Ergenlerde bağımsız olma isteği yoğun olarak görülen bir durum olup; bu isteklerini gerçekleştirmek için ilk eylemlerini ailesine karşı gerçekleştirirler. Ergenlerin bağımsız olma isteği çeşitli alanlarda kendini gösterebilir. Bunlar bazen ideolojik bazen de bireysel özgürlük alanları ile ilgili olabilir. Ebeveynlerin ergen çocukları ile ilgili şikayet ettiği konular; gezmek, ders çalışmak, karşı cinsle arkadaşlık, para harcama, para kullanma ve sigara kullanmak iken; ergenler ise; ailelerini, anlayışsızlıkla,  başkalarıyla kıyaslanmak, yeterince kendileri ile ilgilenip dinlememeleri ve kendilerini hala çocuk olarak görmelerinden şikayetçi olmaktadır. Kısacası ergenler yoğun olarak aileleri ile açıkça konuşamamaktan şikayet etmektedirler.

KUŞAK ÇATIŞMASI

İlk mücadelesini ailesine karşı gerçekleştiren ergenler kuşak çatışması dediğimiz kavramı en çok aileleri ile bu dönemde yaşar. Bu süreçte ailelerin ergen çocukları ile açık bir iletişim kurmaları önemlidir. Ailelerin ergen çocuklarının kendilerine karşı neyi açıkça konuşmak, neyi saklamak istedikleri ve kendilerine koyacakları sınırlarla ilgili kendilerini çocuklarının mahremiyet ihtiyacına açmaları önemlidir. Özellikle internet kullanımının bu derece arttığı bir dönemde zaten iki farklı dönemi yaşamış olan ebeveynler ve çocukların aralarında yaşayacakları görüş ayrılıklarının normal olabileceğini göz ardı etmemeleri gerekir. Ergenler, aileleri ile yaşadıkları çatışmalarla ergenlik döneminin kendine has gerilimini de bu yolla atmaya çalışırlar. 

Özelikle konulan katı kurallar, otoriter bir tutum, hoşgörüsüzlük ve anlayışsızlık ebeveynleri ergen çocukları ile daha yoğun çatışma yaşamasına neden olacaktır. Bu yüzden ebeveynlerin çocukları ile demokratik olmayan bir disiplin yöntemi uygulamaları önerilmez. Ebeveynler farkında olmadan kendilerine uygulanan sert ceza yöntemlerini çocuklarına da uygulamaya çalışırlar. Sert ebeveyn tutumunun doğurduğu olumsuz etkileşim hiçbir ebeveyni mutlu etmez elbet ama öncelikle her ebeveynin kendi ebeveynlik tutumunun farkında olması önemlidir. Demokratik bir çocuk yetiştirme yöntemi aile içinde huzuru getireceği gibi çocuk öğrendiği bu tutumu gireceği sosyal ortamlarda kuracağı ilişkilerde de benimseyecek ve uygulayacaktır. 

Özetle ailelerin ergen çocukları ile daha destekleyici ve iyi ilişkiler geliştirebilmesi için; onların farklılıklarına kendilerini açabilmeleri, çocuklarını yetişkin olmaya aday birer birey olarak görmeye başlayıp onları dinlemeye kendilerini açmaları önemlidir. En önemlisi de ergenlik döneminin otoriteye karşı verilen bir başkaldırı dönemi olduğu, ergenlerin bu tutumlarının kendilerine karşı yapılmış kişisel bir duruş olarak değil dönemin erdiği bir özellik olarak görmeleri önemlidir.