Çoğu ilişkinin bitme nedeni bilindiğinin aksine sorunlardan çok yaşadığımız sorunlarla nasıl baş ettiğimizdir. Dış dünyada olup biten şeyler bizleri tetikler ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur. Gerçeğin aksine günlük yaşamda karşılaştığımız bu olayların hissettiğimiz kötü hislerin nedeni olduğunu düşünür ve tüm enerjimizi bu olayları ortadan kaldırmaya veririz.  

Hâlbuki günlük yaşamda karşımıza çıkan bu olaylar bizleri tetikleyerek içimizde var olan bastırılmış duyguların harekete geçmesine neden olur.  Çünkü içimizde bastırdığımız duygular içimizde basınç oluşturur ve dışarı çıkmak için kendine bir yer arar. İşte bizi tetikleyen her şey bu duyguların dışarı çıkmak için bulduğu yollardan biridir. Bastırılmış duygular sadece tetikleyiciler yoluyla çıkmaz bazen insan bu duygularını artık taşıyamayacak noktaya geldiği zaman zihni kendine bir dram yaratarak bastırdığı bu duyguları bir şekilde ortaya çıkarır.  Örneğin içinde bir çok öfke olan birinin kendini öfkelendirecek olayların içinde kendini bulması gibi…

TETİKLEYİCİLER

İşte dış dünyada bize stres yaratan ve kötü hislerimizin nedeni olarak gördüğümüz bir çok olay sadece bastırdığımız duyguları adres eden tetikleyicilerimizdir. Neye odaklı olursak o şekilde yaşarız sözünün de kaynağı buradan geliyor. Öfke odaklıysak öfke dolu, suçluluk odaklıysak günahtan kaçınmak  dolu bir yaşam süreriz. 

Duygularımızla ilişki kurma şeklimiz üç şekilde olur: 

Birincisi bastırmadır. Bastırma, kişinin bilinçli ya da bilinçsiz kişinin hissettiği duyguların vereceği acıdan kaçmak için o duyguyu aşağıya itmesidir. Kişi acı veren bu duyguları bastırsa da duygular kişide psiko-somatik ağrılar olarak kendini gösterir. 

İkincisi duyguları ifade etmedir. İfade etme, kişinin hissettiği olumsuz duyguların hepsi hakkında konuşmasa da bir kısmını aktarmasıdır. Kişi bütün duyguları hakkında konuşmadığı için kalan kısmı kişide gerilim ve baskı yaratabilir. Bir de önemli olan kişi o duygularını nasıl aktardığıdır. Paylaştığı şey sadece negatif duygularsa bu ilişkide karşı tarafı yorar ve karşı tarafı zamanla bu kişiden uzaklaşmasına neden olur. 

Sonuncu ise kaçmadır. Kaçma, duyguları saptırarak duygulardan kaçmaktır. İçerde hissedilen acı veren hislerin etkisinden kaçmak için uzun süre ekranda kalmak, sürekli gece dışarı çıkmak, alış-veriş yapmak, ilişkiden ilişkiye atlama kaçma davranışlarına örnek verebiliriz.

Bu yüzden hissettiğimiz duygulara içimizde yer açıp onları işlemek ve onların bizim için ne anlama geldiğini fark etmek bir süre o duygularla kalmak hem o hisleri bastırmamızın önüne geçip yaşattığı gerilimi azaltacaktır.