Deprem Türkiye’nin gerçeği. Gün geçmiyor ki, ülkemizin bir noktasından deprem haberi gelmesin. Yer sarsıldığında ilk yaptığımız iş, cep telefonlarımız sarılıp sanki “Mal bulmuş Mağribi” gibi birbirimi...
Deprem Türkiye’nin gerçeği. Gün geçmiyor ki, ülkemizin bir noktasından deprem haberi gelmesin. Yer sarsıldığında ilk yaptığımız iş, cep telefonlarımız sarılıp sanki “Mal bulmuş Mağribi” gibi birbirimize haber vermek oluyor.
“Deprem… 4.1…, 5.3…”
Haber verdin de ne oldu. Hazret güya uyanık olduğunu ispat edecek ya… Sevsinler senin uyanıklığını…
Sen, o depreme hazır mısın, onu haber ver bana…
Kendin hazır mısın, kentin hazır mı, yöneticilerin gereken tedbirleri almış mı? Bunları sorguladın mı?
Ben hiç zannetmiyorum. Ne kendimiz, ne kentimiz, ne de yöneticilerimiz, muhtemel bir depreme hazır değil. Hiç olmadı, olamadı…
Bunu ben söylemiyorum. Bilim insanları söylüyor…
Daha hafta içinde gazetemizin manşetinde, “Fay üstünde ölümle dans” başlığıyla verdik haberi…
Bakın o haberde ne diyor İstanbul Çevre Konseyi Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Çevre Bakanlığı İklim Değişikliği Havuzu uzmanı Bülent Özgen. Türkiye’de nüfusun yoğun olduğu tüm yerleşim birimlerinin hemen hemen hepsinin aktif fay zonları üzerinde kurulduğunu söylüyor...
Buyurun buradan yakın. Ne olacak şimdi…
Olanı da, olacağı da görüyoruz işte…
En küçük bir sarsıntıda, “Anneeee depreeeemmm” diye basıyoruz feryadı sosyal medyadan…
Kafayı kırıp, kendini balkondan atanlar da cabası…
Deprem bir oyun değildir. Bir kez daha soruyorum. Kendimizi, kentimizi, yöneticilerimizi sorguladık mı? Ne gezer…
Mesela İzmir’de, kentin altından geçen 30’a yakın fay olduğundan söz edilir hep. Peki bu kentin, uygulanabilir bir Deprem Master Planı var mı?
Güya var, ama nerede? Tozlu raflarda…
Bundan 10-15 yıl önce İzmir 6.5 ile sarsılmış hepimizin ödü kopmuş o gece kendimizi evden dışarı atmıştık hatırlayın.
O günden bugüne dişe dokunur bir çalışma göremedik. Birkaç belediye, deprem kurtarma ekipleri kurdular, valilik birkaç tatbikat yaptı o kadar…
Şimdilerde, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, çalışma başlattıklarını açıklamış. Fayları araştırıyorlarmış…
Eyvallah…
Ya diğer yöneticilerimiz, siyasetçilerimiz.
Bence vakit geçirmeden onlar da harekete geçmeli. Şu sıralar “Hoşgeldiniz” kabullerine devam eden Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger, kendisine bağlı devlet kurumlarının buradaki il müdürlüklerini harekete geçirmeli…
Siyasi partiler, İzmir milletvekilleri buna kayıtsız kalmamalı…
Amasız, fakatsız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’i de davet etmeli. O da ilçe belediye başkanlarıyla bu işe kulak kesilmeli…
Bir Deprem Çalıştayı düzenlenmeli. Elbirliği ile kentsel dönüşüm mü yapılacak, binalar mı güçlendirilecek, ne yapılacaksa yapılsın…
Yoksa bu iş çok geç olacak. Benden bir kez daha hatırlatması…