Son günlerde önemini daha fazla anlamaya başladığımız bağışıklık sistemi, mikroplarla savaşabilme...
Son günlerde önemini daha fazla anlamaya başladığımız bağışıklık sistemi, mikroplarla savaşabilmemiz için gerekli olan bir sistemdir. Bu sistem vücuda mikrop girmesini önler veya vücuda giren mikrobun yayılmasını engeller. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebilmek için bazı baharatlardan da faydalanabiliriz. Özellikle yemeklerinizin tuz içeriğini azaltıp baharatlarla tatlandırırsanız hem genel sağlığınız hem de bağışıklık sisteminiz için oldukça faydalı bir adım atmış olacaksınız.
Kullanabileceğiniz baharatlar
ZENCEFİL: Mezopotamya'da bulunan toprak levhalarda zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Denizcilerin yazmış olduğu eserlerde ise Çinli denizcilerin denize açılırken deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları yazmaktadır. Zencefil hem bağışıklık güçlendirmede hem de bulantıları önlemede kullanılabilecek harika bir baharattır.
ZERDEÇAL: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği ile zerdeçal bu günlerde imdadımıza yetişen bir diğer baharat.
KARABİBER: Sindirimi kolaylaştırmanın ve bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra hoş kokusu ile hemen hemen her yemeğe eklenebilir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi arttırır ve diüretik etkisi de vardır. K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı olarak bilinir. İçeriğindeki piperin maddesi ile metabolizmayı hızlandırabileceğine dair çalışmalar vardır.
KARANFİL: Eugonel maddesini içermektedir. Boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda karanfil bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. İçerisinde serbest radikallerin gelişimini engelleyecek karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içermektedir.
ÇÖREKOTU: Yapılan çalışmalar çörek otu yağının vücudu toksinlerden koruduğunu ve zararlı etkileri azalttığını kanıtlamaktadır. Çörekotunun antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkileri vardır. Ve bu etkiler hücre hasarının olasılığını azaltarak vücudu desteklemektedir. İçerdiği fitokimyasalların kansere karşı dahi olumlu etkileri olabilmektedir.
TARÇIN: Tarçının antimikrobiyal etkisi vardır. Yani mikropların gelişimini ve vücuda yayılmasını yavaşlatmaktadır. Aynı zamanda yüksek miktarda antioksidan içerir. Böylece serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasında da rol oynar.
Bağışıklık güçlendiren salata sosu
1 çay kaşığı zerdeçal
½ çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane limon suyu
1 yemek kaşığı organik elma sirkesi
1 yemek kaşığı organik nar ekşisi
Not: Her hangi bir hastalığı olan, gebe veya emziren anneler uzmanlarına danışmalıdır.