinlik ünlü yazarların yanı sıra kentin üretken yazarlarını da okurlarla buluşturacak. 

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Kitap Günleri'nin kentin kültürel yaşamına katkı sağlamaktan öte bir anlam taşıdığını belirtti. Eşki, Bornova’nın tarihi ve kültürel mirasının bu tür etkinliklerle daha da güçlendiğini vurgulayarak, 5. Kitap Günleri’nin toplumun her kesiminden insanı bir araya getiren bir platform oluşturduğunu söyledi.

Ahmet Ümit’in onur konuğu olacağı etkinlikte kitap severler Ünal Güner, İnci Aral, Balçiçek İlter, Mine Söğüt, Üstün Dökmen, Latife Tekin'le de bir araya gelecek. Okurlar Büyükpark'ta 62 yayınevi ve 430 yazar ile buluşacak.

Kitap Günleri'nin detaylı programına şu adresten erişebilirsiniz: https://bornova.bel.tr/wp-content/uploads/2024/09/Bornova-Belediyesi-5.kitap-gunleri.pdf
 
İYTE Kampüsü'ne yeni salon

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kütüphane binası iki çalışma salonuna kavuştu. Hayırsever Mustafa Saim Uysal'ın bağışlarıyla tadilatı ve tefrişatı tamamlanan "Nilgül Uysal Çalışma Salonu" ile “Hatice Uysal Çalışma Salonu” açıldı. Açılışa İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, rektör yardımcıları, rektör danışmanları, fakülte dekanları, İYTE akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin yanı sıra Uysal ailesi katıldı.