İzmir’de tarihi bir akşam yaşandı. Dünyada ilkleriyle tanınan İzmir’in Bergama ilçesi Asklepion Antik Kenti Bergama Oratoryosu: Sunağın Gözyaşları’na ev sahipliği yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi...
İzmir’de tarihi bir akşam yaşandı. Dünyada ilkleriyle tanınan İzmir’in Bergama ilçesi Asklepion Antik Kenti Bergama Oratoryosu: Sunağın Gözyaşları’na ev sahipliği yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Zeus Sunağı’na ithafen yazılarak müzik dünyasına kazandırdığı Bergama Oratoryosu ‘Sunağın Gözyaşları’ eserinin dünyada ilk seslendirilişine tanık oldum.
Orkestra Şefi Tolga Taviş ve Koro Şefi Çiğdem Aytepe yönetimindeki Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ve Korosu'nda, Hakan Gerçek (Anlatıcı), Eylem Demirhan Duru (Soprano), Ferda Yetişer (Mezzo Soprano), Erdem Erdoğan (Tenor) ve Engin Suna (Bas) yer aldı.
2014 yılında Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dini bir yapı olarak biliniyor.
ZEUS SUNAĞI
At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunuyor. 35,64 metre genişliğinde ve 33,4 metre derinliğindeki yapı antik dönemin en ihtişamlı eserleri arasında gösteriliyor. Yapının ön tarafında bulunan merdivenler ise 20 metre genişliğinde.
Dışında ve iç mekanlarında bulunan mermer kaplama üzerindeki freskler sanat tarihinin en önemli yapıtları arasında sayılıyor. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürüldü. Eser, 1930 yılından beri Berlin’de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergileniyor.
Almanya’nın başkenti Berlin’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Müzeler Adası’ndaki Pergamon Müzesi’ni her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Pergamon Müzesi ve Müzeler Adası’nda bulunan diğer müzelerde sayısız Anadolu eseri sergileniyor.
İşte bu eserlerden en ihtişamlılardan biri olan Zeus Sunağı’nın Bergama’ya ait olduğu topraklara dönebilmesi için yıllardır verilen mücadeleye bir katkı da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden dünyanın en etkili tekniklerinden biri olan sanatla geldi.
Bergama Zeus Sunağı’nın hazin ayrılığını geçmiş dönem Kültür Bakanlığı da yapan Suat Çağlayan, “Bin sekiz yüzlerin ikinci yarısında Bergama’dan kaçırılarak Berlin’in göbeğine yerleştirilen Zeus Altarı, görenlerin içini acıtır...Gittiğinizde, rölyefleri izlerken biraz kulak verin! Kimi zaman çığlığa dönüşen çocuk ağlamalarını duyacaksınız! Bu çığlıklar, annesi Bergama’nın kucağından alınıp kaçırılan Zeus Altarı’nın çığlıklarıdır!” diye anlatıyor.
Bergama Oratoryosu’nun temsillerinin hem Türkiye’nin farklı şehirlerinde hem de dünya kentlerinde yapılması da en büyük dileğimiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki katkısını da alkışlamak gerek.