Gebelik boyunca beslenmenizden emin olmanız kadar gebeliğe hazırlık döneminde de bedeninizi hazırlamanız, daha sağlıklı bir süreç geçirmeniz için çok önemlidir.
Eğer ki planlı bir gebelik yaşıyorsa...
Gebelik boyunca beslenmenizden emin olmanız kadar gebeliğe hazırlık döneminde de bedeninizi hazırlamanız, daha sağlıklı bir süreç geçirmeniz için çok önemlidir.
Eğer ki planlı bir gebelik yaşıyorsanız mutlaka 3 ay öncesinde kan tahlillerinizi kontrol ettirmeli ve vücudunuzda özellikle folikasit, B12, D vitamini ve demir, magnezyum minerali eksikliği olup olmadığından emin olmalısınız. Sonuçlarınız doğrultusunda da doktorunuz ve beslenme uzmanınızdan destek almanızda fayda var.
Bunlara dikkat edin
Yeterli ve dengeli beslenme: Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Tek besin diyetleri, az öğün tüketimi, kısıtlı beslenme programları hiç bir zaman önerilmemektedir ancak gebelik dönemine hazırlanıyorsanız mutlaka öğünlerinizi doğru yaptığınıza emin olmalısınız.
Folik asit: DNA sentezinde ve tamirinde etkilidir. Büyüme ve gelişmede özellikle de fetal dönemde çok etkilidir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, avokado, karaciğer, böbrek, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, mercimek gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur. Gebelik döneminde doktorun önerinisi ile de gebeliğe hazırlık döneminde folik asit içeren besinlere ek olarak takviyenin alınması bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
B12 vitamini: Eksikliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulmaktadır. B12 vitamini et kaynaklarında bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için, metabolik olayların düzgün bir şekilde gerçekleşebilmesi için vücutta yeterli olması çok önemlidir. Hele ki gebelik döneminde ya da hazırlanırken yeterli olması daha da önemlidir. DNA sentezinde, omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde etkilidir.
D vitamini: D vitaminin bilinen en önemli fonksiyonu, vücutta kemik ve kalsiyum metabolizmasına etkisidir. Büyüme ve gelişme üzerine, hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Gebelik planlıyorsanız mutlaka D vitamininizi kontrol ettirmelisiniz.
Demir: Gebelik döneminde artan kan yapımı olacağı için demir çok daha önemlidir. Bu nedenle mutlaka demir depoları da kontrol edilmelidir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra demir ihtiyacında artmalar meydana gelir bu noktada besinlerle karşılamak güç olabileceği için doktor kontrolünde takviye alınabilir. Kırmızı et ve kurubaklagiller demirden zengin besinlerdendir.
Magnezyum: Kalsiyumun emilimini destekler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas kasılmasının düzenlenmesini sağlar, kalp kaslarını korur, enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekler, kas ve sinir sistemini düzenler. Gebelik döneminde de bebeğin gelişimi, erken doğum riskinin azaltılması ve rahim kasılmalarının kontrol edilebilmesinde etkilidir.
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan