İzmir’in doğalgaz dağıtım lisansını 7 Temmuz 2005 tarihinde alarak doğalgazın dağıtım ve işletme faaliyetlerini üstlenen İzmir Doğalgaz, 2019 yılında 1 milyon abone barajını aşarak hizmetlerini sürdür...

İzmir’in doğalgaz dağıtım lisansını 7 Temmuz 2005 tarihinde alarak doğalgazın dağıtım ve işletme faaliyetlerini üstlenen İzmir Doğalgaz, 2019 yılında 1 milyon abone barajını aşarak hizmetlerini sürdürüyor. Doğalgaz kullanımının konforuna alışan İzmirliler ısınma, duş, ocak gibi temel ihtiyaçlarında yine bu seçeneği tercih ediyor. Doğalgaz kullanımının artışı ile şehirdeki hava kirliliği de azalıyor.  Dün evim için sisteme kayıt olmak adına İzmirgaz’ın Karşıyaka Bahriye Üçok Bulvarı’nda bulunan abone merkezine gittim. Sabah 08.30’da hizmete başlayan İzmirgaz Abone Merkezi’ne erken gidip işimi erkenden hallederim diye kafamda plan yapmıştım. 08.30’da ulaştığım ofisinin önünde mahşeri bir kalabalık vardı. Ofise girip abonelik işlemi için sıra numarası aldım. 66 numarayı görünce tahmini bekleme süresini sorduğum güvenlik görevlisi kesin bir şey söyleyemem deyince İZSU ve Gediz Elektrik’teki işlemleri halletmek üzere Karşıyaka Çarşı’ya gittim. İZSU ve Gediz Elektrik’te toplamda 15’er dakika bile sürmeyen işlemleri tamamlayıp biraz daha oyalanıp 10.30’da tekrar İzmirgaz ofisine geldim.   Daracık konfordan uzak bir ofiste, ucu bucağı görünmeyen bir koridorda hizmet veren İzmirgaz’ın mahşeri kalabalığının içerisinde bağırıp çağıranlar, homurdananları görünce nereye geldim diye kendi kendime düşünürken her bir dakika kavganın tonu daha da yükseldi. Klimasız ve havasız iç ortama saatlerce sırada bekleyenlerin gerginliği de eklenince işler iyice çığrından çıktı. Gişe görevlisiyle kavga eden vatandaş çok kibar şekilde serzenişlerine devam ederken güvenlik görevlisi vatandaşı uzaklaştırmaya çalıştı.

MUTSUZ MÜŞTERİ

Yaklaşık 10-15 dakika süren İzmirgaz deneyimimden, firmanın müşteri memnuniyeti konusunda ciddi çaba sarf etmesi gerektiği tespitini yapmak zor olmadı. Bekleme salonunun yetersizliği, fatura ve abone işlemlerinin aynı gişeden yapılıyor olması nedeniyle uzayan bekleme süreleri derken mutsuz müşteri profili kuruma yakışmıyor. Kavga etmek zorunda kalan vatandaşların ‘Firmanız tekel olmasa sizinle kaç kişi çalışmak isterdi’ tepkisi takdire şayan. İzmir’de 1 milyon müşteri hedefini yakalayan ve şehrin kuzeyinden güneyine on binlerce haneye ulaşan bir firmanın kentin en kalabalık ilçelerinden biri olan Karşıyaka’da bu derece vasat bir mekanda hizmet veriyor oluşuna anlam vermek mümkün değil. İlk etapta mutlaka fatura ödeme gişeleri ile abone gişelerinin birbirinden ayrılması şart. Vatandaşla muhatap olan memurların iletişim becerileri ve halka ilişkiler konularında destekleyici eğitimden de geçirilmeleri gerekiyor. Kriz yönetimi anında vatandaşla laf yarıştırma mücadelesi ve kurumun iletişime açık olmadığını ima eden yanıtlar vatandaşı daha da sinirlendiriyor. İzmirgaz yöneticilerinin merkez ofisten çıkıp abone merkezlerine uğramaları şart.