Hava sıcaklıklarının bu sıralar biraz değişken olmasıyla beraber ne yazık ki çevremizde nezle, grip olanlarla karşılaşmaya başladık. Bu noktada da hastalıklardan korunabilmek adına beslenmenize dikkat etmeniz ilk ve çok önemli bir basamak.

Bağışıklık sisteminizin kuvvetli olabilmesi için öncelikle yeterli ve dengeli beslendiğinize emin olmalısınız. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeli ve vücudunuzun sirkadiyen ritmine uygun yaşamalısınız. Tüm bunarla beraber beslenmenize ekleyebileceğiniz bazı besinler de siz bu konu da destek olacaktır.

Propolis: Propolis, virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardım etmektedir. Solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralarda, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu, vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını artırdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Kestane balı: Bal çok değerli bir arı ürünüdür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İltihapların iyileşmesinde de olumlu etkileri vardır. Balın çeşitlerine göre sağlığa olan etkilerinde de değişmeler görülebilir. Kestane balı çiçek balından 2 kat kadar fazla demir, 3,5 kat kadar fazla kalsiyum ve 5 kat kadar fazla potasyum minerallerini içerir. B vitamini, C vitamini, antioksidanlar ve yüksek miktardaki mineraller kasların güçlenmesini, kan dolaşımının hızlanmasını, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve metabolizmanın daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini sağlar.

Zerdeçal: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği imdadımıza yetişen bir baharattır. Gebelik döneminde kullanılması sakıncalıdır. Zerdeçalın karabiber ile kullanılması sinerjik etki yapmaktadır.

Karanfil: Eugonel maddesini içermektedir. Boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda karanfil bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. İçerisinde serbest radikallerin gelişimini engelleyecek karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içermektedir.

Kefir: Kefirin içeriğinde bulunan probiyotik olarak adlandırdığımız canlı organizmalar bağırsaklarımızın doğal yapısında bulunan faydalı bakterilerdir. Bu bakteriler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcıdırlar. Kefir aynı zamanda içeriğindeki yararlı bakterilerin yanı sıra protein, vitaminler, mineraller, enzimler ve diğer besin ögeleriyle de çok değerli bir besindir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum minerallerini, A, C, D ve K vitaminlerini içerir. Hem bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde hem de sağlıklı zayıflama da kullanılabilecek güzel bir besindir.

Yumurta: İçeriğinde ki proteini vücut neredeyse tam olarak kullanır. Bu nedenle örnek protein kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Aynı zamanda yumurta uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Sabah kahvaltısında tüketilen yumurta gün boyu iştah kontrolünün sağlanmasında etkili olacaktır. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler yumurtanın bu özelliğinden faydalanabilir.

Uzman Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN