İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün sitesine göre Türkiye’de faal olan hemşehri derneklerinin sayısı 15 bin 941. Bu sayı, faal olan tüm derneklerin yüzde 7,2’sini oluştu...
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün sitesine göre Türkiye’de faal olan hemşehri derneklerinin sayısı 15 bin 941. Bu sayı, faal olan tüm derneklerin yüzde 7,2’sini oluşturuyor. Hemşehri dernekleri Türkiye sivil toplumunda nicel olarak büyük bir yer kaplıyor. Özellikle büyük şehirlerde kümelenen hemşehri derneklerinin dişe dokunur bir çalışması olmadığı gibi birçoğunun siyasi gelecek kaygısıyla hem yerel hem de ulusal siyasette söz sahibi olma çabası bu derneklerin var olma amaçlarıyla ne kadar örtüşüyor orası gerçekten meçhul.
Hemşehri dernekleri dışında yer alan sivil toplum örgütlerinin önemli bir bölümü ise tabeladan ibaret. Belirli amaçlar, hobiler, ortak zevkler ve dayanışma kaygılarıyla kurulan sivil toplum örgütleri Türkiye’de gündem belirlemekten çok uzak. Aralarında başarıya ulaşan ve her biri kendi alanında ses getirmeyi başaran kurum ve kuruluşlar yok değil ancak özellikle gelişmiş batılı ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin karnesi bir hayli zayıf.
Hafta başında Ege Genç İş İnsanları (EGİAD) Derneği’nin Alaçatı Yeniyer’de düzenlediği Gastronomi ve Tadım Etkinliğine katıldım. Muhabirlik ve özellikle ekonomi basını geçmişim nedeniyle bugüne dek EGİAD’ın sayısız etkinliği ve projesinin basın toplantısına/lansmanına/duyurusuna katılmıştım. Yani derneğe, yaptıklarına, projelerine uzak sayılmayan biriyim.
Ancak bu kez katılım gösterdiğim etkinlik EGİAD’ın yalnızca üyelerine açık, dışarıya kapalı bir etkinlikti.
Sivil toplum örgütlerindeki koltuk mücadelelerinden, kendini gösterme çabası taşıyan hırslı profillerden oldukça uzak; üyelerin rahat bir ortamda hem gündemi hem iş dünyasını hem de sosyal konulardan sohbet edebildiği keyifli bir geceydi.
EGİAD’ın üyelerine yönelik kaynaşma, dayanışmayı artırma ve iletişimi kalıcı hale getirmek amacıyla düzenlediği Deniz Günseren ile Barbekü ve Tadım Etkinliği’nde kokteyl atölyesi de yapıldı. Bir hayli eğlenceli dakikalara sahne olan etkinlikte İzmirli influencerlar ve dijital içerik üreticilerini temsilen küçük bir grup olarak biz de yer aldık.
DİJİTALLEŞME KONUŞULDU
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in yakın dönemde derneğin gerçekleştirmeyi planladığı sosyal etkinlikler ve yurt içi ve yurt dışı geziler hakkında bilgi verdiği etkinlikte konu dönüp dolaşıp dijitalleşmeye geldi.
Gece boyunca sohbet etme fırsatı bulduğumuz birçok EGİAD üyesi dijital pazarlama, influencer marketing ve sosyal medyada kaliteli içerik üretimi konusunda sorular sordu.
Özellikle dünyada her geçen gün gelişen influencer marketing konusunda Türkiye’de de markaların hızla dönüşüme ayak uydurduğu, ayak uyduramayanların ise süreci yakından takip ettiği sonucuna ulaştık. Dijitalleşmeyi o kısa sürede dilimiz döndüğünce yanıtladık ancak bu alanda da profesyonel desteğin ve dijitale ayrılacak zamanın önemi bir kez daha ortaya çıktı.
EGİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının var olma amaçlarına hizmet eden bu tür paylaşım toplantıları alanda yer alan ya da almayan tüm STK’lara örnek olmalı. Yeni etkinliklerde buluşmak üzere…