Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs, Türkiye’nin aldığı tüm önlemlere rağmen ülkemizde de ilk can kaybını yaşattı. Sağlık Bakanı Dr...
Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs, Türkiye’nin aldığı tüm önlemlere rağmen ülkemizde de ilk can kaybını yaşattı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptığı basın toplantısında ülkemizde görülen vaka sayısının 98’e çıktığını öğrendik. İlk can kaybı da Çinli biriyle temasa giren 89 yaşındaki erkek hasta ile yaşandı.
Hükümetin korona virüs konusunda attığı adımlar tüm dünyada takdirle karşılanırken yolun başında işin ciddiyetinin farkına varmayan Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve İran gibi ülkelerde ciddi sıkıntılar yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. İtalya’nın aldığı sokağa çıkma yasağını tüm dünya ülkeleri dehşetle takip ederken ülkemizde de birçok kişi sokağa çıkma yasağı uygulanması gerektiğini savunuyor.
Türkiye’de korona virüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı, geçen pazartesi gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek ek önlemlerle geçici olarak faaliyeti durdurulan alanların kapsamını genişletti.
Önceki gün alkollü mekanlar için alınan karara ek olarak, tiyatro, sinema ve konser salonları, kahvehane, kafeler ve kapalı çocuk alanlarının da geçici süreyle kapatılmasına karar verildi. Geniş katılımlı toplantılara da izin verilmeyeceği belirtildi. Bu karar öncesinde Diyanet’ten cemaatle kılınan namazlara ara verildiği açıklanmıştı.
Genelgeye göre; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu. Kapatma süresi ile ilgili net bir bilgi verilmese de salgının seyrine göre kapatma süresinin daha da artacağı belirtiliyor.
Salgının panik yaratan sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişi kolonya başta olmak üzere hijyenik ürün tüketimine hız verdi. Piyasada kolonya bulunmazken, birçok eczane ve süpermarkette temizlik ürünleri kısa sürede tükendi.
AVM’LER KAPATILMALI
Okulların tatil edilmesiyle çocuklar evlere kapandı, üniversite öğrencileri evlerine döndü. Aileler ise çocuklarıyla zaman geçirmekte haliyle zorlanıyor. Son dönemde en büyük sosyal eğlence olan AVM gezilerinin bu süre zarfında tamamen yasaklanması ve AVM’lerin kapatılması gerekiyor.
İtalya’da ciddiye alınmayan sürecin ülkemizde de benzer şekilde ilerlemesini önlemek için rahat hareket eden vatandaşlarımızın sorumluluk bilincinin farkına varabilmeleri için yaptırıcı önlemler şart.
Restoranlarda yemek yiyen, sokaklarda, kafelerde vakit geçirenlerin ne denli büyük bir risk aldığını fark etmeleri için yakınlarından birkaç kişinin ölmesi mi gerekiyor?
Bir başka tartışma konusu da özellikle hizmet sektöründe çalışanlarla ilgili. Birçok mekanın kapanmasıyla birlikte zorunlu izne çıkan insanların kira ve fatura ödemeleri var. İşyerlerinin de KDV, gelir vergisi, SGK gibi ödemeleri zorunlu olan gider kalemleri var. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın işsizlik fonunun devreye alınması ve ekonominin ayakta tutulması çağrısı var.
Vatandaşların bu zor günlerde ekonomik açıdan da sıkıntı yaşamaması için tıpkı Fransa’da yapıldığı gibi faturalarının ötelenmesi şart. İşsiz kalma endişesi yaşayan vatandaşlar er geç sosyal bir krizin habercisi olacaklar. Hükümetin acil bir şekilde ekonomik tedbirler ve rahatlatıcı çözüm önerileri ile halkın karşısına çıkması gerekiyor. Süreç belirsizleştikçe insanların gerginliği ve telaşı da artıyor.