Vejetaryenlik et, balık, kümes hayvanlarının tüketilmediği beslenme şeklidir. Normalde bu tip beslenme şeklinin oldukça dikkatli ve bilinçli yapılması gerekirken anne adayının bu şekilde bir beslenme...
Vejetaryenlik et, balık, kümes hayvanlarının tüketilmediği beslenme şeklidir. Normalde bu tip beslenme şeklinin oldukça dikkatli ve bilinçli yapılması gerekirken anne adayının bu şekilde bir beslenme şekli varsa buna ekstra dikkat etmesi gerekir. Bebeğin ihtiyaçlarını anneden karşılayacağı unutulmamalıdır.. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral dengesi iyi sağlanmalıdır.
Her şeyin olduğu gibi vejetaryen beslenmenin de olumlu ve olumsuz yanları vardır. Olumlu yanı yüksek posalı olmasıdır. Posa içeriği yüksek beslenme biçimi, gebelikte sık görülen kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarını azaltır. Mercimek, nohut gibi bakliyatlar, sebzeler, yulaf, tam tahıllı ürünler yüksek lif içermektedir. Vejetaryen beslenme daha az yağ ve kalori içerdiği için gebelerin kilo kontrolünü sağlamaları da daha kolaydır.
Vejeteryan bir gebeyseniz bu püf noktalara dikkat edin
Gebelik döneminde demir minerali gereksinimi artar. Demirin ana kaynağı et ve ürünleridir. Sebze de bulunan demirin biyoyarlılığı düşüktür yani vücut yeterince kullanamaz. Vejetaryen gebelerde demir ihtiyacını karşılamak için, kuru bakliyatlar, tahıllar, pekmez, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir. C vitamini demir emilimini arttırdığı için demir kaynaklı besinler ile mutlaka C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Kivi, domates, portakal, mandalina, limonun C vitamini içeriği zengindir.
B12 vitamini hücre bölünmesi ve protein sentezi için önemli ve gereklidir. Eksikliğinde gebeler sinir sistemlerinde sorun yaşayabilirler özellikle bebeğin sağlığı için gereksinimin karşılanabilmesi çok önemlidir. B12 vitamini hayvansal kaynaklar da bulunur. Bu nedenle doktor kontrolünde alınması gereken takviyelerdendir.
Gebelikte en önemli minerallerden biri de kalsiyumdur. Kalsiyum diş ve kemik gelişimi için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri kalsiyumun zengin kaynaklarıdır. Vejetaryenler bu gıdaları tükettikleri için kalsiyum eksikliği sorun değildir. Fakat anne adayı vegan ise bu grupları hiç tüketmediği için takviye kullanması gerekebilir. Bu takviyeleri mutlaka doktor kontrolünde almalıdır. Tofu, susam, badem/hindistan cevizi sütü de kullanılabilecek kalsiyum kaynaklarındandır.
Denge her zaman olduğu gibi gebelik döneminde de çok önemlidir. Hele ki gebe vejetaryen ise daha da önemlidir. Gebelik döneminde beslenme programı çok iyi planlanlanmalıdır. Eksik beslenilmemeli gereksinimler karşılanmalıdır. Çünkü bu süreçteki beslenme gebeliği, emzikliliği ve çocuğun hayatını etkilemektedir. Tüketilebilen besin grupları ile diyetisyen uygulanabilir bir beslenme programı hazırlarken doktor da gerekli besin takviyelerini planlamalıdır.
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan