Türkiye Golf Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Golf Kulübü Kaptanı Levent Egeli bu güzel sporu İzmir’e yayarak kentine faydalı olmak istiyor...
Türkiye Golf Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Golf Kulübü Kaptanı Levent Egeli bu güzel sporu İzmir’e yayarak kentine faydalı olmak istiyor
Golf, minik ve sert plastikten hazırlanmış topları sopalar yardımı ile sahaya yerleştirilmiş deliklerin arasından ilerletip, sahanın sonunda bulunan hedef deliğe düşürmek amacı ile oynanan bir spor. İlk olarak 1400 yıllarında, Hollanda’da protestan papazları ve yerli halkın donmuş kanallarda bu oyunu oynadıklarına dair bilgi bulunmakta. Çin, Belçika, Fransa ve İskoçya’da oynandığı bilgisi mevcut. Önceleri küçük çaplı yarışmalarla oynanan golfun, ilk şampiyonası İskoçya’da düzenlenmiş.
Çeşitli ölçülere sahip olan golf sahalarında, birbirinin aynısı olan bir saha bulunmuyor. Golf sahaları 18 ayrı parkurdan oluşmasının yanında, bu sporu diğerlerinden ayıran özelliği ise her sahanın prensipleri birbirinden farklı olması nedeni ile farklı dizaynlarla düzenlenmiş oluşu. Çim saha üzerinde oynanan golfun ana hedefi topu en az vuruşla belirlenen hedef deliklere topun sokulması. Oyun sırasında oyuncuya “Caddy” adı verilen görevliler taktik vererek yardımcı oluyorlar. Ağaç ve madeni sopalar yardımı ile oynan golf toplarının içi yumuk, dış kısmı sert plastikten yapılmış, ağırlıkları 46 gram, çapı ise 41 mm. Genellikle açık havada ve doğal bir çevrede oynanan ve her yaş grubuna hitap eden bir spor. Golf tek başına sahaya karşı oynanabileceği gibi iki, üç veya 4 kişilik guruplar halinde oynanmakta ve 18 parkuru topa en az vuruşla tamamlayan kazanmakta. Ülkemizde golf 1895 yılında dönemin padişahından izin alan İngiliz büyük elçisi sayesinde başlıyor. Golf en zor ikinci spor olarak anılıyor. Bu sporla geç tanışmasına rağmen birçok kupalar kazanan İzmir Golf Kulübü kaptanı Levent Egeli’ye öncelikle golf sopasıyla nasıl tanıştığını soruyorum.
“1988 yılında İstanbul’a taşınınca kuzenimin Türkiye’nin en eski kulüplerinden biri İstanbul Golf Kulübü’nde oynadığını öğrendim ve ders almaya başladım. Golf çok da hoşuma gitti. Klübe üye olup C kategorisinden başladım. Yönetim kurulunda 6 sene rahmetli Mustafa Koç ile beraber çalıştım. İstanbul’da 3 saha var. Klassis Glof Kulübü’ne de üyeyim. Orada da hem oynadım, hem Kaptanlık yaptım, hem de yönetim kurulundaydım. Emekli olduktan sonra tekrar sevdiğim kentime, İzmir’ime döndüm. İzmir Golf Kulübü’nden teklif geldi. Seve seve üye oldum. Kaptanlığını yaptığım kulübün Aralık ayındaki genel kurulunda başkanlığa aday olmayı düşünüyorum. Bu arada Urla’daki golf sahasının akreditasyonunu yaptırdım. Sahamız 6 delikli bir saha. 3 kere dönüyorsunuz. Uluslararası saha olarak kabul edilmiş durumda. Sahayı 9 delikliye çıkarma imkanımız da var”
Bir işadamı hangi sporla uğraşır diye düşündüğünüzde ilk akla gelen spor herhalde golf. Golf, sporun ötesinde kimi zaman stresten uzaklaşmak için bir nefes, kimi zaman ise iş ilişkilerini güçlendirmek için bir vesiledir iş adamları için. Her spor gibi golfün de kişinin karakterini ortaya çıkardığı söylenir. Toplantı odasının sınırlı ortamından yeşil sahalara çıkınca birçok iş adamı kendini daha özgür hisseder, kendi gibi daha doğal davranır. Oyun oynaması, golf sopasını tutuşundan sopa seçimine, topa vuruşundan oyun taktiğine kadar karakterinin bir yansımasıdır. Golf birçok iş adamının potansiyel iş ortaklarını veya işe alacakları yöneticilerini yakından tanımak için oynadıkları bir oyun halini aldı. Üstelik, oyun sırasında gündelik konuşmalar ve samimi paylaşımlar sayesinde sadece iş yapış tarzı değil, kişiyi birçok yönüyle tanımak da mümkün. Bugün Japonya’da oyun sırasında kurulan bağlar ile iş hayatında yükselen çok sayıda beyaz yakalı var. Dünyada yaklaşık 60 milyon golf oyuncusu mevcut ve 31 bin civarında golf sahası var.
Türkiye’de durum nasıl ?
“İlk golf kulübü 1895 yılında şimdi İstanbul Golf Kulübü olarak bilinen Constantinople Golf Kulübü olarak kurulmuş. Türkiye Golf Federasyonu ise 12.02.1996 yılında Sayın Raif Bilir’in şahsi gayretleri ile kuruldu. 24.01.2001 tarihine kadar federasyon başkanlığını başarı ile yürüten Sayın Raif Bilir bu tarihte başkanlık görevini Sayın Ahmet Ağaoğlu’na devretti. Türkiye’de 20 in üzerinde saha var. Sadece Antalya’ya her yıl 160 bin golf turisti geliyor. Normal bir turist ortalama 75 dolar harcarken bu golf turistinde 250 dolara çıkıyor Antalya 16 golf sahası ile adeta bu sporun merkezi. THY nin sponsor olduğu dünyanın önemli golfçülerinin katıldığı turnuva 5-10 kasım arasında. MONTGOMERIE Maxx Royal Golf Klübü’nde yapılacak. Federasyon olarak golfun herkes tarafından yapılması için çalışmalar yürütüyoruz. Samsun’da büyük bir saha var. Orada çocuklar golfe kazandırılıyor”
“
Tenis gibi golf de zengin sporu olarak anılıyor”
GOLF bir halk sporudur, dünyada yerel idarelerin teşvik ettiği bir spordur. “Türkiye’ye baktığınızda zengin sporu olarak bakılıyor, üyelik şartları yüksek olduğundan böyle bir algı var. Zira işletmeler özel ve yatırımlarını çıkarmak ve sahayı yaşatabilmek adına ücretlendirme politikaları ve üye olma politikaları var. Ancak arabaları çeken çocuklardan çok başarılı sporcular çıkıyor. Bazı genç yeteneklere sponsor oluyoruz. 15 yaş altı grubumuz var. Okullardan topladığımız çocukları yetiştirerek hocalarla turnuvalara katılıyoruz”
Levent Egeli 1957 İzmir doğumlu. İzmir Özel Türk Koleji sonrası İngiltere Teesside Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İş yaşamına Turyağ’da başladı. Daha sonra sırasıyla Philip Morris Genel Satış Müdürlüğü, Star Gazetesi Genel Müdürlüğü, British American Tobacco Satış Direktörlüğü yaptı. Türkiye Golf Şampiyonu (1995 Cat C). Spor yaşamına Karşıyaka’da basketbol oynayarak başladı. Karşıyaka Yıldız takımında oynarken milli oldu ve A takımında basketbola devam etti.
Basketbol bir takım sporu ama golf öyle değil. Bu konuda neler diyecek acaba?
“Basketbol takım sporu ama oradaki terbiye, disiplin bana golf sporunda çok şey kattı. Golfde her türlü kasını çalıştırıyorsun. Takım sporlarında olduğu gibi mental olarak kendini hazırlıyorsun. Kafam sportif düşündüğü için ve konsantrasyonum iyi olduğu için bu sporlarda başarılı oldum. Sadece basketboldan değil futboldan, voleyboldan gelen golfçüler var. İngiltere’de meşhur futbolcu David Platt, Alan Shearer, David Seaman golf oynuyor. Bir spor geçmişiniz varsa golf ideal. Şanslı bir jenerasyondan ve aileden geliyorum. Ailemde sporla ilgilenen çok insan var, milli atlet de var, milli futbolcuda var, milli su topucu da. Hem okumuşuz, hem işlerimizi devam ettirmişiz, hem de sporu bir gelir kaynağı olarak düşünmeden yapmaya devam etmişiz”
“Golf’ü bir cümleyle nasıl tanımlarsınız?”
“Golf kendinizle barışık bir ortamda, aşırı hırsa kapılmadan, sopaları kullanarak enerjinizi boşaltabileceğiniz ve tabiattan keyif alabileceğiniz bir spor” Golfun geçer akçesi saygıdır.
Levent Egeli misyon olarak Urla’daki sahayı herkese tanıtmak ve İzmir’in de bu konuda lider olmasını kendisine misyon edinmiş. Her sabah erkenden sahaya gidiyor ,golf oynuyor. Karı koca yurt içi ve dışı seyahat etmeyi, İzmir fuarında birlikte yürüyüş yapmayı seviyor. Egeli mutfakta da eşini yalnız bırakmıyor. Öğrencilik yıllarından beri yemek yapıyor. Enginar’ı müthiş. Tabii teknesinden ve balık tutma zevkinden söz etmemek olmaz. Sadece tekne değil arabalara da çok düşkün. İki yılda bir araba değiştiriyor. Bugünlerde Jaguar F-Pace kullanıyor. Vakti zamanında Nebioğlu Tatil Köyü’nde DJ lik yaptığı için müzikle arası iyi. Her tip müziği seviyor. Netflix dizilerinden takip ettikleri var. Evdeki kedi Avatar can yoldaşı. Dostları ona “Melek Levent”diyor.