Türkiye, dünyada sosyal medyayı en çok kullanan ülkeler arasında. Her yıl sosyal medya istatistikleri paylaşan We Are Social raporu ile de Türkiye’nin sosyal medya kullanımında dünyanın hangi noktasın...
Türkiye, dünyada sosyal medyayı en çok kullanan ülkeler arasında. Her yıl sosyal medya istatistikleri paylaşan We Are Social raporu ile de Türkiye’nin sosyal medya kullanımında dünyanın hangi noktasında olduğu kolaylıkla anlaşılabiliyor.
We Are Social’ın raporları incelendiğinde Türkiye’nin de dikkat çekici sosyal medya kullanım oranları görülüyor. We Are Social'ın raporuna göre, Türkiye'deki 16 ile 64 yaş arası sosyal medya kullanıcıları, günde 7 saat 29 dakikasını sosyal medyada geçiriyor. Bütün dünyada şu anda en fazla kullanıcısı olan sosyal medya ağı hâlâ Facebook. Facebook’un dünyada 2 milyar 449 milyon kullanıcısı var.
Türkiye’de ise 37 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor. Türkiye, 37 milyon kullanıcı ile Facebook’un en fazla kullanıldığı ilk 10 ülke arasında yer alıyor ve Avrupa’da da ilk sırada yer alıyor. Dünyada ise Facebook’un en fazla kullanıldığı ilk üç Hindistan, ABD ve Endonezya.
Facebook’un ardından 2 milyar kullanıcı ile YouTube, en fazla kullanılan ikinci sosyal medya platformu oldu. YouTube, 2017 yılından beri Facebook’un arkasından en fazla kullanılan ikinci sosyal medya ağı olmaya devam ediyor.
Instagram ise 1 milyar kullanıcı sayısı ile dünyada en fazla kullanılan sosyal medya ağları listesinde üst sıralarda yer alıyor. 2019 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki Instagram kullanıcı sayısı yüzde 2.8 artmış durumda.
Türkiye’de şu anda toplam 38 milyon Instagram kullanıcısı bulunuyor ve toplam Instagram kullanıcı sayısı ile dünyada 6. sırada bulunuyor. Bütün dünyada en fazla Instagram kullanıcısı ise ABD’de bulunuyor. Önemli sosyal medya ağlarından biri olan Twitter’ın ise tüm dünyada 340 milyon abonesi bulunuyor. Twitter kullanımında listenin birinci sırasında yine ABD yer alıyor. Türkiye ise 11.8 milyon Twitter kullanıcısı ile dünyada 6., Avrupa’da ise 2. sırada yer alıyor. Türkiye’deki Twitter kullanıcı sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3 civarı düşmüş görünüyor.
Şirketler ve beyaz yakalılara hitap eden sosyal medya ağı olan LinedIn ise büyüyen sosyal medya ağları arasında yer alıyor. Son bir yıl içinde Türkiye’de 100 bin insan LinedIn’e üye oldu. Türkiye, dünyadaki toplam LinedIn kullanıcı sayısı sıralamasında ise 16. sırada yer alıyor.
We Are Social tarafından açıklanan raporda Türkiye’nin sosyal medyada geçirdiği süreler de yer alıyor. Rapora göre Türkiye’deki 16 ile 64 yaş arası sosyal medya kullanıcıları sosyal medyada günlük 7 saat 29 dakika geçiriyorlar. Ayrıca Türkiye’deki internet kullanıcıları ortalama günde 58 dakikayı oyun oynayarak geçiriyorlar. Ayrıca Türkiye'deki internet kullanıcılarının %62'si, televizyona bir mesafe koymuş olmasına rağmen internetten televizyon izlemeye devam ediyor.
GÜVEN AZALIYOR
Türkiye’de geleneksel medyaya olan güvenin her geçen gün azalmasıyla beraber sosyal medyanın önemi de ortaya çıkıyor. İdlib’de Suriye rejiminin Türk taburuna karşı gerçekleştirdiği hain eylemde 33 askerimiz şehit olmuştu.
O gün yaşananlardan habersiz sosyal medyada güncellemelere bakmaya çalışırken sıra dışı bir yavaşlama olduğunu anlayınca ‘Yine bir şeyler oldu da internet yavaşladı’ diye geçirdim içimden. Birkaç zorlamayla dedikoduya dönen sosyal medya mecralarında 80’e varan şehit sayısını görünce çılgına döndüm. Hükümetin sosyal medyayı yavaşlatması nedeniyle dedikodu kazanına dönen ortamda bilgileri teyit edecek bir yer bulmak mümkün değildi. Hele ki geleneksel medya organlarının web sitelerinde hiçbir şeyin paylaşılmamış olması şüphemi de artırdı.
Kriz anında yetkili organların bir an önce ortaya çıkıp halkın bilgi ve haber alma hakkını sağlamaları şart. Sosyal medya yavaşlatmak yerine iki satırlık bir açıklama yapılsaydı dedikodu yerine herkes olan biteni anlayarak durum değerlendirmesi yapabilirdi.
Sosyal medya kullanımının bu kadar arttığı ülkede geleneksel medyanın da kendini sorgulaması şart!